Nanitik evresini atlamak mümkün mü?

Hasancık

Replete
Üye
Merhabalar, bugün henüz larvaları olan kraliçeme bakarken aklıma bir soru takıldı acaba ilk işçiyi beklemek yerine yumurtalardan ilk larvalar çıktığında protein vermek çıkacak işçilerin nanitik değil de normal bir işçi boyutunda olmasını ve ömürlerinin az da olsa uzamasını sağlar mı? Ve neden protein vermek için ilk işçiyi bekliyoruz? Larvalar çıktığında kraliçe, verdiğimiz protein ile larvaları besleyebilir ve bu daha verimli olmaz mı?

Wiestra

Yumurta
Üye
Hayır, ilk işçiler (nanitikler) her halükarda küçük olacaktır ve bu aşamada protein vermek faydadan çok zarar getirebilir. Diye Düşünüyorum

Wiestra

Yumurta
Üye
Sen protein verdiğinde kraliçenin onu parçalayıp larvalara yedirmesi bir işçilik Gerektirmektedir. Kraliçe bu evrede "metabolik uyku" modundadır. Vücudu dışarıdan gelen katı gıdayı sindirmek yerine, kendi kanat kaslarını proteinli bir sıvıya dönüştürüp larvalara içirmeye programlıdır. Senin verdiğin proteini larva doğrudan yiyemez; kraliçenin onu işlemesi gerekir. Kraliçe ise enerjisini avcılık/sindirim için değil, yumurtalarıyla ilgilenmek için saklar.

yağızalp

Pupa
Üye
Sen protein verdiğinde kraliçenin onu parçalayıp larvalara yedirmesi bir işçilik Gerektirmektedir. Kraliçe bu evrede "metabolik uyku" modundadır. Vücudu dışarıdan gelen katı gıdayı sindirmek yerine, kendi kanat kaslarını proteinli bir sıvıya dönüştürüp larvalara içirmeye programlıdır. Senin verdiğin proteini larva doğrudan yiyemez; kraliçenin onu işlemesi gerekir. Kraliçe ise enerjisini avcılık/sindirim için değil, yumurtalarıyla ilgilenmek için saklar.

Katılılıyorum naniticler çıkınca protein ile beslemenizi öneririm aksi takdirde kraliçe yorulabilir veya yiyeceğe dokunmayabilir ama naniticler çıkınca beslerseniz larvaların gelişimi hızlanır

ants123

Minör
Üye

Yanlış anlamayın ama biraz yapay zekadan yardım mı almışsınız sanki 😅
Nanitik olgusu bakım şartlarına bağlı değildir. Milyonlarca yılda geliştirdikleri evrimsel bir çıktıdır. Tıpkı bazı kolonilerin siz ortamı sıcak tutmaya da çalışsanız da diyapoza girmesi gibi kraliçe de ilk evrede nanitik üretir. Arkadaşımın mesajında da hata göremedim. Kraliçe zaten uçuştan sonra kabaca bir yuva kazıp içine girdikten sonra girişi tıkar. İlk işçiler bu girişi tekrar açıp besin arayışına girişir. İlk işçiler çıktıktan hemen sonra besin verilmesinin sebebi bu. Ancak ilk işçilerden önce verilse ne olur konusuna tam bir cevabım yok. Bence şekerli suya hayır demez ancak proteine tepkisi ne olur bilemiyorum. Hazır uçuşlar da başlamak üzereyken bulacağınız yeni kraliçede bunu deneyebilirsiniz 😊 Yalnız proteini tüketse de nanitikleri atlayıp standart işçilere geçmez. Çünkü vahşi doğada önlem almak zorunda. Basamakları üçer üçer atlayamaz.

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Merhabalar, bugün henüz larvaları olan kraliçeme bakarken aklıma bir soru takıldı acaba ilk işçiyi beklemek yerine yumurtalardan ilk larvalar çıktığında protein vermek çıkacak işçilerin nanitik değil de normal bir işçi boyutunda olmasını ve ömürlerinin az da olsa uzamasını sağlar mı? Ve neden protein vermek için ilk işçiyi bekliyoruz? Larvalar çıktığında kraliçe, verdiğimiz protein ile larvaları besleyebilir ve bu daha verimli olmaz mı?
Protein vermek için ilk işçiyi beklemenize gerek yok. Larvalar çıktığında protein vermeniz hem süreci hızlandırır hem de doğan işçilerin daha gelişmiş olmasını sağlar. Bu işçiler yine bir minör kadar büyük olmaz fakat gelişmiş nanitikleriniz olur.

"İlk işçi çıkmadan besleme yapılmaz" bilgisi yeni başlayan tecrübesiz kişilerin kraliçesini devamlı rahatsız edip işleri daha kötü hale getirmesini önlemek için var olan bir cümle. Ben hem yumurtlamadan önce hem de larvalar çıktığında besleme yapıyorum. Hiç de sorun yaşamadım.

yağızalp

Pupa
Üye
Protein vermek için ilk işçiyi beklemenize gerek yok. Larvalar çıktığında protein vermeniz hem süreci hızlandırır hem de doğan işçilerin daha gelişmiş olmasını sağlar. Bu işçiler yine bir minör kadar büyük olmaz fakat gelişmiş nanitikleriniz olur.

"İlk işçi çıkmadan besleme yapılmaz" bilgisi yeni başlayan tecrübesiz kişilerin kraliçesini devamlı rahatsız edip işleri daha kötü hale getirmesini önlemek için var olan bir cümle. Ben hem yumurtlamadan önce hem de larvalar çıktığında besleme yapıyorum. Hiç de sorun yaşamadım.
Ben bilmiyordum larva evresinde vermenin olumlu sonuç vereceğini deneyeceğim

Hasancık

Replete
Üye

Teşekkürler, bende sizin gibi düşünüyorum.