Nasıl bir yol izlemeliyim?

kağan77

Larva
Üye
Arkadaşlar merhaba. Elimde 15x15’lik bir formikaryumun içinde sağlıklı bir şekilde 4–5 pupalı bir kraliçem ve 7–8 adet işçisi vardı, fakat maalesef ani bir yurt dışı ziyaretim oldu, 2 haftalık. Karıncaları maalesef o aceleyle unuttum (kızmayın, zaten vicdan azabım yetiyor bana). Döndüğümde nemleri bitmiş ve işçilerin tamamı ölmüş, kraliçeyi de can çekişirken buldum. Hemen bir tüp hazırlayıp kraliçeyi tek başına koydum ve karanlık bir yer ayarladım. Ayrıca öncesinde de bir besleme sorunum vardı. Asla bir şey yemiyorlar arkadaşlar (cinsi Messor). Tohum evet yiyorlar ama protein olarak un kurdu temin edemeyeceğim için yakın bir dostum pul balık yemi verebilirsin dedi ve öyle yaptım, çok da ilgilenmediler. Her türlü yolu denedim; yumurtasıydı, kedi mamasıydı ama burun kıvırıyorlar. Çözümü olan ve yardımcı olabilecek abilerim, kardeşlerim varsa çok sevinirim. Ayrıca şu kış uykusu olayını da bir türlü anlayamadım, hangi dönem, hangi ay yatırmalıyım? Onu da nasıl yapacağımı anlatırsanız çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• image.jpg
    image.jpg
    20 KB · Görüntüleme: 8
Moderatör tarafında düzenlendi:

Evisaer

Nanitik
Üye
Arkadaşlar merhaba. Elimde 15x15’lik bir formikaryumun içinde sağlıklı bir şekilde 4–5 pupalı bir kraliçem ve 7–8 adet işçisi vardı, fakat maalesef ani bir yurt dışı ziyaretim oldu, 2 haftalık. Karıncaları maalesef o aceleyle unuttum (kızmayın, zaten vicdan azabım yetiyor bana). Döndüğümde nemleri bitmiş ve işçilerin tamamı ölmüş, kraliçeyi de can çekişirken buldum. Hemen bir tüp hazırlayıp kraliçeyi tek başına koydum ve karanlık bir yer ayarladım. Ayrıca öncesinde de bir besleme sorunum vardı. Asla bir şey yemiyorlar arkadaşlar (cinsi Messor). Tohum evet yiyorlar ama protein olarak un kurdu temin edemeyeceğim için yakın bir dostum pul balık yemi verebilirsin dedi ve öyle yaptım, çok da ilgilenmediler. Her türlü yolu denedim; yumurtasıydı, kedi mamasıydı ama burun kıvırıyorlar. Çözümü olan ve yardımcı olabilecek abilerim, kardeşlerim varsa çok sevinirim. Ayrıca şu kış uykusu olayını da bir türlü anlayamadım, hangi dönem, hangi ay yatırmalıyım? Onu da nasıl yapacağımı anlatırsanız çok sevinirim.
Öncelikle biraz şekerli su verebilirsin çünkü başka verecek bir şeyin yok gibi. Protein olarak da canlı yem vermelisin (un kurdu, meyve sineği). Ama onları da kendim üretmediğin sürece verme yani evde uçan bir meyve sineği vs varsa verme şu anlık şekerli su ver ve alüminyum folyo veya kırmızı transit kâğıda sar. Biraz sakinleyip kendine gelsin.

ants123

Nanitik
Üye
Kraliçe ciddi zarar görmediyse tekrar yumurtlar merak etmeyin. Proteini de eninde sonunda yemeleri lazım. Her koloni her besini yemiyor, seçici davranıyorlar ancak mecbur kalırlarsa yiyeceklerdir. Yumurtayı haşlayıp beyazını verebilirsiniz benim iki messor kolonimden biri yumurtayı çok sevmezken biri bayılıyordu. Yumurtayla da bir süre idare ettiler. Yakın zamanda un kurdu aldım un kurduna bayılıyorlar. Besin konusunda stres yapmanıza gerek yok, sadece tohumla bile yaşarlar sadece verimleri düşer. En sağlıklısı hem tohum hem protein vermek. Un kurdu temin etmeniz çok kolay aslında, ucuz hem. Kraliçeye de şuan şekerli/ballı su verebilirsiniz kulak çubuğu yardımıyla. Mama da vermeyin sağlıklı değiller. Ki yememişler zaten. Başka da çözümü yok yani istemezlerse yemezler. Doğada bulduğunuz birçok böceği de verebilirsiniz sadece öncesinde ya kaynatın ya da dondurun ki zararlı organizmalar ölsün. Özellikle sivrisineği çok seviyorlar diye biliyorum. Kış uykusu da çok uzun bir mevzu forumda birçok kez anlatıldı ancak dilim döndüğünce birdaha anlatayım:

Diyapozdur aslında, kış uykusu terimi tam doğru değil. Dia-pause köklerinden gelir. Kışın karıncalar da kutup ayıları gibi kendilerini pause ederler. Çünkü şartlar çetin ve besin kısıtlı. Neredeyse tamamen dururlar ya da çok yavaş hareket ederler. Doğada bazı türler kışın yerin dsha da altına taşınır ısı izolasyonu için. Bir araya toplaşırlar ki ısıyı yinr aralarında hapsetsinler. Bazı kurnaz şehir türleri de kışın binalara taşınır. Aslında bizim beslediğimiz karıncalar çetin şartlarla sınanmadığı için diyapoza teknik olarak ihtiyaç duymaz ancak diyapoz onlar için bir hayatta kalma davranışından ziyade biyolojik ritim haline gelmiş durumda. Şartlar çetin olmasa dahi havalar soğuyunca diyapoza girerler yani. Biz de doğalarına karışmıyoruz, yapay bir şekilde diyapoza sokuyoruz. Diyapoza girmeyen kolonilerde verim düşüyor. İlk sene taviz verilebilir, siz de bu seneyi pas geçebilirsiniz kraliçe zaten yıpranmış malum, kayıp durumu yaşayabilirsiniz. Diyapoza da sokmak çok basit, bence önümüzdeki kışa erteleyin. Ancak bu sene yatırmak istiyorsanız da yine seve seve anlatırım bildiklerimi.

Son düzenleme: