El4nce'a katılıyorum. Kolonilerimde kılıf kullanmıyorum, açıkta duruyorlar. Karıncaları etkileyen şey ışık değil, ışık değişimi. Renk için de bu geçerli. Kırmızı asetat işlevli değil çünkü "Böcekler kırmızıyı görmez, karıncalar böcektir, karıncalar da kırmızıyı görmez" dedüksiyonu hatalı. Karıncalar genel bir norma varabileceğimiz canlılar değiller pek. Çoğu durumda onlarca istisna tür bulunuyor. Bu da öyle.
Mesela Volkan Aksoy ve Yılmaz Çamlıtepe'nin yaptığı "Spectral Sensitivies of Ants" yazısını referans alırsak Lasius niger türü kırmızı ışıkta agresifleşiyor. Çoğu karınca da mor ötesi ve yeşil renkleri aralığından etkileniyor. Fakat senelerdir asetat kullanılıyor, neden kimsede sorun çıkmadı?
Alışıyorlar çünkü. Motivasyon konuşması gibi olmasın ama hangimiz hayatı güllük gülistanlık yaşıyoruz? Karıncalar doğada ortama adapte olabildiği için hayatta, olayları bu. Işık da onlar için adapte olması kolay bir etmen. O kadar önemli bir etkisi olsa dışarıda yürüyebilen karınca görmememiz gerek. Işık değiştikçe alışma sürecini başa almış gibi oluyorsunuz. Karanlıkta karanlığa, aydınlıkta aydınlığa alışırlar. Fakat devamlı ikisi arasında gidip gelirseniz her birisi yeni bir durum olur ve tepki verirler.