Mecburi Uyku

lordqne

Nanitik
Üye
Merhabalar
Sahip olduğum solenopsis kolonisini kış uykusuna yatırmadım çünkü işçi çıkardı fakat şuan yumurtlamıyor bu yüzden kendilerini kış uykusuna yatıracağım bir süre sıcaklık ne kadar olmalı solenopsislerin ihtiyaçlarını pek bilmiyorum.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Merhabalar
Sahip olduğum solenopsis kolonisini kış uykusuna yatırmadım çünkü işçi çıkardı fakat şuan yumurtlamıyor bu yüzden kendilerini kış uykusuna yatıracağım bir süre sıcaklık ne kadar olmalı solenopsislerin ihtiyaçlarını pek bilmiyorum.
Bence şu zamanlarda kış uykusuna yatırmayın çünküyaz aylarındayız ve karıncalarınızın dengeleri bozulabilir. Zaten kraliçenizin ilk kışıysa muhtemelen yumurtlamama sebebi o yüzden değildir. Belki protein ihtiyaçları vardır ya da stres durumu yaşıyorlardır. Ayrıca işçi çıkarması kış uykusuna engel değil. Yumurtalar, larvalar ve pupalar; kış uykusunda kendisini diyapoz evresine aldığı için çoğu hayatta kalabiliyor.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Başarısız bir kış uykusu geçirmiş koloniler, bana kalırsa telafi edilmesi için ne zaman kış uykusuna yatırılacaksa yatırılabilir. Kraliçenizi kış uykusuna yatırmadınız ve yumurtlamadığını iddia ettiniz; bu ancak kraliçe gerçekten "internal clock" dediğimiz kraliçe çevresel nedenlerden değil de, içsel, içgüdüsel sebeplerle kış uykusu hazırlığına girdiyse yapılabilecek bir şeydir. O halde ihtiyacımız olan bilgiler; Koloni ne kadar aktif, kolonide hangi kuluçka evreleri var, kraliçe ne zamandır yumurtlamıyor? soruları olacaktır.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Başarısız bir kış uykusu geçirmiş koloniler, bana kalırsa telafi edilmesi için ne zaman kış uykusuna yatırılacaksa yatırılabilir. Kraliçenizi kış uykusuna yatırmadınız ve yumurtlamadığını iddia ettiniz; bu ancak kraliçe gerçekten "internal clock" dediğimiz kraliçe çevresel nedenlerden değil de, içsel, içgüdüsel sebeplerle kış uykusu hazırlığına girdiyse yapılabilecek bir şeydir. O halde ihtiyacımız olan bilgiler; Koloni ne kadar aktif, kolonide hangi kuluçka evreleri var, kraliçe ne zamandır yumurtlamıyor? soruları olacaktır.
@el4nce hocama katılıyorum. Kış uykusu ihtiyacının başladığının en güçlü işaretlerinden birisi de koloni de sadece larvanın bulunuyor olması. Bu sonbahar ayında böyledir, kışa girerken yumurta üretimi durur ve koloni de yalnızca larvalar kalır. Bu şuan ki sıcaklık durumunda nasıl işler bilemem. Hocamın belki bir bildiği vardır.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
@el4nce hocama katılıyorum. Kış uykusu ihtiyacının başladığının en güçlü işaretlerinden birisi de koloni de sadece larvanın bulunuyor olması. Bu sonbahar ayında böyledir, kışa girerken yumurta üretimi durur ve koloni de yalnızca larvalar kalır. Bu şuan ki sıcaklık durumunda nasıl işler bilemem. Hocamın belki bir bildiği vardır.
Evet hocam haklısın, genelleme bir yorum yapmak gerekirse evet sadece larvalar bulunur ancak bu durum sadece sıcaklık kaynaklı olan bir durum değil. Bazı karınca türleri, sıcaklık fark etmeksizin belirli bir yıllık döngü tamamlanınca otomatik olarak kış uykusuna hazırlanırlar. Şu an halihazırda literatürdeki bütün veriler ışığında bir kış uykusu rehberi hazırlıyorum ve bu durumun bilimsel tarafına değineceğim. 😊👍🏻

lordqne

Nanitik
Üye
Koloninin şuan bir tane bile yumurtası yok mersinde hava sıcaklıkları çok düşmedi kış uykusuna yatabilecekleri bir hava yoktu bende yaz mevsimini taklit ettim bu yıl hiç yumurta almadım yani 5 aydır yumurta yok işçiler sağlıklı kraliçe durgun besine ilgi var ama çok değil.Kraliçe sadece yaşamak için hareket ediyor.2 işçi var.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Koloninin şuan bir tane bile yumurtası yok mersinde hava sıcaklıkları çok düşmedi kış uykusuna yatabilecekleri bir hava yoktu bende yaz mevsimini taklit ettim bu yıl hiç yumurta almadım yani 5 aydır yumurta yok işçiler sağlıklı kraliçe durgun besine ilgi var ama çok değil.Kraliçe sadece yaşamak için hareket ediyor.
Hangi kuluçka evreleri mevcut? Kaç yumurta, larva ve pupa?

lordqne

Nanitik
Üye
Hangi kuluçka evreleri mevcut? Kaç yumurta, larva ve pupa?
Yok işte hiçbirşey yok. 2 işçi bir kraliçe.
Pupa larva yumurta mevcut değil zaten uykuya yatırma amacımda bunların tetiklenmesini sağlamak.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Evet hocam haklısın, genelleme bir yorum yapmak gerekirse evet sadece larvalar bulunur ancak bu durum sadece sıcaklık kaynaklı olan bir durum değil. Bazı karınca türleri, sıcaklık fark etmeksizin belirli bir yıllık döngü tamamlanınca otomatik olarak kış uykusuna hazırlanırlar. Şu an halihazırda literatürdeki bütün veriler ışığında bir kış uykusu rehberi hazırlıyorum ve bu durumun bilimsel tarafına değineceğim. 😊👍🏻
Larva gelişimini sıcaklığa bağlamıştım hocam, sanırım larvalara gelişimi durduracak bir takım hormonlar iletiliyor diye okumuştum bir makale de, ama doğru mudur bilmediğimden burada dile getirmek istemedim. Rehberi heyecanla bekliyorum, şimdiden elinize sağlık.🤩

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Kış uykusuna yatırmanız tavsiye ederim. Evin soğuk bir kısmını, 15 derece altında bir yerini, bulun ve koloniyi kış uykusuna yatırın. Buzdolabına vesaire koymayın. Koloniye bol bol şekerli su verin.

lordqne

Nanitik
Üye
Kış uykusuna yatırmanız tavsiye ederim. Evin soğuk bir kısmını, 15 derece altında bir yerini, bulun ve koloniyi kış uykusuna yatırın. Buzdolabına vesaire koymayın. Koloniye bol bol şekerli su verin.
En düşük kaç derece olur buzdolabına koymayı düşünüyorum da mersin kavruluyor çünkü

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Larva gelişimini sıcaklığa bağlamıştım hocam, sanırım larvalara gelişimi durduracak bir takım hormonlar iletiliyor diye okumuştum bir makale de, ama doğru mudur bilmediğimden burada dile getirmek istemedim. Rehberi heyecanla bekliyorum, şimdiden elinize sağlık.🤩
Evet bu doğru, Myrmica cinsinde özellikle böyle bir durum mevcut. Aslında larvanın diyapozu büyük ölçüde işçiler tarafından karar veriliyor. 😊

En düşük kaç derece olur buzdolabına koymayı düşünüyorum da mersin kavruluyor çünkü
Bir şekilde soğuk bir alan üretmelisiniz, 15 derecenin altına düşen bir alan. Buzdolabınız kaç derece?

lordqne

Nanitik
Üye
8 derece civarı.
Evet bu doğru, Myrmica cinsinde özellikle böyle bir durum mevcut. Aslında larvanın diyapozu büyük ölçüde işçiler tarafından karar veriliyor. 😊

Bir şekilde soğuk bir alan üretmelisiniz, 15 derecenin altına düşen bir alan. Buzdolabınız kaç derece?

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
8 derece civarı.
Hmm, çok düşmüyor gibi duruyor. O halde şöyle bir yol izleyin, koloniyi 2 gün boyunca abdomenleri küçüldükçe bol bol şekerli su ile besleyin. Bu süreçte koloniyi kademeli olarak soğutun, bir anda sıcaklığı 8 dereceye düşürmek hazırlıksız yakalanmak demek. Bu sebeple kademeli bir sıcaklık düşüşü izleyin.