Messor syriacus süper major bireydeki kanat benzeri uzuv?

TheGeneralJacket

Yumurta
Üye
[Not: Başta ingilizce translate edip yabancı forumlara sormam gerekti elimden geldiğince düzelttim ancak çeviri hatası varsa kusuruma bakmayın]

IMG_20250723_181628.jpg
IMG_20250723_181713.jpgIMG_20250723_184314.jpgIMG_20250723_183954.jpg

Not2: Fotoğraflardaki tarihleri yabancı esaslı yazdığımdan ay/gün/yıl şeklinde olmuş]

2,5 yıllık kolonimde kanatlı alate bireylerin çıkma zamanı geliyor olabilir mi?

[Özet: Geçtiğimiz aylarda, Messor syriacus kolonimden kanatlı ve üreme yeteneğine sahip bireyleri alıp doğaya salmak ve ekolojik dengeye katkı sağlamak için birçok bilimsel makale araştırdım ve işçilerin partenogenez yoluyla erkek yumurta bırakabildiğini öğrendim. Bunu uygulamaya koydum ve yaklaşık bir ay boyunca yuvasından ayrı tuttuğum major birey yaklaşık 20-30 erkek yumurtası (n kromozomlu) bıraktı, ancak yetişkinliğe ulaşmadan önce onları anneleriyle birlikte aldığım kolonime geri bıraktım, ancak annelerine saldırdılar ve yumurtaları büyütmediler, hiçbir sonuç alamadım. Bugün kolonimde, büyüklüğüyle dikkat çeken bir süper major işçi gördüm ve dikkatlice baktığımda, kanat benzeri bir yapıya sahip olduğunu fark ettim. Normalde erkek üretim sürecini uçuş mevsimine yakın bir zamanda (buralarda yaklaşık 10-20 Mart) tekrarlamayı ve ergin erkek birey almayı başardığımda doğaya salarak katkıda bulunmayı planlıyordum, ancak bu garip major dikkatimi çekince, sürecin tarihini biraz öne aldım ve eğer bu türün bulduğum bölgedeki uçuş sezonundan önce ergin erkek birey elde edersem buzdolabında bekleterek metabolizmasını yavaşlatmayı doğal olarak ölme zamanını geciktirmeyi ve vakti geldiğinde doğaya salmayı planlıyorum.]

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merhaba, alışık olmadığımız ve denk gelmediğimiz bir gözlem. Yine de literatürü incelediğimiz zaman bu durumla ilgili verilere ulaşabiliyoruz. Öncelikle tür tespitini ne ölçüde doğrulukla yaptığınızı bir kenara bırakırsak benzer durum üç Messor türünde gözlemlendi. Messor capitatus, Messor ebeninus ve Messor semirufus. Messor capitatus, Wolbachia bakterisi tarafından enfekte olduğu zaman 2 kolonide işçi bireylerin 8 ay boyunca 191 ve 150 larva yetiştirdikleri ,ki bu larvalar işçiydi, görüldü. 10 ay gibi süre de geçince kolonide erkekler belirdi.

Messor capitatus türü bazı koloniler aynı zamanda bu bakteriye maruz kalmadığı zaman da kraliçe ölünce erkek bireyler üretebildiler. Wolbachia bakterisi bir şekilde işçi de üretebilmelerini sağladı. Bu henüz tam anlamıyla bilinmiyor.

Messor semirufus ve Messor ebeninus ise Bourke(1988)'nin belirttiği "kin selection theory"nin bir parçası. Kraliçe öldüğü zaman işçiler, "fitness" dediğimiz koloni sağlığını ellerinden geldiğince maksimize etmek için ellerindeki tek şans olan erkek ürettiler.

Bu vakalar henüz mantıklı açıklamalara tabi olmuş vakalar değil, sizinkinde de benzer bir durum görüyorum. 😊👍🏻

TheGeneralJacket

Yumurta
Üye
Merhaba, alışık olmadığımız ve denk gelmediğimiz bir gözlem. Yine de literatürü incelediğimiz zaman bu durumla ilgili verilere ulaşabiliyoruz. Öncelikle tür tespitini ne ölçüde doğrulukla yaptığınızı bir kenara bırakırsak benzer durum üç Messor türünde gözlemlendi. Messor capitatus, Messor ebeninus ve Messor semirufus. Messor capitatus, Wolbachia bakterisi tarafından enfekte olduğu zaman 2 kolonide işçi bireylerin 8 ay boyunca 191 ve 150 larva yetiştirdikleri ,ki bu larvalar işçiydi, görüldü. 10 ay gibi süre de geçince kolonide erkekler belirdi.

Messor capitatus türü bazı koloniler aynı zamanda bu bakteriye maruz kalmadığı zaman da kraliçe ölünce erkek bireyler üretebildiler. Wolbachia bakterisi bir şekilde işçi de üretebilmelerini sağladı. Bu henüz tam anlamıyla bilinmiyor.

Messor semirufus ve Messor ebeninus ise Bourke(1988)'nin belirttiği "kin selection theory"nin bir parçası. Kraliçe öldüğü zaman işçiler, "fitness" dediğimiz koloni sağlığını ellerinden geldiğince maksimize etmek için ellerindeki tek şans olan erkek ürettiler.

Bu vakalar henüz mantıklı açıklamalara tabi olmuş vakalar değil, sizinkinde de benzer bir durum görüyorum. 😊👍🏻

Bahsettiğiniz Messor capitatus türünün bakteri maruziyeti olmadan yaklaşık 10 ay içinde erkek birey üretmesi olayını bir makalede görmem genelde cins içi davranış farklılıklarının Messor cinsinde diğer cinslere kıyasla minimum düzeyde olması bende "Neden aynı cinsin bir farklı türünde olmasın ki" sorusunu uyandırmış ve bu deneyimi tetikleyen ana unsur olmuştur çünkü bakteri kültürünü ev ortamında oluşturmam veya elde edip geliştirmem imkansıza yakındır.

Öte yandan elimdeki türün Messor syriacus olup olmadığının kesinliğini sorgulayacak olursak bu türden emin olmamın sebebi antwiki Türkiye kayıtlarındaki tüm türleri uzun zamana yayarak araştırmam sonucu tür içi çeşitliliğin, yani varyasyonun, yani thorax renklerinin aynı koloni içerisinde bu kadar farklı olduğu (boyut ve kast farketmeksizin kimi ergin bireylerde kan kırmızısı, kimilerinde kiremit rengi, kimilerinde kahverengiye çalan bordo, kimilerinde ise tamamen siyah) yerli veya yabancı başka bir Messor türü bulamamamdır veya belki de gerçekten bulunmamasıdır. Tür tespiti ne kadar elimizdeki ekipmanlarla imkansız gibi görünse de, hele hele Messor gibi bir cinste bir entomoloğun detaylı incelemesi şart gibi dursa da bu varyasyonun şu ana kadar incelediğim başka türlerde olmaması dikkatimi çekmektedir. Ancak antmaps harita verilerinde ayrıca antweb veritabanında belirtilen yayılış alanı Irak, Suriye, Kıbrıs ve Türkiye'nin yalnızca doğu bölgeleri olduğu göz önünde bulundurulursa benim şüphelendiğim türden Ankara'da bol miktarda bulmam çelişki yaratmaktadır.

Bahsettiğiniz "kin selection theory" e göz atacağım, ilk defa duyuyorum ve kulağa gerçekten mantıklı geliyor (kraliçenin uzun ömrü sonunda ölümü sonrası işçilere üremek için son bir şans tanınması -ki benim de bu özelliğin evrimine bulduğum en mantıklı açıklamadır-). Ayrıca bu özelliğin şans eseri gelişen veya ilerleyen çağlarda yok olacak bir özellik olduğunu düşünmüyorum çünkü kolonisinden doğal koşullar sebebiyle ayrı düşen bir işçinin öylece bir feromon boşluğuna düşmesi ve ardından ölmesi türün devamlılığı açısından hiç faydalı görünmemektedir.

Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bahsettiğiniz Messor capitatus türünün bakteri maruziyeti olmadan yaklaşık 10 ay içinde erkek birey üretmesi olayını bir makalede görmem genelde cins içi davranış farklılıklarının Messor cinsinde diğer cinslere kıyasla minimum düzeyde olması bende "Neden aynı cinsin bir farklı türünde olmasın ki" sorusunu uyandırmış ve bu deneyimi tetikleyen ana unsur olmuştur çünkü bakteri kültürünü ev ortamında oluşturmam veya elde edip geliştirmem imkansıza yakındır.

Öte yandan elimdeki türün Messor syriacus olup olmadığının kesinliğini sorgulayacak olursak bu türden emin olmamın sebebi antwiki Türkiye kayıtlarındaki tüm türleri uzun zamana yayarak araştırmam sonucu tür içi çeşitliliğin, yani varyasyonun, yani thorax renklerinin aynı koloni içerisinde bu kadar farklı olduğu (boyut ve kast farketmeksizin kimi ergin bireylerde kan kırmızısı, kimilerinde kiremit rengi, kimilerinde kahverengiye çalan bordo, kimilerinde ise tamamen siyah) yerli veya yabancı başka bir Messor türü bulamamamdır veya belki de gerçekten bulunmamasıdır. Tür tespiti ne kadar elimizdeki ekipmanlarla imkansız gibi görünse de, hele hele Messor gibi bir cinste bir entomoloğun detaylı incelemesi şart gibi dursa da bu varyasyonun şu ana kadar incelediğim başka türlerde olmaması dikkatimi çekmektedir. Ancak antmaps harita verilerinde ayrıca antweb veritabanında belirtilen yayılış alanı Irak, Suriye, Kıbrıs ve Türkiye'nin yalnızca doğu bölgeleri olduğu göz önünde bulundurulursa benim şüphelendiğim türden Ankara'da bol miktarda bulmam çelişki yaratmaktadır.

Bahsettiğiniz "kin selection theory" e göz atacağım, ilk defa duyuyorum ve kulağa gerçekten mantıklı geliyor (kraliçenin uzun ömrü sonunda ölümü sonrası işçilere üremek için son bir şans tanınması -ki benim de bu özelliğin evrimine bulduğum en mantıklı açıklamadır-). Ayrıca bu özelliğin şans eseri gelişen veya ilerleyen çağlarda yok olacak bir özellik olduğunu düşünmüyorum çünkü kolonisinden doğal koşullar sebebiyle ayrı düşen bir işçinin öylece bir feromon boşluğuna düşmesi ve ardından ölmesi türün devamlılığı açısından hiç faydalı görünmemektedir.

Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ediyorum.
Wolbachia bakterisinden bahsetmemin sebebi en nihayetinde kraliçeyi doğadan aldınız ve oradan kraliçeye bulaşmış olabilir. Her ne kadar nasıl bir hayatta kalma stratejisi var onu bilmesem de hatrı sayılır bir veri olduğu için bahsettim.

Açıkçası Messor gibi bir cinsten bahsettiğimiz zaman colouration dediğimiz keyin ne ölçüde kullanılabilirliği biraz şaibeli. Messor instabilis group için hazırlanmış keyler renklenmeyi tek başına ele almıyor, onunla beraber her zaman başka keyleri belirtiyorlar. Bu, bu tür grubunun sadece renklenme ile tespit edilemeyeceğini gösteriyor. Yayılım verilerinden faydalanmanız oldukça faydalı ancak belirttiğim gibi mutlaka daha sağlam keyler gerekiyor.

Mutlaka incelemelisiniz. "Individual(colony) fitness" bir kenara, "evolutionary fitness" da bu teoriyi destekler gibi gözüküyor. Kraliçesiz kalmış koloni, tür bazında çıkarlarını maksimize etmesinin yolu neslin devamını sağlayabilecek üretken bireyleri yetiştirmek gibi duruyor. Kesinlikle dikkate değer bir yaklaşım.

Bilimsel yaklaşımınız için ben teşekkür ediyorum. Araştırmalarınız doğrultusundaki çıkarımlarınızı paylaşmanızdan mutluluk duyarım. 👍🏻