Messor kolonisi hakkinda aklımdaki sorular

Ozansimsek00

Yumurta
Üye
Merhabalar, bir messor kolonisi aldım 30 isci civarında. Önceden lasius bakmıştım ama bunlar hakkında birkaç ufak sorum olacak.

1- Şekerli su sevmediklerini falan okudum bir kaç yerde. Şekerli su vermeli miyim, vereceksem ne sıklıkla?

2- Messor kolonisini geldiği gibi boostlamak istiyorum, 2 günde 1 protein yeterli olur mu? Nasıl bir yol izlemeliyim?

3- Tohum olarak muhabbet kuşu yemi onların ihtiyaçlarını karşılıyor mu, yoksa daha farklı bir tohum mu tercih etmeliyim? Sizin önerileriniz neler?

4- Major isci şu anda çıkar mı, bunun için canlı canlı mı vermeliyim un kurdunu? Bunun kraliçeyi tetiklediğini duydum.

5- Boostlardan sonra 1 ayda koloni işçi sayısı ortalama kaçlara çıkar?

6- Messor üreme hızı yavaş mı?

emreqpak

Pupa
Üye
Şekerli su ver yemezlerse ballı suya dönersin.
Boostlamak istersen sadece protein vermek değilde uygun ortam sağlamakta işe yarar protein hakkında fazla bilgim yok ama gereğinden fazla verirsen boşa gider. Messorlar muhhabbet kuşu yemide yer çim tohumu verdim ben bazı altarnetifler de var bakabilirsin. Majör koloninin tehdid edilme durumuna göre çıkar.

det

Larva
Üye
30 işçilik koloni major için yeterince büyük değil, 50-60 işçi lazım ve bu işçi sayısıyla canlı un kurdunu yenemeyebilirler. Messor üreme hızı yavaş değildir, orta hızdadır.

mcmerdo

Larva
Üye
Merhabalar, bir messor kolonisi aldım 30 isci civarında. Önceden lasius bakmıştım ama bunlar hakkında birkaç ufak sorum olacak.

1- Şekerli su sevmediklerini falan okudum bir kaç yerde. Şekerli su vermeli miyim, vereceksem ne sıklıkla?

2- Messor kolonisini geldiği gibi boostlamak istiyorum, 2 günde 1 protein yeterli olur mu? Nasıl bir yol izlemeliyim?

3- Tohum olarak muhabbet kuşu yemi onların ihtiyaçlarını karşılıyor mu, yoksa daha farklı bir tohum mu tercih etmeliyim? Sizin önerileriniz neler?

4- Major isci şu anda çıkar mı, bunun için canlı canlı mı vermeliyim un kurdunu? Bunun kraliçeyi tetiklediğini duydum.

4. soru için; benim okuduğum kadarıyla majorün görevi avlanmak değil çünkü majörü kaybetmek koloni için anlamsız büyük bir kayıp. Majörün görevi ağır yük taşımak tohum kırmak vs, dolayısıyla tohumları kırmadan vermeniz majorü tetikleyebilir diyorlar. Asker çıkaran cinslerde canlı yem askeri tetikleyebilir diyorlar. Un kurdunu ikiye bölerek vermenizin daha iyi olacağını düşünüyorum.

anakin

Brachypterous
Yardımsever
Üye

1- Ben şekerli su vermiyorum ama verdiğimde de vermediğimde de bir sorun yok, tamamen opsiyonel yani.

2- 3 günde bir protein vermeniz boost için idealdir.

3- Ben muhabbet kuşu yemi kullanıyorum ve yetiyor fakat chia, çim ve keten tohumunu çok sevdiklerini söylüyorlar. Dikkat edin herhangi bir şekilde işlenmiş tohum almayın (çimlenmeyi hızlandırmak için kullanılan kimyasallar, ilaçlar vb.)

4- Hiç bir zanam koloninize canlı bir şekilde yem vermemelisiniz, bu en iyi ihtimalle aşırı strese yol açar ve koloniyi tetiklemez. Eger majör üretimini arttırmak istiyorsanız aşağı yukarı 50-60 işçide boost ve hafif sert kabuklu tohumlarla deneyebilirsiniz.

5- Kraliçeden kraliçeye, sıcaklığa vb. koşullara göre değişir.

6- Ne çok yavaş ne de çok hızlı ürerler.

Not: Bir yerde fazla boostun koloniyi yorduğunu duymuştum. 50-60 işçiden sonra ayarlı bir şekilde boost yapmanızı öneririm ben. (1 sezon boost, 2 sezon normal gibi)

Ek olarak eğer boost yapmak istiyorsanız karma beslemeye baş vurmalısınız.

Son düzenleme:

Ozansimsek00

Yumurta
Üye
Herkese yardımlari icin çok teşekkür ederim.

1- Ben şekerli su vermiyorum ama verdiğimde de vermediğimde de bir sorun yok, tamamen opsiyonel yani.

2- 3 günde bir protein vermeniz boost için idealdir.

3- Ben muhabbet kuşu yemi kullanıyorum ve yetiyor fakat chia, çim ve keten tohumunu çok sevdiklerini söylüyorlar. Dikkat edin herhangi bir şekilde işlenmiş tohum almayın (çimlenmeyi hızlandırmak için kullanılan kimyasallar, ilaçlar vb.)

4- Hiç bir zanam koloninize canlı bir şekilde yem vermemelisiniz, bu en iyi ihtimalle aşırı strese yol açar ve koloniyi tetiklemez. Eger majör üretimini arttırmak istiyorsanız aşağı yukarı 50-60 işçide boost ve hafif sert kabuklu tohumlarla deneyebilirsiniz.

5- Kraliçeden kraliçeye, sıcaklığa vb. koşullara göre değişir.

6- Ne çok yavaş ne de çok hızlı ürerler.

Not: Bir yerde fazla boostun koloniyi yorduğunu duymuştum. 50-60 işçiden sonra ayarlı bir şekilde boost yapmanızı öneririm ben. (1 sezon boost, 2 sezon normal gibi)

Ek olarak eğer boost yapmak istiyorsanız karma beslemeye baş vurmalısınız.
Boost icin güzel bir rehber var mı forum da acaba ben mi bulamadım?

anakin

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Gördüğüm kadarıyla yok maalesef.

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye

Şekerli suyu sevmemek gibi bir durum yok, bu onların temel ihtiyacı. İki günde bir vermeniz yeterlidir. Eğer koloniyi boostlamak istiyorsanız, düzenli besin takviyesi yapmalısınız boostlamak demek düzenli besin vermek demektir çok beslemek demek değildir . Şu anda major işçi çıkarabilirler; bu işçi sayısında major çıkaran koloniler gördüm. Ancak major çıkmasının canlı yemle doğrudan bir ilgisi yoktur. Muhabbet kuşu yemi yeterlidir zaten, çünkü Messorlar sadece tohumlarla bile üreyebilirler. Boostlamak istiyorsanız, düzenli olarak besin vermek zorundasınız. İki günde bir şekerli su, üç günde bir un kurdu yeterli olacaktır. Ve hayır, Messorlar yavaş üreyen bir tür değildir; nazlı da değiller. Ama Tetramorium veya Pheidole gibi de çok hızlı gitmezler.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Şekerli su verilmeye çalışılmasında bu kadar ısrarcı davranılmasına hiç anlam veremiyorum. Nitekim ihtiyaçları da yoktur, diğer cinslerle karıştırılmasın. Karbonhidrata ulaşım şekli farklıdır.

Kuzeykurum22

Majör
Üye
Şekerli su ver yemezlerse ballı suya dönersin.
Boostlamak istersen sadece protein vermek değilde uygun ortam sağlamakta işe yarar protein hakkında fazla bilgim yok ama gereğinden fazla verirsen boşa gider. Messorlar muhhabbet kuşu yemide yer çim tohumu verdim ben bazı altarnetifler de var bakabilirsin. Majör koloninin tehdid edilme durumuna göre çıkar.
Kolonin tehdit edilme durumuna göre mi? Major tetiklenmez arkadaşlar elimden geldiği kadar defalarca kez açıkladım bunu başkaları da açıkladı. Major savaşmak için değil özellikle Messor cinsinde tohum kırmak ve yuva kazmak gibi bir görevi vardır çünkü major doğadaki koloniler için çok değerli bir major kaybetmek bile büyük bir kayıp demek.