Selamlar, bugün etraftaki kolonileri inceliyordum çok büyük bir messor kolonisi buldum. Koloninin girişinde tek kanatlı bir kraliçe boyutunda karınca vardı aldım. Kraliçe olmama ihtimali var mı? Buna tüpte bakabilir miyim? Geri koymalı mıyım?
Tek kanatlıysa ve başına normalin dışında bir şey gelmediyse büyük ihtimalle yuva ağzında çiftleşip döllenmiştir,fotoğraf atabilirseniz daha iyi olur.Selamlar, bugün etraftaki kolonileri inceliyordum çok büyük bir messor kolonisi buldum. Koloninin girişinde tek kanatlı bir kraliçe boyutunda karınca vardı aldım. Kraliçe olmama ihtimali var mı? Buna tüpte bakabilir miyim? Geri koymalı mıyım?
Messorlar hakkında pek bilgim yok ama kraliçe çıkıp sonra döllenip geri girebiliyor mu? diğer işçiler onu kabul eder mi? fotoğraf koymuştum ama yüklenmemiş. Elimde kraliçenin fotoğrafı var sadece koloninin yok.Tek kanatlıysa ve başına normalin dışında bir şey gelmediyse büyük ihtimalle yuva ağzında çiftleşip döllenmiştir.
Genel bir bilgi değil ama sizin anlattığınızdan ziyade ben bir deney yaptım yuva ağzında çiftleşen kraliçenin yanına tüpte işçileri koydum ve hiçbir sorun olmadı şuan işçiler larvalarla ilgileniyor.Ama yuva ağzında çiftleşip çıktığı yuvaya tekrar girerse nasıl bir tepkiyle karşılaşır bilemiyorum.Fotoğraf çekebilirseniz iyi olur kraliçe olduğuna emin oluruz.Messorlar hakkında pek bilgim yok ama kraliçe çıkıp sonra döllenip geri girebiliyor mu? diğer işçiler onu kabul eder mi?
Yuvanın girişinden aldıysanız o çiftleşmemiştir yani işçi üretemez sadece erkek üretir onlarda ölür.Selamlar, bugün etraftaki kolonileri inceliyordum çok büyük bir messor kolonisi buldum. Koloninin girişinde tek kanatlı bir kraliçe boyutunda karınca vardı aldım. Kraliçe olmama ihtimali var mı? Buna tüpte bakabilir miyim? Geri koymalı mıyım?
Evet kraliçe ve yüksek ihtimalle döllenmiş, tüpü karanlıkta bir hafta bekletin yumurtlarsa çiftleşmiş olduğu garanti olur.
Hayır yuva girişinde çiftleşebilirler. 😊Yuvanın girişinde aldıysanız o çiftleşmemiştir yani işçi üretemez sadece erkek üretir onlarda ölür.
Neden saldırıya uğrar?Evet yuva girişinde de çiftleşebilirler ancak bu, denk gelindiği zaman olabilecek bir şey. Çünkü yuva girişinde döllenen kraliçe yuva girişinde bekleyemez, döllendikten sonra koloninin yanına bile yaklaşamaz, direkt saldırıya uğrar. Bu yüzden prens prensese bağlandıktan sonra kraliçenin orada bekleme ihtimali yok, doğrudan yuvadan uzaklaşır. Yuvanın girişinden almışsanız %99 döllenmemiştir.
Hocam haklısınız açıkçası ben işçileri tüpe kraliçenin yanına koyunca kabullendiler hiç saldırı olmadı ama konu ayrıldığı koloniye gelince tolere etmiyorlarmış demek ki teşekkürler.Evet yuva girişinde de çiftleşebilirler ancak bu, denk gelindiği zaman olabilecek bir şey. Çünkü yuva girişinde döllenen kraliçe yuva girişinde bekleyemez, döllendikten sonra koloninin yanına bile yaklaşamaz, direkt saldırıya uğrar. Bu yüzden prens prensese bağlandıktan sonra kraliçenin orada bekleme ihtimali yok, doğrudan yuvadan uzaklaşır. Yuvanın girişinden almışsanız %99 döllenmemiştir.
Tek kanatlı mıymış? Fotoğrafa bakmadım açıkçası. İşçiler tarafından da saldırıya uğruyorsa evet, döllenmiştir. @samet_56 haklı. =)büyük bir taşın kenarında bir giriş vardı birazcık genişletince kraliçe gözüktü, diğer karıncaların arasındaydı saldırıya uğramasın diye aldım. Yani girişten almış oldum ama biraz içerden aldım. Koloni çok çok büyük bir koloni. Döllenmemişse çift kanatlı olması gerekmez miydi?
İki sebebi var, birincisi üreme açısından mantıklı değil. Eğer döllenen prensesler saldırıya uğramasalardı yayılmayıp üremeyi yavaşlatacak, bu sebeple tür içi popülasyon artışı sağlanamayacaktır. Bu yüzden inbreeding yapmayan bu türler, nesillerin garanti altına almak için kraliçeyi kabul etmemek zorundalar. Bu bir evrimsel adaptasyon. İkinci sebebi ise prensesin çiftleşme feromonları salgılaması onu kabul etmelerini engeller. Bu da ensest üremeyi engellemek için olan adaptasyonlar gibi bir adaptasyon.Neden saldırıya uğrar?