messor isçi

Ege2008

Yumurta
Üye
messor kraliçem 1 aydır yumurtlamıs ama hala isçi çıkmadı neden

Efee

Yumurta
Üye
bazen 1,5 ayda bile çıkabiliyor çok fazla bakma strese girmesin kraliçe

Antlantis

Nanitik
Üye
Messorlarda 2,5 ayda dahi işçi aldığım kraliçeler oldu. Stres ve belirli faktörler etki eder. Burda asıl sıkıntı olan bir aydır yumurtalarda gelişme olmamasıdır. Yumurtalar hâlâ yumurta mı yoksa larva, pupa evrelerine geçenler oldu mu?

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Messorlarda 2,5 ayda dahi işçi aldığım kraliçeler oldu. Stres ve belirli faktörler etki eder. Burda asıl sıkıntı olan bir aydır yumurtalarda gelişme olmamasıdır. Yumurtalar hâlâ yumurta mı yoksa larva, pupa evrelerine geçenler oldu mu?
Hala yumurta kaldığı bir senaryo diyelim, hatta kraliçe de kanatlı olsun. Bir arkadaş soruyor da 🙃

Antlantis

Nanitik
Üye
O zaman tam döllenme olmama ve haploit yumurtalar üstünde dururum yada kraliçe diploit yumurtalara sahip ,ancak farklı bir hastalık, ortam koşulları veya stres gibi durumlardan gelişmeme veya özellikle aşırı sarsıntıya dayalı yumurtaların yenip tekrar bırakılması üstünde dururum.

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
O zaman tam döllenme olmama ve haploit yumurtalar üstünde dururum yada kraliçe diploit yumurtalara sahip ,ancak farklı bir hastalık, ortam koşulları veya stres gibi durumlardan gelişmeme veya özellikle aşırı sarsıntıya dayalı yumurtaların yenip tekrar bırakılması üstünde dururum.
Kullanılan terimler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz acaba?

Antlantis

Nanitik
Üye
Kullanılan terimler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz acaba?
Tabi hocam.
Haploit 1n’li kromozom kümesi içeren hücrelerdir. 2n diploittir hem sperm hücresinden hemde yumurta hücresinden birer küme gelir ve döllenme olur eşeyli üremede olan bişeydir. Benim burda haploitten kastım dişi üreme hücresi (yumurta) olmaktadır. Karıncalarda erkek üretimi 1n’li yumurtalarla olur. Parteogenez dediğimiz olaydır.

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Tabi hocam.
Haploit 1n’li kromozom kümesi içeren hücrelerdir. 2n diploittir hem sperm hücresinden hemde yumurta hücresinden birer küme gelir ve döllenme olur eşeyli üremede olan bişeydir. Benim burda haploitten kastım dişi üreme hücresi (yumurta) olmaktadır. Karıncalarda erkek üretimi 1n’li yumurtalarla olur. Parteogenez dediğimiz olaydır.
Tamam şimdi tam kavradım durumu. Teşekkür ederim bilgilendirme için 🙂. Peki haploit yumurtlama yapmış kraliçelerde belirgin davranış farklılıkları mevcut mudur?

Antlantis

Nanitik
Üye
Tamam şimdi tam kavradım durumu. Teşekkür ederim bilgilendirme için 🙂. Peki haploit yumurtlama yapmış kraliçelerde belirgin davranış farklılıkları mevcut mudur?
Bu konu hakkında ne yazık ki net bişey diyemem. Bana kalırsa hayır. Çünkü sonuç olarak kraliçenin bir bireyi olacak, ancak larva evresinde larvanın olması gerektiğinden daha büyük olduğu görünür. Pupa evresine geçildiğinde ise bariz değişiklikler olduğu gözler önüne serilir. Yani davranışsal olarak bi değişiklik olmasa bile kuluçkada yapısal değişiklikler söz konusu olacaktır. Bu olay ama sanıldığı kadar kolay değildir. Genelde kraliçeler haploit yumurtaları yerler. Mantıklı düşünürsekte kraliçe ilk başta nanitik işçiler üretir aksi takdirde kraliçenin (fully claustral) besin problemleri yaşaması kaçınılmazdır. Bu durum alate üretiminde kraliçeyi oldukça zora sokacaktır ve sanmıyorum ki erkek birey çıktıktan sonra yeterli besin sahibi olacağını.

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Bu konu hakkında ne yazık ki net bişey diyemem. Bana kalırsa hayır. Çünkü sonuç olarak kraliçenin bir bireyi olacak, ancak larva evresinde larvanın olması gerektiğinden daha büyük olduğu görünür. Pupa evresine geçildiğinde ise bariz değişiklikler olduğu gözler önüne serilir. Yani davranışsal olarak bi değişiklik olmasa bile kuluçkada yapısal değişiklikler söz konusu olacaktır. Bu olay ama sanıldığı kadar kolay değildir. Genelde kraliçeler haploit yumurtaları yerler. Mantıklı düşünürsekte kraliçe ilk başta nanitik işçiler üretir aksi takdirde kraliçenin (fully claustral) besin problemleri yaşaması kaçınılmazdır. Bu durum alate üretiminde kraliçeyi oldukça zora sokacaktır ve sanmıyorum ki erkek birey çıktıktan sonra yeterli besin sahibi olacağını.
İki tane kanatlı messora sahibim ve ikisinin de güzel mi güzel yumurtaları var yaklaşık 1 haftadır. Tam ümidi kesip tapinomalara yem olarak atacağım gün yumurtladılar. Bir tanesi 5-6 tane diğeri gördüğüm kadarıyla 12-15 arası yumurtaya sahip. Yumurtalar başta dağınıkken ikisi de bir bölgeye topladılar. Çok yumurtaya sahip olan diğerinin yapmadığı şekilde pamukları kopartıp yuvarlıyordu başlarda. Onun tüpünde diğerine kıyasla bir tık daha fazla pislik ve pamuk parçası bulunuyor zaten, üstelik daha az harekete meyilli duruyor. Bu yumurta sayıları ve davranış farklılıklarından dolayı sormak istemiştim biraz. Umarım çok kolay olmadığını söylediğiniz bu parteogenez mevzusu ikisinde de bulunmuyordur. Yumurtalar şimdilik normal boyuttalar, bir gelişim yok.

Antlantis

Nanitik
Üye
Yumurtaların yaklaşık bir haftadır olduğunu söylediniz. Bu henüz bi tanı koymak için oldukça erken bir vakit olduğu anlamına gelir. Kraliçeler arası yumurta farklılıkları olabilir.
DF468355-BECE-4DA0-984A-C9B57B747F5A.jpeg
Eski kraliçelerimden 2 adet Messor sp. Kraliçesi esaret altında çiftleştirirdiler, aynı koşullarda bakıldılar. İki kraliçe arası kuluçka farklılığı oldukça bariz.

A4AD3719-FF1F-43AD-AB41-5A7D03129134.jpeg
Alate kraliçelerde hobide oldukça yaygındır hocam haberiniz olsun.