Ağustos gibi bulduğum Messor kraliçem hala yumurtlamadı neden acaba hiç strese de girmedi.
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kış mevsimi bitince yani yaklaşık olarak mart gibi yumurtlamaya başlar. Diyapoza giren karıncalar genelde yumurtlamaz ve yumurtalar gelişmez.Ağustos gibi bulduğum Messor kraliçem hala yumurtlamadı neden acaba hiç strese de girmedi.
Diyapoz ne demek?Kış mevsimi bitince yani yaklaşık olarak mart gibi yumurtlamaya başlar. Diyapoza giren karıncalar genelde yumurtlamaz ve yumurtalar gelişmez.
Kış uykusu benzeri bir dinlenme hali. Diyapozdayken karıncalar dinlenir ve çoğu fiziksel aktivitesini kısıtlar, yani tam bir uyku hali değildir.Diyapoz ne demek?
Anladım teşekkürler.Kış uykusu benzeri bir dinlenme hali. Diyapozdayken karıncalar dinlenir ve çoğu fiziksel aktivitesini kısıtlar, yani tam bir uyku hali değildir.
Aslında diyapoz kış uykusunun ta kendisi. Kış uykusu bizim kullandığımız bir isim. Doğrusu diyapoz.Kış uykusu benzeri bir dinlenme hali. Diyapozdayken karıncalar dinlenir ve çoğu fiziksel aktivitesini kısıtlar, yani tam bir uyku hali değildir.
Bu konuyu biraz araştırdım, daha detaylı bir sonuca vardım.Diyapoz ne demek?
Çok teşekkür ederim eline sağlıkBu konuyu biraz araştırdım, daha detaylı bir sonuca vardım.
TDK’de “diyapoz” diye bir kelime yoktur, yani “diyapoz” Türkçe bir kelime değildir; Ingilizce’de “diapause” kelimesinin Türkçeleştirilmiş versiyonudur diyebiliriz. TDK’de “diapause” kelimesindeki en yakın anlamlı kelime grubu “kış uykusu”dur, fakat yine aynı değildir ve farklılıklar vardır. Yabancı sözlüklerde “diapause” kelimesine baktığımızda “A period of delayed development or growth accompanied by reduced metabolism and inactivity, especially in certain insects.” yazar, bunun Türkçe karşılığı şudur: “Özellikle bazı böceklerde metabolizmanın azalması ve hareketsizliğin eşlik ettiği gecikmiş bir gelişme veya büyüme dönemi.”