Döllenip döllenmediğine dair bazı ipuçları buldum tabi kesinlik vermiyorlar ama %90 ihtimalle doğruluk payı veriyor.Yumurtalar döllenmiş ise yapışkanlığı vardır,döllenmemiş yumurtaların için de embriyo gelişimk başlamadığı için yapışkan olmasını sağlayan sıvıyı salgılamıyor,dolayısıyla döllenmiş yumurtalara nazaran daha az yapışkanlık gösteriyor.
Ek olarak döllenmemiş kraliçenin yumurtlama kapasitesi sınırlı oluyor sadece bir kaç yumurta üretiyor(5-6 tane kadar,bazen bu sayı 10'a kadar çıkabiliyor)
Yani eğer kraliçeniz devamlı olarak verimli şekilde yumurtluyor ve yumurta sayısı devamlı artıp 15'i 20'yi aşıyorsa neredeyse kesin olarak döllenmiş diyebiliyoruz.
Son olarak kraliçe,döllenmiş yumurtaları belirli bir düzen içinde tutuyor,genelde nemli pamuğa direkt temas ettirmek yerine pamuğun biraz yakınına koyuyor böylece yumurtalar için nem seviyesini ayarlamış oluyor.Ama döllenmemişler de bu çok fazla böyle olmuyor,kraliçe tabiri caizse resmen yumurtaları can sıkıntısı gibi kullanıyor ve elini nereye atsa oraya koyuyor ve nem durumuna dikkat etmiyor.Genelde pamuğa yapıştırıyor ama yapıştırmadığı durumlarda var.
Bu ipuçları tek olarak kesin bir gösterge değil,ama tamamı aynı anda bulunuyorsa yumurtalardan ilk işçiyi bekleyebilirsiniz
(Not; Dün kraliçemin yumurtalarını düzenlerken biraz dağıldığını gördüm ve fırsattan istifade saydım emin olmak için 5 defa tekrar saydım ve 43 adet yumurtası bulunuyor)