Madagaskar Tıslayan Hamam Böceği Bakım Rehberi (Gromphadorhina portentosa)

Mantis_

Asker Karınca
Ekip
Deneyimli Hobici
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
543
Tepkime puanı
794
Puanları
78
Konum
Hatay
Yaygın olarak Madagaskar tıslayan hamam böcekleri olarak bilinen Gromphadorhina portentosa adından da anlaşılacağı gibi tıslamalarıyla ünlüdür. Ve tekrar adından da anlaşılacağı üzere Madagaskar adasına özgüdürler. Yem olarak veya pet olarak bakılabilirler. Yüksek besin değeri ve boyutu ile adult tarantulalara, aşırı kalabalık karınca kolonilerine, büyük sürüngenlere yem olarak tercih edilebilir. Genelde hamam böceklerinde yalnızca erkeklerde kanat bulunur fakat Madagaskar hamam böceklerinin hiçbir evresinde ve her iki cinsiyetinde de kanat bulunmaz. Dünyanın en büyük hamam böceği türleri arasındadır ve boyutları 5 ila 8 cm arası değişir. Bacaklarındaki dikenler hamam böceğini zorla tutmaya çalışmanız durumunda savunma mekanizması olarak kullanılacaktır ve oldukça acı verecektir. Uçamamasına rağmen ayaklarındaki özel tutucu bi kısım sayesinde cama bile tırmanabilirler.

1657734540957.png1657734582780.png

Beslenme: Çeşitli meyve sebzeler ve kuru hayvan yemleri (genellikle köpek) ile beslenebilirler. Su ihtiyaçları için besinlerin yanı sıra küçük bir su kabı kullanılmalıdır. Teraryumlarında yüksek nem olduğundan dolayı verdiğiniz meyve sebzeleri kısa süre içinde almalısınız. Kolonide yetişkinler ve yavrular karışık bakıldığı için verdiğiniz besinleri küçük parçalar halinde vermenizi öneririm. Muz, havuç, patates, yeşillikler, elma, üzüm, tatlı patates, salatalık gibi besinleri karma bir şekilde vererek yemlerinizi/petinizi en uygun şekilde yetiştirebilirsiniz.


Yaşam Alanı: Teraryum olarak saklama kapları yeterlidir. Taban malzemesi olarak nemi tutması açısından torf kullanabilirsiniz. Bütün hamam böceklerinde olduğu gibi bol saklanma alanı kullanmalısınız, gündüzleri ışıktan rahatsız olarak saklanıp geceleri aktif olacaklardır. Saklanma alanı olarak yumurta viyolleri, ağaç kabukları ve odun parçaları gibi şeyleri kullanabilirsiniz. Yüksek nem istedikleri için küçük bir su kabı kullanabilirsiniz ve yüksek nemden dolayı olası küf, mite gibi durumlar için iyice havalandırmalısınız. Madagaskar hamam böcekleri tırmanmayı severler, teraryumlarında bol miktarda tırmanılabilecek odun ve dal parçaları kullanılabilir. İdeal ısı 28 derece civarıdır minimum ısı ise 15 derecedir. 15 derecenin altında ölümlerle karşılaşabilirsiniz. Yavaş büyümelerinden dolayı ısıtıcı kullanmak metabolizmalarını hızlandırarak kabuk atma sıklıklarını arttıracaktır başka bir deyişle daha hızlı büyümelerini sağlayacaktır.


Üreme: yavrular toplamda 6 kabuk atarak yetişkinliğe ulaşırlar, bu normal şartlarda 6 ay sürmelidir. Tıslama özelliği L4 veya L5'te başlar. Rahatsız edildiklerinde vücutlarının 4. segmentinin üst kısımlarından havayı dışarı tıslama sesi olarak çıkarırlar. Ortalama ömürleri 3-5 yıl arasıdır. Yetişkin olduklarında cinsiyet ayrımı oldukça basittir.
Aşağıdaki fotoğraftan kolayca anlayabilirsiniz.
1657733707797.png
Koloni olarak bakılmasını tavsiye ederim ve çoğunlukla öyle bakılır. Erkekler arasında zaman zaman kavgalar olabilir ve bu kavga genellikle tıslamalı bi şekilde etrafa duyulur. Dişiler birbirlerine tıslamaz yalnızca sizin veya başka bir canlının rahatsız etmesi sonucu tıslama sesini çıkarırlar. Koloni olarak da bakıldığı için çiftleşme kolayca gerçekleşecektir (koloni içerisinde çok fazla sayıda erkek bulunuyorsa birbirleri ile savaşacaklardır.) Dişi döllendikten bir süre sonra yumurtalarını abdomeninden dışarıya çıkarır fakat sonra tekrar içine alarak yavrular çıkana kadar tutar. Ortalama kuluçka süresi 2 aydır ve ortalama 60 yavru çıkar.
 

Ares

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Katılım
16 Ocak 2022
Mesajlar
6,079
Tepkime puanı
6,259
Puanları
828
Çok bilgilendirici olmuş,emeğine sağlık.
 

0Ashina

Yumurta
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
21
Tepkime puanı
19
Puanları
3
Çok güzel yazmışsın. Teraryumumda olarak torf ve hindistan cevizi kabuğu kullanmaktayım. Daha yeni bir çift edindim. Ancak burada yazıldığı gibi tırmanmaları için ne koymalıyım bilemedim. Normal dal zarar verebilir mi?
 

Topirak

Majör Karınca
Üye
Katılım
16 Nis 2022
Mesajlar
1,715
Tepkime puanı
626
Puanları
168
Konum
Türkiye
Çok güzel yazmışsın. Teraryumumda olarak torf ve hindistan cevizi kabuğu kullanmaktayım. Daha yeni bir çift edindim. Ancak burada yazıldığı gibi tırmanmaları için ne koymalıyım bilemedim. Normal dal zarar verebilir mi?
Dal niye zarar versin doğadan alıp kaynatıp kullanabilirsin ama tavsiye Etmem yapay dal kullanabilirsin sana kalmış
 
Üst