Multiqueen Denemem Başarısız Oldu

DeathCure

Yumurta
Üye
Bugün okuldan eve geldiğimde bayadır bakmadığım için kraliçe karıncalarıma baktım (multiqueen) ve baktığımda herşey iyiydi ve bol birşekilde yumurta ve larva vardı fakat kraliçe karıncamın kafası tüpün başına sıkışmış yada normal da duruyor gibiydi anlamadın kafası tüpün başındaydı fakat vücut nemli torağın üstünde öylece duruyordu vücudunu incelerken bacağı haraket etti ve yakın bir zamanda öldüğünü anladım sizce sıkışmış mı yada diğer kraliçe ile kavgamı etmişler ve ayrıca kafanın yanında ağzında taşıdığını düşündüğüm yumurtalar vardı

Ekli dosyalar

• 20220506_160823[1].jpg
    20220506_160823[1].jpg
    23.8 KB · Görüntüleme: 37
  • 20220506_161029[1].jpg
    20220506_161029[1].jpg
    21.1 KB · Görüntüleme: 37

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Kavga etmişler, messorlarda multiqueen risklidir diye diyoruz.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Klasik bir başarısız Messor Multiqueen denemesi. Zaten tavsiye etmiyoruz Messorlarda bunu. Başarısız olmasını anormal karşılamıyorum. Doğada başarılı Messor Multiqueen koloniler görebiliyoruz ama yapay ortamda rastgele kraliçeleri aynı ortama soktuğun için uyum sağlanmıyor, ve sonuç bu oluyor.

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Messor Multiqueen koloniler görebiliyoruz ama yapay ortamda rastgele kraliçeleri aynı ortama soktuğun için uyum sağlanmıyor, ve sonuç bu oluyor.
Ben onun türden kaynaklandığını düşünüyorum.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
hocam yumurtaları varsa tüpü niye dik tutuyorsunuz? Messorlar multiqueen denemelerinin sonu genelde(multilerden biri) ölü kraliçe olur.

DeathCure

Yumurta
Üye
hocam yumurtaları varsa tüpü niye dik tutuyorsunuz? Messorlar multiqueen denemelerinin sonu genelde(multilerden biri) ölü kraliçe olur.
zaten dik tutmamaya çalışıyorum daha belli olsun diye açı için hemen çekip hine aynı şekilde koydum

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Ben onun türden kaynaklandığını düşünüyorum.
Peki bu düşüncenizi destekleyen nedir? Tür farklılığı bir etken olabilir ama ben bu konuda karıncaların davranışlarının daha ön plana çıktığını düşünüyorum. Başarılı multi yapan cinsleri incelediğimizde genelinin sakin bir yapıda olduğunu görüyoruz. Ya da sizin dediğiniz ihtimalin şöyle bir yönü var; türlerin farklı davranış stilleri olduğu için multi oranı değişiyor olabilir. Tür içi davranış değişikliğinin olup olmadığını araştırmak gerekiyor bu durumda.

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Peki bu düşüncenizi destekleyen nedir? Tür farklılığı bir etken olabilir ama ben bu konuda karıncaların davranışlarının daha ön plana çıktığını düşünüyorum. Başarılı multi yapan cinsleri incelediğimizde genelinin sakin bir yapıda olduğunu görüyoruz. Ya da sizin dediğiniz ihtimalin şöyle bir yönü var; türlerin farklı davranış stilleri olduğu için multi oranı değişiyor olabilir. Tür içi davranış değişikliğinin olup olmadığını araştırmak gerekiyor bu durumda.
Doğadaki gözlemlerime bakarak bunu söylüyorum. Her ne kadar türlerini tespit edemesem de doğada gördüğüm multili olan messor kolonilerinin türlerinin multi olmayan, gördüğüm diğer kolonilerden farklı olduğuna eminim. Hiçbir zaman aynı tür olduklarını düşündüğüm 2 farklı messor kolonisinde bir koloni multiyken diğerini tek kraliçeli bir şekilde görmedim. Türler her zaman farklıydı. Yan yana dizilmiş 10 civarında messor kolonisinin hepsinin multi olduğunu gözlemledim. En az 6-7 kraliçe vardı tüm kolonilerde ve hepsinin türünün aynı olduğuna da eminim. Bu tesadüf mü? Bunu tek başıma gözlemlemedim bu arada, yanımdaki kişileri de tanıyorsun. Gözlemimizi onlara da sorabilirsin. Ayrıca tür farklılıkları da zaten büyük oranda davranışları etkiler.

Myrmecina Graminicola tarafından benimsenen bir savunma stratejisi vardır mesela, tehlikelerle karşılaştığında hareketsizlikle karşılık verdiğini ve yuvarlanarak kaçma davranışında bulunduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Bunu neden diğer tüm Myrmecina türlerinde gözlemlemiyoruz? Morfolojiler türlere göre değişiyorken davranışlar neden değişmesin? Elbette değişiyor. Sadece davranışlar değil, yaşam tarzları da değişiyor. Buna da örnek olarak yaprak bitleriyle ilişkileri verebilirim. Bir cinsin her türünde bu mutualist ilişki gözlemlenmiyor mesela. Bazı türlerinde gözlemleniyor bu durum. Bunlar gibi çok fazla örnek var.

Son düzenleme:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Doğadaki gözlemlerime bakarak bunu söylüyorum. Her ne kadar türlerini tespit edemesem de doğada gördüğüm multili olan messor kolonilerinin türlerinin multi olmayan, gördüğüm diğer kolonilerden farklı olduğuna eminim. Hiçbir zaman aynı tür olduklarını düşündüğüm 2 farklı messor kolonisinde bir koloni multiyken diğerini tek kraliçeli bir şekilde görmedim. Türler her zaman farklıydı. Yan yana dizilmiş 10 civarında messor kolonisinin hepsinin multi olduğunu gözlemledim. En az 6-7 kraliçe vardı tüm kolonilerde ve hepsinin türünün aynı olduğuna da eminim. Bu tesadüf mü? Bunu tek başıma gözlemlemedim bu arada, yanımdaki kişileri de tanıyorsun. Gözlemimizi onlara da sorabilirsin. Ayrıca tür farklılıkları da zaten büyük oranda davranışları etkiler.

Myrmecina Graminicola tarafından benimsenen bir savunma stratejisi vardır mesela, tehlikelerle karşılaştığında hareketsizlikle karşılık verdiğini ve yuvarlanarak kaçma davranışında bulunduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Bunu neden diğer tüm Myrmecina türlerinde gözlemlemiyoruz? Morfolojiler türlere göre değişiyorken davranışlar neden değişmesin? Elbette değişiyor. Sadece davranışlar değil, yaşam tarzları da değişiyor. Buna da örnek olarak yaprak bitleriyle ilişkileri verebilirim. Bir cinsin her türünde bu mutualist ilişki gözlemlenmiyor mesela. Bazı türlerinde gözlemleniyor bu durum. Bunlar gibi çok fazla örnek var.
Bu durumda yine de sadece türden kaynaklı olduğunu söyleyemeyiz. Tür davranışları bunun temelini oluşturuyor ama devamında Multi oluşturmayacak türde 2 kraliçeyi buluşturduğumuz için benim dediğim kısmında doğruluk payı mevcut. İki hipotezi de kısmen doğru sayabiliriz. Multiqueen konusunu açtıysak ben neden gereksiz bulduğumla ilgili bir konuya daha değinmek istiyorum.
Multiqueen genellikle kararsız habitatlarda yaşam ve sık sık yeni yuvalara taşınmayla ilişkilidir. Bu nedenle Multiqueen kolonilerin kraliçelerinde genel olarak daha düşük kraliçe ömrü ve yumurtlama oranı gözlemlenir. Bunlara hareket esnasında yaşanan dış etkenler de dahil tabii ki. Bunun tek nedeni dengesiz yaşam alanları değil tabii ki, kraliçeler arasındaki davranışsal ve kimyasal rekabet asla ortadan kaybolmuyor. Bu durumda işçiler de devreye giriyor doğal olarak. Mesela genelde işçiler çıktıktan sonra kraliçelerde ölüm gözlemleriz. İşçiler yüksek yumurtlama oranına sahip kraliçeye göre eleme yapabiliyor. Multiqueen yaparak yumurta sayısını arttırdığınızı düşünseniz bile oran olarak yumurtlamada düşüş oluyor. Ve doğadan aldığınız kraliçeleri de rekabete ortamında ölüme bırakıyorsunuz. Hem gereksiz doğadan kraliçe koparıyorsunuz, hem de belki Multide geriye kalacak tek kraliçenin ömrünü kısaltıyorsunuz dolaylı olarak. Eğer "Yapay ortamlardaki kolonimde dengesiz bir habitat olmayacak." diyorsanız bile diğer koşulları unutmamanız gerekiyor. Az önce bahsettiğim verilerle ilgili deneyler mevcut, isterseniz paylaşırım. Makalenin sonuç kısmından ufak bir alıntı yapayım. "Evolutionary theories of ageing predict that life span increases with decreasing extrinsic mortality, and life span variation among queens in ant species seems to corroborate this prediction: queens, which are the only reproductive in a colony, live much longer than queens in multi-queen colonies."

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Multiqueen yaparak yumurta sayısını arttırdığınızı düşünseniz bile oran olarak yumurtlamada düşüş oluyor.
Bu durumla ilgili daha önce oldukça uzun bir yazı yazmıştım, neredeyse aynı şeyi anlatmışsın. Fakat bu demek olmuyor ki daha fazla yumurta elde edemeyiz. Kraliçelerin verimliliğinde düşüş oluyor, bireysel olarak bakarsak bu böyle. O kraliçeleri ayrı ayrı yaşam alanlarına koysak hepsi tek başınayken daha fazla yumurta verimliliği oluşabilir. Bu doğru. Fakat multiqueen durumunda bireysel olarak kraliçelerin yumurtlamalarında verim düşüklüğü yaşansa da hepsinin yumurtalarını topladığımızda tekli kraliçeden totalde daha fazla yumurta elde ederiz. Yani bunu sadece düşünmüyoruz, yumurta sayısı zaten artıyor tekli kraliçeye göre. En azından genel olarak bu böyledir. Diğer söylediklerine katılıyorum.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
O kraliçeleri ayrı ayrı yaşam alanlarına koysak hepsi tek başınayken daha fazla yumurta verimliliği oluşabilir. Bu doğru. Fakat multiqueen durumunda bireysel olarak kraliçelerin yumurtlamalarında verim düşüklüğü yaşansa da hepsinin yumurtalarını topladığımızda tekli kraliçeden totalde daha fazla yumurta elde ederiz. Yani bunu sadece düşünmüyoruz, yumurta sayısı zaten artıyor tekli kraliçeye göre. En azından genel olarak bu böyledir
Evet, oran olarak yumurta düşüşünden kastım buydu zaten. Yumurta sayısını birey sayısına böldüğünde elde ettiğin sonuçtan bahsediyordum yani. Aynı fikirdeyiz kısacası.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Çok güzel bi beyin fırtınasıydı ellerinize sağlık.