● Merhaba, bu günlükte hobiye başladığım ilk ve daha sonrasında yapacağım ekosistemlerin fotoğraflı ve metin olarak güncellemelerini yayınlayacağım. Şimdilik bu benim ilk ekosistemim ve hobiye başlangıç sürecim, o yüzden hatalarım olursa yorumlarda bildirirseniz sevinirim, ayrıca doğru dürüst bir telefonum olmadığı için fotoğrafların kalitesi kötü olabilir lütfen mazur görün.
● Ekosistem "Isopodus 3LT"
● Ekosistem "Isopodus 3LT"
Bu ekosistemi 03.03.2022 tarihinde malzemelerini tamamen kendi bahçemden edinerek yaptım.
Sistemde kullanlıan malzemeler:
● Çakıl taşı.
● Delikli ağ.
● Yaprak çürüntüsü ve siyah toprak karışımı.
● Birazcık Kömür.
● Odun parçaları.
● Kurumuş yaprak.
● Dekoratif çakıl taşı.
● Moss
● 1x Thistle
● 1x Nane
● 1x Kırmızı yonca.
● 1x Çayır
● 1x Adını bilmediğim küçük bir bitki. (Büyüyünce anlaşılır ne bitkisi olduğu)
● 5x Standart İsopod. (3 tanesi küçük 2-si büyük)
● 2x Solucan.
Sistemde kullanlıan malzemeler:
● Çakıl taşı.
● Delikli ağ.
● Yaprak çürüntüsü ve siyah toprak karışımı.
● Birazcık Kömür.
● Odun parçaları.
● Kurumuş yaprak.
● Dekoratif çakıl taşı.
● Moss
● 1x Thistle
● 1x Nane
● 1x Kırmızı yonca.
● 1x Çayır
● 1x Adını bilmediğim küçük bir bitki. (Büyüyünce anlaşılır ne bitkisi olduğu)
● 5x Standart İsopod. (3 tanesi küçük 2-si büyük)
● 2x Solucan.
Sistemin ilk günü bu şekilde.
Bu süreçte ilk önce gördüklerim küçük isopodların dışarıda gezerken büyüklerin hiç gözükmemesi. 7-8 mart civarı ilk kez büyük isopodlardan bir tanesini gezerken gördüm, ölmediklerinden emin oldum, içim rahatladı. Süreçte bitkiler büyümeye devam ediyor başka bir değişiklik yok, çayır, nane ve yonca epey şekilde büyüdüler. Bir de kavanozun yüzeyinde iç tarafdan her zaman nem oluyor, sanırım buharlaşan su o şekilde kalıp yeniden aşağıya süzülüyor.
Bitkiler epey uzadı ve kavanozun tavanına ulaştı, bu saatten sonra yana doğru uzarlarsa çok güzel olabilir. Thistle-ın ölmeye başladığını düşünüyorum, sanırım ekosisteme adapte olamadı, normalde de fazla uzun yaşamıyorlar. İçeri koyduğum dekoratif yaprak çürümeye başlamış, ve dekoratif odunların alt kısmı da küflenmiş durumda, içerideki nem oranı fazla olmalı. Bu gün aynı zamanda çok önemli iki şeye rastladım, birincisi içeride yavru bir çıyan veya kırkayak gördüm ki ben içeriye böyle bir sürüngen koymamıştım, sanırım toprağın içindeymiş bir süredir, ikincisi ise içeride örümcek ağı gördüm tam olarak yoncanın üzerinde, bu predatörler neyle beslenecekler bilemiyorum, sanırım zaman gösterecek yakayabilirsem onların fotoğralarını çekip atacağım. Ayrıca bu gelişmeler beni epey heyecanlandırdı, yakında bir tane daha kapalı ekosistem yapmayı düşünmeye başladım.
Son düzenleme: