Meyve Sineği Üretim Ve Bakım Rehberi (Drosophila melanogaster)

egzotikçiftik

Intercaste
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,172
Çözümler
113
Tepkime puanı
1,410
Bu rehberde, meyve sineklerinin yaşam döngüsü, steril şekilde nasıl üretilecekleri, nasıl bakılacakları, nasıl temin edilebilecekleri ve alternatiflerinin neler olduğu hakkında bilgiler verilmiştir.


Hobi veya amatör canlı yem kültürcülüğü açısından Drosophila melanogaster, önemli bir yer tutar. Uçuşsuz mutant hatlar, avcı hayvanların beslenmesinde kaçma sorununu ortadan kaldırırken; minimal bakım gereksinimi, düşük maliyet ve yüksek besin değerleri sayesinde amfibilerden sürüngenlere kadar birçok canlı türü için zengin ve güvenli bir protein kaynağı sunar.




Üretim için gerekli malzemeler
1- Galeta unu
2- Meyve suyu (Herhangi bir meyve suyu)
3- Şeker
4- Pet şişe
5- Sirke
6- Önceden alınmış meyve sinekleri (Drosophila melanogaster)
7- Kuru maya
8- Ahşap yünü/kuru ot


Üretim
1- 1 Bardak galeta ununu kaseye boşaltın
2- 2 Bardak kaynar suyu kaseye boşaltın
3- Yarım bardak meyve suyunu kaseye boşaltın
4- Yarım bardak sirkeyi kaseye boşaltın
5- Kuru maya paketini kaseye boşaltın ve bir yemek kaşığı şeker ekleyin
(Eklediğiniz her malzemede karışımı 2-3 dakika karıştırın)
6- Karışımın bulunduğu kasesinin üzerini bir bez ile örtüp 2-3 saat kadar bekletin
7- Karışımı 2-3 dakika boyunca tekrar karıştırın
8- Pet şişenin yarısını kesin ve içerisine hazırladığınız karışımı koyun (eklenen karışımın derinliği 2-3 cm den fazla olmamalı)
9- Pet şişeye önceden bulduğunuz ahşap yününü veya kuru otları yerleştirin
10- Pet şişenin içerisine önceden aldığınız meyve sineklerini (Drosophila melanogaster) yerleştirin
11- Meyve sineklerinin kaçmaması için pet şişenin ağzını 2-3 kat çok ince tel sineklik, havlu kağıt veya tül ile kapatıp lastik ile tutturun.
Bu meyve sinekleri her ne kadar uçamıyor olsalar da hızlıca koşarak kaçabilirler, bu yüzden sinekleri aktarma aşamasında devamlı kaba vurarak aşağıya düşmelerini sağlamanız gerekir, yoksa mutlaka aralarından kaçanlar olacaktır.


10–14 gün içerisinde yeni meyve sinekleri elde etmiş olursunuz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, pet şişenin üst kısmını özellikle birkaç kat kapatmanızdır. Çünkü pet şişe içinde steril koşullar altında yetiştirdiğiniz meyve sinekleri, dışarıdan gelen yabancı sineklerle çiftleştiğinde; hem özgün saflığını kaybeden hem de uçma yeteneği kazanmış yeni kuşaklar ortaya çıkar. Bu durum, başlangıçta tamamen steril olarak ürettiğiniz koloninin genetik saflığını bozar ve istenmeyen karışımlara yol açar.
Meyve sineklerini üretirken, bulundukları ortam sıcaklığının 28°C’yi geçmemesi önemlidir. İdeal sıcaklık aralığı 20–23°C'dir. Üretimde verdiğim ölçekleri birebir uygulamak zorunda değilsiniz; kullanacağınız kap boyutuna göre malzeme miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Ürettiğiniz meyve sineklerinin bir kısmını sonraki üretim için ayırıp kalanları canlılarınıza vermek, sürdürülebilir biçimde uçamayan ve steril sinek üretimi açısından önemlidir. Bahsettiğim üretim kabını her ay yenileyerek her ay yeni bir kültür oluşturabilirsiniz.
Bu karışım, hem sineklerin yumurta bırakmasını, hem çıkan larvaların beslenmesini hem de yetişkin bireylerin yaşamını sürdürebilmesini sağlar. Dolayısıyla, ekstra bir besin takviyesine ihtiyaç duyulmaz.

Drosophila_melanogaster_Proboscis.jpg


Yaşam döngüsü
Yumurta evresi;
Dişi meyve sineği fermente meyve kokusu veren ortam yüzeyine yığın halinde yumurta bırakır. Yaklaşık 1 gün içerisinde yumurtalardan larvalar çıkar.

Larva evresi;
Larva evresi toplam 3 evreye ayrılır ve toplam 4-5 gün sürer.
1. evre; çıkış sonrası çok küçük şeffaf bir görünümdedir. Beslenme ve hareket azdır. (24 saat)
2. evre; boyu ve beslenmesi artar ve karın segmentleri belirginleşir. (24 saat)
3. evre; maksimum larva boyutuna ulaşmıştır, yağ depoları birikir. (48-72 saat)

Pupa evresi;
Yaklaşık 4-6 gün sürer
Aşamalar;
Pupariation (0 sa): Larvanın arka ucu sertleşir, pupa kabuğu şişer ve sertleşir.

Kürtin evresi (0–48 sa): İçeride larva dokuları adeta sıvıya dönüşür, sonra farklı hücre grupları yenilerine dönüşür.

Olgunlaşma (48–96 sa): Kanatlar, bacaklar, göğüs ve gözler belirginleşir; pupa kabuğunun iç yüzüne yapışan erişkin formuna dönüşüm tamamlanır.

Erişkin;
Erişkin bireyler 30-50 gün yaşayabilir, 28°C ve daha yüksek sıcaklıklar ömürlerini kısaltır.
Erkekler 8-10 saat sonra çiftleşmeye uygun hale gelir. Kanat çırparak veya titreyerek dişiye kur yapar.
Dişiler 8-12 saat sonra yumurta bırakmaya başlar. Dişi birey günde 100-300 arası yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu birbirlerini yese veya ölse de ortaya bolca yeni meyve sineği çıkar.


Biology_Illustration_Animals_Insects_Drosophila_melanogaster.svg.png



Fruit_flies_mating.jpg


Neden meyve sineği türü olarak özellikle Drosophila melanogaster türünü tercih etmelisiniz ?
1- Yüksek besin değeri:
Drosophila melanogaster, protein, yağ ve vitamin dengesini iyi sağlayan bir yemdir; özellikle amfibiler, sürüngenler ve küçük balıklar için idealdir.

2- Hastalık, ilaç ve parazit riskinin olmaması: Steril koşullarda üretilen kültürlerde, dışarıdaki sineklerde olan hastalık parazit veya ilaçlar bulunmaz; böylece beslediğiniz canlının sağlığı etkilenmez.

3- Uçma yeteneklerinin olmaması: Bu sinek türü kanatları olmasına rağmen uçamaz. Bu yüzden diğer sinek türlerine kıyasla çok daha rahat üretebilir ve canlılarınıza besleme yaparken daha rahat verebilirsiniz.

4- Hızlı üretime müsait canlılar olmaları: Ortalama 10–14 gün içinde yeni kuşak oluşur. Bu sayede kısa sürede çok fazla kültür üretebilirsiniz.


FruitFly_macrogiants_B.jpg


Drosophila melanogaster türünün temin edilme süreci
Bu türün tek kötü yanı olarak sayılabilecek şey Türkiye de üretim yapan fazla kişinin olmamasıdır. Eğer Türkiye de yaşıyorsanız bu sinek türünü temin etmede zorlanabilirsiniz. Amerika da veya diğer Avrupa ülkelerinde bu sinek türünü kolaylıkla temin edebilirsiniz. ''Bloomington Drosophila Stock Center'' gibi merkezlerden doğrudan sipariş verilebilir. Unutmayın ki Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İl/İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla “Canlı Hayvan İthalât İzni” almanız zorunludur. Bu izni almadığınız taktirde kargo gümrükte takılı kalır veya geri gönderilir. Ayrıca ABD’den yapılan canlı hayvan (Drosophila spp.) gönderilerinde USDA APHIS’in düzenlediği “Health Certificate” (PPQ 572 veya PPQ 526 formu) ve bunun ihracattan en fazla 2 gün önce APHIS tarafından onaylanmış olması gerekir. Bu sertifika, Türkiye’ye girişte aranacak temel belgedir.
Canlı hayvanlar sadece Tarım Bakanlığı’nın listesinde yer alan ve karantina muayenesi yapmaya yetkili liman veya havaalanlarından kabul edilir. Taşıyıcı firma ile mutlaka “onaylı taşıma hattı” ve “onaylı giriş noktası” bilgilerini paylaşmalısınız. Tarım İl/İlçe Müdürlüğü’ne talep dilekçesi, araştırma/üniversite protokolünüz, materyal transfer anlaşması (MTA) ve varsa kurumunuzun “biyogüvenlik onayı” gibi belgeleri teslim edin. Daha sonra Bakanlıkça onaylanan “Canlı Hayvan İthalât İzni” belgesini aldıktan sonra, bunu APHIS’e ileterek sağlık sertifikasının düzenlenmesini sağlayın.
Tüm belgeler eksiksiz olsa bile canlı hayvanlar gümrük karantina alanında fiziksel muayeneye tabii tutulur. Bu süreç genellikle 1-3 gün sürer.
FruitFly_macrogiants_A.jpg
Alternatifler
İlla ki bu türü temin edip üretim yapacaksınız diye bir şey yok. Alternatif olarak meyve sineği üretmek de mümkündür. Bahsettiğim karışımı hazırlayıp dışarıda bir yere koyup dışarıdan gelen meyve sineklerinin yumurta bırakarak kültür başlatmasını sağlayabilirsiniz. Canlılarınıza vermeden önce dışarıdaki sineklerin bıraktığı yavruları kullanarak en az 2-3 nesil kültür üretip daha sonra canlılarınıza vermek daha steril bir canlı yem oluşmasını sağlar. Tek kötü yanı bu sinekler uçabilir özellikte olacağından kabı her açtığınızda bir kaç tanesinin kaçacak olmasıdır.


Görsellerin alındığı kaynak; https://en.wikipedia.org/wiki/Drosophila_melanogaster?ysclid=mc8rmfu887100318662

Bu yazı, @egzotikçiftik tarafından karincaciftligim.com adına yazılmıştır. İzinsiz başka hiçbir yerde paylaşılamaz.
www.karincaciftligim.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

egzotikçiftik

Intercaste
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,172
Çözümler
113
Tepkime puanı
1,410
Üst