Messor Oertzeni Kraliçesi İlk Görüntüleri Aldım!

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
Merhaba herkese, bugün Messor Oertzeni kraliçesi hakkında hem biraz bilgi vereceğim hem de fotoğraflarını paylaşacağım.

Öncelikle türün dünya üzerindeki yayılımı:
1000138643.jpg
Bu şekilde. Kaynak: Antmaps.

Fotoğrafta da göründüğü gibi türün tam Bursa üzerinde kaydı var. Ben de Bursa'da türün kolonilerini birkaç yılı aşkın bir süredir gözlemliyordum. Uzun sürenin sonunda kraliçesini bulmayı başardım ve makro fotoğraflarını aldım.

Neden ilk görüntüler dedim?
Türü Google'da da aratırsanız hiçbir kraliçe fotoğrafı olmadığını görebilirsiniz. Sadece alttürüne dair birkaç mikroskop görüntüsü var. Onun dışında Inaturalist, Antwiki ve Antweb de dahil olmak üzere hiçbir yerde bulunmuyor. Ülkemizde gözlemleyen arkadaşlardan gelen birkaç amatör fotoğrafa sahibiz sadece. Bundan dolayı türün kraliçesini profesyonel makro fotoğraflayan ilk kişiyim. Aldığım kayıtlar da İnaturalist'te paylaşılacak. Fotoğrafları aşağıya ekliyorum.

Kraliçe hakkında bilgi ve fotoğrafları:

Kraliçesinin uzunluğu 1.4 cm, çoğu messor türüne göre oldukça büyük. Vücudunun neredeyse her bölgesi yoğun kıllarla kaplı. Kafasının yan bölgelerinde ve altında kırmızılık var. Epey agresif ve saldırgan.

1000138652.jpg
1000138647.jpg
1000138298.jpg
1000138645.jpg
1000138290.jpg1000138289.jpg
Bulduğum kraliçe Messor Oertzeni'nin alttürü olan Messor Oertzeni Amesiensis'e de ait olabilir. Şimdilik kesin olan şey Messor Oertzeni olduğu.

Son düzenleme:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Vay be yıllardır sadece işçileri görebiliyorduk. Kraliçe fotoğrafları çok güzel bir katkı eline emeğine sağlık. Bu fotoğraflar hobicilerin ID yapmasına da oldukça faydalı olacaktır. Merak ettiğim şeylerden birisi bu türün kolonisinin sonbaharda uçuş yaptığını gözlemlemiştin sanırım. Bu kraliçe yeni mi bulundu? Eğer öyleyse hem sonbahar hem ilkbaharda uçuş yapıyor olabilirler mi?

Ediz

Yumurta
Üye
Bursa'nın hangi bölgelerinde bulabiliriz? Siz nerde buldunuz?

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
Vay be yıllardır sadece işçileri görebiliyorduk. Kraliçe fotoğrafları çok güzel bir katkı eline emeğine sağlık. Bu fotoğraflar hobicilerin ID yapmasına da oldukça faydalı olacaktır. Merak ettiğim şeylerden birisi bu türün kolonisinin sonbaharda uçuş yaptığını gözlemlemiştin sanırım. Bu kraliçe yeni mi bulundu? Eğer öyleyse hem sonbahar hem ilkbaharda uçuş yapıyor olabilirler mi?
Teşekkür ederim öncelikle Hasan. Evet kraliçeyi 13 mart tarihinde buldum, bu beni de şaşırttı. Zaten hiç beklemiyordum, ben normal siyah Messor kraliçelerinin koloni kazma videosunu çekmek için araziye gitmiştim. Video çektiğim sırada gözüme bu kraliçe çarptı, elime aldım baktım. Kafadaki kırmızılıktan önce, daha önce hiç görmediğim kadar büyük bir Messor kraliçesiydi. Hemen diğer bulduğum Messorlar ile yan yana getirip baktım, aradaki boy farkı çok net anlaşılıyordu ve vücudu çok kıllıydı. O zaman Messor Oertzeni olabilir diye düşünüp tüpe aldım, fotoğraflarını çektim. Süreç böyle. Evet daha önce bulanlar olmuştu ve neredeyse tüm gözlemler eylül ayından, akşam saatlerinde gelmişti. Muhtemelen yılda iki kere uçuyorlar dediğin gibi.

1000137474.jpg

Son düzenleme:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu güzel tesadüfün üstüne bu kraliçeden bi' koloni yaparsın bence😁.

Kyouraku67

Pupa
Üye
Az önce yazdım ama yazım yanlışı nedeni ile yazım silindi. Nerde yanlış yaptığımı görebilir miyim? Konuya dönersek linkteki oertzeni diyebilir miyiz?

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Az önce yazdım ama yazım yanlışı nedeni ile yazım silindi. Nerde yanlış yaptığımı görebilir miyim? Konuya dönersek linkteki oertzeni diyebilir miyiz?
Buyurun:
1748090114931.png

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
Değil

nari

Yumurta
Üye
Batı Antalya'da 7 yıl önce bulmuştum, gördüğüm en büyük kraliçeydi ama maalesef yumurtlayamadan öldü

WradSX

Asker
Üye
Belirttiğiniz üzere agresif ve saldırgan olduğunu anladık hocam. Peki siz fotoğraflarken nasıl fotoğraflıyorsunuz? Yani hareket etmesine rağmen bir kraliçeyi bu kadar net fotoğraflamak nasıl oluyor? Siz uzun süredir makro çekim yapıyorsunuz, beni aydınlatırsanız çok sevinirim hocam. 🙏 😊

anakin

Media
Üye
Belirttiğiniz üzere agresif ve saldırgan olduğunu anladık hocam. Peki siz fotoğraflarken nasıl fotoğraflıyorsunuz? Yani hareket etmesine rağmen bir kraliçeyi bu kadar net fotoğraflamak nasıl oluyor? Siz uzun süredir makro çekim yapıyorsunuz, beni aydınlatırsanız çok sevinirim hocam. 🙏 😊
Ben de aynı şeyi merak ediyorum.

özcan

Media
Üye
Mutlaka durduğu yerler oluyordur bence makine değil ya bu.

rezzan

Pupa
Üye
Bu kraliçe yumurtladı mı hocam? Yumurtladıysa yumurtası diğer türlere göre daha mı büyük??

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
Hareket etmesine rağmen fotoğraflamıyorum, durduğunda fotoğraflıyorum. Nasıl duruyorun cevabını merak ediyorsanız o merakı burada gideremeyeceğim.

Bu kraliçe yumurtladı mı hocam? Yumurtladıysa yumurtası diğer türlere göre daha mı büyük??
Yumurtlamadı, öldü uzun süre önce

KingCat

Asker
Üye
Hareket etmesine rağmen fotoğraflamıyorum, durduğunda fotoğraflıyorum. Nasıl duruyorun cevabını merak ediyorsanız o merakı burada gideremeyeceğim.

Yumurtlamadı, öldü uzun süre önce
Yani bakımı diğer messorlara göre farklı değil mi? Gerçekten ilginç bir tür.