Işık konusunda; kolonilerin zamanla ışığa karşı duyarlılıklarının azalabildiğini gözlemledim. Işığa alıştırdığım kolonilerim bile olmuştu hatta. Garip gelebilir ama yurt dışında cover kullanmadan bakan bir sürü insan var. Bazılarının coversız daha çok verim aldığını da gördüm. Ama verim konusunda bir şey diyemem. Titreşime gelirsek; bu kısmın aslında ışığa da etkisi olduğunu düşünüyorum. Koloni ve kraliçe yuvayı ne kadar güvenli buluyorsa stres daha az oluyor gözlemlerime göre. Mesela, bir tüpü düz olarak ağzında aparat olmadan outworlde bağladığınızda yuva ağzı açık olduğu için stres çok daha fazla olur. Ama tüpün ucuna şişe mantarıyla ya da başka bir şeyle ufak bir giriş yaparsanız ortam daha çok yuva gibi olur ve streste orantılı olarak azalır. Formica gibi istisani cinsler dışında söylediğim şeyleri deneyebilirsiniz. Bazıları cinsler ne yaparsanız yapın stres oluyor. Kısacası koloninin ortama güvenebilmesi için yuvaya benzetin. Titreşim yaptığınızda da daha az stres olur, orayı benimsedikleri için ışığa da tepkilerinin azalacağını düşünüyorum.