Messor kolonim hakkında

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

karıncasanati

Yumurta
Üye
Arkadaşlar, benim bir messor kolonim var. Test tüpünde daima tohum ve kuş yemi bulunuyor ama ben ekstra protein olsun diye 3-4 günde bir un kurdu veriyorum. 2 günde bir şekerli su ve ballı su veriyorum. Arada canlı yem atıyorum. Sizin önerebileceğiniz bir şey var mı? Formicarium'a aktarmak istiyorum, sizce sağlıklı olur mu?

Ekli dosyalar

• 20250508_122328.jpg
    20250508_122328.jpg
    21 KB · Görüntüleme: 36
  • 20250508_122250.jpg
    20250508_122250.jpg
    19 KB · Görüntüleme: 36

waynhen

Nanitik
Yardımsever
Üye
Outworld bağlayabilirsiniz ama formikaryuma geçmek için erken hâlâ.Şekerli suyu karıncaların abdomen kısmına bakıp verebilirsiniz.Canlı yemide haftada 3 kere verebilirsiniz.

samet_56

Media
Yardımsever
Üye
Ben herkesten bağımsız şöyle bir tavsiye sunayım.
Şekerli suya ihtiyaçları yok, karbonhidratı tohumlardan karşılıyorlar. Verimli şekilde kullanabilmeleri için tohumu kırıp verin. Hatta aslında messorlara şekerli su vermekten kaçının.

Şekerli suyu belirli aralıklarla verdiğiniz de tohumları tüketmemeye başlayacak ya da tüketimleri azalacak. Şekerli suyu diyetlerinden kaldırın, kırılmış tohumlar her zaman bulunsun. Proteini ise 5 günde bir verirseniz daha fazla ilgilenir, tüketirler.

karıncasanati

Yumurta
Üye
Ben herkesten bağımsız şöyle bir tavsiye sunayım.
Şekerli suya ihtiyaçları yok, karbonhidratı tohumlardan karşılıyorlar. Verimli şekilde kullanabilmeleri için tohumu kırıp verin. Hatta aslında messorlara şekerli su vermekten kaçının.

Şekerli suyu belirli aralıklarla verdiğiniz de tohumları tüketmemeye başlayacak ya da tüketimleri azalacak. Şekerli suyu diyetlerinden kaldırın, kırılmış tohumlar her zaman bulunsun. Proteini ise 5 günde bir verirseniz daha fazla ilgilenir, tüketirler.
Bende genelde tohumları kırıp veriyorum daha çok ilgileniyorlar majör işçi için arada canlı yem veriyorum koloni tetiklensin majör işçi üretsin diye ama

samet_56

Media
Yardımsever
Üye
Bende genelde tohumları kırıp veriyorum daha çok ilgileniyorlar majör işçi için arada canlı yem veriyorum koloni tetiklensin majör işçi üretsin diye ama
Canlı yemi canlı şekilde vermeyin, majör işçi tetiklenmesi diye bir şey olmaz bununla. Koloniyi boşu boşuna strese sokmayın.

LuciFeci

Larva
Üye
Sebebiyle birlikte doğrusunu açıklayın o zaman efendim.

1. Şekerli su, Messor cinsi karıncalar için kritik bir enerji kaynağıdır. Koloni bireyleri ne kadar çok karbonhidratla beslenirse, üreme hızı ve işçi üretimi de o ölçüde artar.
  2. Canlı yem verilmesi, kolonide savunma reflekslerini tetikleyerek stres düzeyini yükseltir. Bu durum, koloni içindeki major (asker/savaşçı) işçi oranının artmasına neden olabilir.
  3. Messor türü karıncalar “farmer” (çiftçi) olarak sınıflandırılır. Bu, onların tohum ve bitkisel materyallerin yanı sıra geniş bir besin yelpazesini kabul edebildikleri anlamına gelir.

karıncasanati

Yumurta
Üye
  1. Şekerli su, Messor cinsi karıncalar için kritik bir enerji kaynağıdır. Koloni bireyleri ne kadar çok karbonhidratla beslenirse, üreme hızı ve işçi üretimi de o ölçüde artar.
  2. Canlı yem verilmesi, kolonide savunma reflekslerini tetikleyerek stres düzeyini yükseltir. Bu durum, koloni içindeki major (asker/savaşçı) işçi oranının artmasına neden olabilir.
  3. Messor türü karıncalar “farmer” (çiftçi) olarak sınıflandırılır. Bu, onların tohum ve bitkisel materyallerin yanı sıra geniş bir besin yelpazesini kabul edebildikleri anlamına gelir.
Kesinlikle katılıyorum, hocam. Bunu Tuğkan Abide söylüyordu.

Canlı yemi canlı şekilde vermeyin, majör işçi tetiklenmesi diye bir şey olmaz bununla. Koloniyi boşu boşuna strese sokmayın.
Hocam, bunu araştırdım ve Tuğkan Abide videoda major işçi için canlı yem önemli dedi. Koloniyi tetikleyici etkiye sahipmiş.

samet_56

Media
Yardımsever
Üye
ChatGPT'den kopyalamak yerine kendiniz araştırsaydınız keşke, zira yapay zekadan istediğiniz bilgileri yapay zeka tüm karıncalar için genelleme yaparak kullanır, tıpkı şuan yaptığı gibi.

Ben size doğrusunu anlatayım, şekerli su messorlar için olmazsa olmaz bir şey değildir. Tohum zaten onların karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılar. Ve zaten tohum tüketmelerinin ana sebeplerinden birisi de karbonhidratın (tohumun) uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilmesi.
Yani şekerli su messorların diyetinde kritik bir öneme sahip değildir.

Majör konusuna gelecek olursak, majörler koruma-savunma amacıyla üretilmezler, iş yükünü hafifletmek için üretilirler. Tohum kırmak, yuva alanını genişletmek, tohum taşımak vs.
Majörler, minör ve medialardan ayrı bir koruma kastı değildir, dolayısıyla canlı yemin canlı şekilde koloniye atılması majör üretimini tetiklemez.

Karınca çiftliğim YouTube kanalında pek çok doğru bilginin olmasının yanı sıra yanlış bilgiler de mevcuttur ve her konu hakkında doğru bilgi için bu kanalı baz alamayız. Hobiye yeni başlayan kişiler de sizin gibi bu yanlış bilgileri doğru bilgi kabul ediyor ancak her konu da spesifik bilgi ile hareket edilmeli sebep-sonuç ilişkisi kurulmalı.

karıncasanati

Yumurta
Üye
ChatGPT'den kopyalamak yerine kendiniz araştırsaydınız keşke, zira yapay zekadan istediğiniz bilgileri yapay zeka tüm karıncalar için genelleme yaparak kullanır, tıpkı şuan yaptığı gibi.

Ben size doğrusunu anlatayım, şekerli su messorlar için olmazsa olmaz bir şey değildir. Tohum zaten onların karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılar. Ve zaten tohum tüketmelerinin ana sebeplerinden birisi de karbonhidratın (tohumun) uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilmesi.

Majör konusuna gelecek olursak, majörler koruma-savunma amacıyla üretilmezler, iş yükünü hafifletmek için üretilirler. Tohum kırmak, yuva alanını genişletmek, tohum taşımak vs.
Majörler, minör ve medialardan ayrı bir koruma kastı değildir, dolayısıyla canlı yemin canlı şekilde koloniye atılması majör üretimini tetiklemez.

Karınca çiftliğim YouTube kanalında pek çok doğru bilginin olmasının yanı sıra yanlış bilgiler de mevcuttur ve her konu hakkında doğru bilgi için bu kanalı baz alamayız. Hobiye yeni başlayan kişiler de sizin gibi bu yanlış bilgileri doğru bilgi kabul ediyor ancak her konu da spesifik bilgi ile hareket edilmeli sebep-sonuç ilişkisi kurulmalı.
canlı yemle besleme, Messor türü karınca kolonilerinde major işçilerin (büyük başlı asker işçiler) çıkmasını dolaylı olarak teşvik eder. Belli bir popülasyon, sıcaklık ve yeterli protein önemlidir. Messor türü karıncalar (özellikle Messor barbarus gibi tohum toplayıcı türler), ana enerji kaynaklarını tohumlardan alır. Bu tohumları çiğner ve karbonhidrat ihtiyacını büyük ölçüde buradan karşılarlar. Genelde şekerli su değil, ballı su ilgilerini çeker. Özet geçmek gerekirse, canlı yem koloniyi tetikler; şekerli su ana ihtiyaçları değildir.

Gene bir yanlış majörler koruma savunma için üretilmez demişsiniz ama Major işçi, bir bakıma koloninin askeridir. Yol açma ve engel kaldırma, ağır iş taşıma, tohum ezme ve işleme; en önemlisi koloniyi savunmada ön plana çıkar.

Son düzenleme:

samet_56

Media
Yardımsever
Üye
canlı yemle besleme, Messor türü karınca kolonilerinde major işçilerin (büyük başlı asker işçiler) çıkmasını dolaylı olarak teşvik eder. Belli bir popülasyon, sıcaklık ve yeterli protein önemlidir. Messor türü karıncalar (özellikle Messor barbarus gibi tohum toplayıcı türler), ana enerji kaynaklarını tohumlardan alır. Bu tohumları çiğner ve karbonhidrat ihtiyacını büyük ölçüde buradan karşılarlar. Genelde şekerli su değil, ballı su ilgilerini çeker. Özet geçmek gerekirse, canlı yem koloniyi tetikler; şekerli su ana ihtiyaçları değildir.

Gene bir yanlış majörler koruma savunma için üretilmez demişsiniz ama Major işçi, bir bakıma koloninin askeridir. Yol açma ve engel kaldırma, ağır iş taşıma, tohum ezme ve işleme; en önemlisi koloniyi savunmada ön plana çıkar.
Dostum sana yanlış bildiğin bir şeyin doğrusunu anlatıyorum ısrarla yapay zekadan kopyalayıp kopyalayıp yapıştırıyorsun. Öğrenmeye açık değilsin.

LuciFeci

Larva
Üye

Chatgpt’den kopyalamamın nedeni; 2 kez düzensiz, tdk kurallarına uymadığım için “UYARI” yemem. 3. uyarıdan sonra blogdan banlanıyorum. Ben mesajımı yazıp tdkye uygun bir şekilde düzeltmesini istedim.

karıncasanati

Yumurta
Üye
Dostum sana yanlış bildiğin bir şeyin doğrusunu anlatıyorum ısrarla yapay zekadan kopyalayıp kopyalayıp yapıştırıyorsun. Öğrenmeye açık
Kardeşim, yabancı forumlardan da araştırmanı öneririm. Canlı yemin ne kadar önemli olduğunu görürsünüz; ayrıca yapay zeka ile değil, araştırmalarıma göre.

samet_56

Media
Yardımsever
Üye
Kardeşim, yabancı forumlardan da araştırmanı öneririm. Canlı yemin ne kadar önemli olduğunu görürsünüz; ayrıca yapay zeka ile değil, araştırmalarıma göre.
Sana canlı yem önemli değil demedim laflarını lastikleştirme lütfen. Sana bunun doğrusu bu diyorsam doğrusu o'dur. Nereyi araştırırsan araştır sonuç bu. Emin olmadığım bir şey üzerinde diretme yapmam, eğer foruma danışıp bilgi almak istediğin bir konu da verilen bilgilere inancın olmayacaksa herhangi bir konuda forumdan yardım istemek anlamsız olacak.

Körü körüne inanmayıp sorgulamak güzeldir, ancak senden daha deneyimli veya bilgililer sana bir şeyin doğrusunu anlatmaya çalışıyor ve sen buna aldırış etmiyorsan ya soru sormamalı ya da kendin araştırmalısın iyi hobiler.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Selamlar, ikili tartışmaya dönen bu konuya açıklama getirilmesi gerektiğini düşündüm. Öncelikle bi şunu belirtelim, bu birini aşağılamak ya da yanlış info vermek ile ilgili değil: Karınca Çiftliğim kanalında bir sürü yanlış bilgi mevcuttur, bu Tuğkan abinin hobiyi bilmediği veya bilgisiz olduğu gibi anlamlara gelmez. O zamanlar o zamanki bilgiyle erişebildiğimiz öğrenebildiğimiz buydu. Şimdi bizler, Karınca Çiftliğim'in erişebildiği bilgilerden ve anlattığı bilgilerden çok daha iyisine ve doğrusuna erişebiliyoruz ve biliyoruz. Bu Tuğkan abininde kendisi ile konuştuğumuz zaman kabul ettiği bir şey, ayıp veya saygısızlık değil. Konunuza gelecek olursak:

Öncelikle majörün, diğer işçilerden farklı yaptığı hiç bir davranış yoktur. Diğer işçilerin yaptığı her şeyi majörde yapar. Buradaki tek fark, yapılan işin miktarı ve aktivite süresidir. Bu düzeltilmesi gereken birinci yanlış.

İkinci yanlış ise koloniye canlı yem verdiğiniz zaman majör üretiminin tetiklendiği. Şu an hatırlayamadığım çok eski birkaç güvenilir olmayan çalışmalardan bu sonuç çıkabiliyor ancak böyle bir şey söz konusu değildir ve bunun neden yanlış olduğunu anlamanın çok basit bir yolu var. Majörler koloniyi savunması için yetiştirilen işçiler değildir. Majörler bir işçidir. "Major" kelime anlamı olarak büyük, çoğunluk gibi anlamlara gelir. Büyük işçi olarak çevrilebilir. Majörlerin yetişme mekanizması, polimorfizm mekanizması gereği larvanın beslenme miktarına bağlıdır. Larva ne kadar beslenirse o kadar büyük işçi yetişir ve ona majör deriz. Onun aksine asker, nevi şahsına münasır ayrı bir kasttır ve onu işçiden ayıran bir dolu etmen vardır(Yine de tartışma konusu). Birinci ve en önemli etmen, daha önce de bahsettiğim "simetrik büyüme" yapısıdır. Majör işçiler, işçilerin morfolojilerinin sabit bir oranda büyümesi ile tezahür eden işçilerdir.
Messor Polimorfizmi(Majör Simetrisi)
Screenshot_20250504_113807_Google.jpg
En üstteki işçi, majördür. Yukarı doğru gittikçe simetrik büyümeyi fark etmelisiniz. Kademeli olarak büyüme söz konusu.
Cataglyphis Polimorfizmi(Majör Simetrisi)

Screenshot_20250429_154202_Google.jpg
Kademeli büyümeyi görüyor musunuz?

Onun aksine askerler, yuvadaşı olan işçilerle son derece asimetri gösterir.
Phediole dimorfizmi( Asker Asimetrisi)
1-s2.0-S2214574516301833-gr1.jpg

Asimetriyi görebiliyor musunuz, kademeli bir artıştan çok alakasız iki morfoloji boyutları. Kolonide sadece iki işçi boyutu olduğu için bir kademeden söz etmek için üçüncü bir işçiye de ihtiyaç duyduğunuzu düşünebilirsiniz
1-s2.0-S2214574516301833-gr3.jpg
(Kraliçeyi hesaba katmayın.)
Phediole askerleri, kademeli artış dışında da işçde olmayan morfolojik özelliklere sahip. Kraliçe ve işçi benzeri morfolojiye sahip oldukları bilinmektedir. Bu tarz faktörler onları majörlerden farklı sınıflandırmıştır. Majörün sadece bir işçi olduğu ve en küçük nanitikten ne morfolojik olarak ne de davranışsal olarak ki davranışlardan kastım spesifik davranışlar çünkü karıncalar yaşamları boyunca farklı davranışlar sergileyebilirler, farklı olmadığını unutmayın. Majörlerin işçiden bir farkı olmadığı için tehdit oluşturmanız hiç bir şey ifade etmeyecek. Majör yetiştirmenin bilinen en doğru yolu, bolca koloniyi beslemektir. Çünkü koloni besin kıtlığında küçük boyutta işçiler yetiştirir çünkü larvayı yeterince besleyemezler. İlk işçilerinizin veya sadece tohumla beslediğiniz işçilerin küçük olmasının nedeni de tam olarak budur. Canlının boyutu arttıkça hareketliliği azalır. Büyük majörler yuvadan neredeyse hiç ayrılmazlar ve köşeye oturup sadece büyük tohumları kırarlar.

Bir konuya "biri şöyle dedi" diyerek çıkarım yapılmaz. Doğru bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız veya en azından fikrinize saygı duyulmasını istiyorsanız kendinizi temellendirmeniz lazım.

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...