Doğadaki gözlemlerime bakarak bunu söylüyorum. Her ne kadar türlerini tespit edemesem de doğada gördüğüm multili olan messor kolonilerinin türlerinin multi olmayan, gördüğüm diğer kolonilerden farklı olduğuna eminim. Hiçbir zaman aynı tür olduklarını düşündüğüm 2 farklı messor kolonisinde bir koloni multiyken diğerini tek kraliçeli bir şekilde görmedim. Türler her zaman farklıydı. Yan yana dizilmiş 10 civarında messor kolonisinin hepsinin multi olduğunu gözlemledim. En az 6-7 kraliçe vardı tüm kolonilerde ve hepsinin türünün aynı olduğuna da eminim. Bu tesadüf mü? Bunu tek başıma gözlemlemedim bu arada, yanımdaki kişileri de tanıyorsun. Gözlemimizi onlara da sorabilirsin. Ayrıca tür farklılıkları da zaten büyük oranda davranışları etkiler.
Myrmecina Graminicola tarafından benimsenen bir savunma stratejisi vardır mesela, tehlikelerle karşılaştığında hareketsizlikle karşılık verdiğini ve yuvarlanarak kaçma davranışında bulunduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Bunu neden diğer tüm Myrmecina türlerinde gözlemlemiyoruz? Morfolojiler türlere göre değişiyorken davranışlar neden değişmesin? Elbette değişiyor. Sadece davranışlar değil, yaşam tarzları da değişiyor. Buna da örnek olarak yaprak bitleriyle ilişkileri verebilirim. Bir cinsin her türünde bu mutualist ilişki gözlemlenmiyor mesela. Bazı türlerinde gözlemleniyor bu durum. Bunlar gibi çok fazla örnek var.