Lasius Sp. Bakımı

Guts0

Larva
Üye
Merhabalar, bugün Lasius Sp. kraliçesi buldum ve bakımı hakkında ne kadar arasam da spesifik bir şey bulamadım.

Öncelikle "Sp." kısaltması ne anlama geliyor?

Temel protein kaynağı nedir? Böceklerle yada başka bir şeyle de beslenebilir mi?

İlk işçiler çıkana kadar besine ihtiyaç duyar mı?

Kaç işçiden sonra outworld veya formikaryuma geçirebilirim?

Kraliçenin fotoğrafları ve tüpte bıraktığım alan şu şekilde: 17505224433677500455426888088736.jpg17505225186756386281735016138217.jpg17505224898621523129350385847021.jpg

atako

Media
Üye
Sp. kısaltması, türün belirlenemeyeceğini ifade eder. Protein kaynağı olarak canlı yemlerden, örneğin hamam böceği ve un kurdu gibi besinlerle besleme yapabilirsiniz. İlk işçi çıkana kadar besleme yapmanıza gerek yoktur. 20 işçiden sonra küçük bir formikaryuma geçirebilirsiniz.

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Bende de lasius var. Aşırı kolay bir cins gerçekten çok seviyorum. Ben bulduktan ve tüpe koyduktan sonraki 3-4 saat içinde yumurtlamıştı. Şu an tam sayıyı bilmiyorum ama tüpün içinde nerden baksam bi 40 tane falan yumurta var.

Sp. İngilizcedeki species yani türler kelimesinin kısaltması. Bilimsel sınıflandırmada ilk cins sonra tür ismi gelir mesela lasius nigger. Cins daha kapsayıcı bir isim tür daha küçük bir grubu ifade ediyor.

Karıncalarda türkiyede de yaşayan yüzlerce tür var hatta messorların mesela 70 tane mi türü vardı ve dışarıdan bakarak ayırt etmesi çok zor. O yüzden genel olarak lasius sp. Denir yani lasius cinsi türü belirsiz bir kraliçe denir.

Lasius için ilk işçilere kadar besleme yapmaya gerek yok. En risksiz ve en rahat edinilebilecek besin un kurdu. Hem protein hem yağ ihtiyacını karşılar. Dışarıdan alınan sinek güve tarzı besinler kontaminasyon riski taşır yani koloninizi verdiğiniz besin yüzünden yok edebilirsiniz.

Bence direkt başlangıçta minik bir outworld ile başlamak daha mantıklı her türlü temizlik vs açısından. ama bu türde zaten küçük olduğu için fazla gerek yok. 5-10 işçi oluşana kadar tüpte durabilir sonrasında tüpü bir outworlde bağlarsınız.

NicolaS

Media
Üye
Merhabalar, bugün Lasius Sp. kraliçesi buldum ve bakımı hakkında ne kadar arasam da spesifik bir şey bulamadım.

Öncelikle "Sp." kısaltması ne anlama geliyor?

Temel protein kaynağı nedir? Böceklerle yada başka bir şeyle de beslenebilir mi?

İlk işçiler çıkana kadar besine ihtiyaç duyar mı?

Kaç işçiden sonra outworld veya formikaryuma geçirebilirim?

Kraliçenin fotoğrafları ve tüpte bıraktığım alan şu şekilde: Ekli dosyayı görüntüle 60015Ekli dosyayı görüntüle 60017Ekli dosyayı görüntüle 60016
Hocam öncelikle "Sp" kısaltması cinsi lasius fakat türü hakkında yorum yapamadığımız zaman kullanırız.
Temel protein olarak un kurdu verebilirsiniz ve şekerli suya ihtiyaç duyarlar.
İlk işçisi çıkana kadar beslemenize gerek yok, claustral bir cinsdir.
Yaklaşık 30-40 işçi civarında outworld bağlayabilirsiniz.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Merhaba, çoğu şeyin cevabı zaten verilmiş, bende bakımları ve şu formikaryum işini biraz detaylandırayım.
Lasiuslar böcek ve şeker içerikli besinler tüketirler. Başlarda nanitik işçiler çok korkak olduklarından verdiğiniz canlı yemi büyük ölçüde yemeyecek veya çok az yiyeceklerdir. Bu durum koloni büyüdükçe ortadan kalkar. Şeker içerikli besinleri kesinlikle çok severler ve hiç ayrım yapmadan şekerli her şeyi tüketirler. Doğru besleme yaptığınızda çok hızlı gelişebilen bir cins. Tüpün en az yarısını doldurduklarından eminseniz ufak bir outworlde geçirebilirsiniz. Bence formikaryum için hiç acele etmeyin. Çünkü ufak bir koloniyi formikaryuma geçirmenin hiçbir anlamı yok, neden peki? Karıncalarda sosyal bütünlük sık ve düzenli anten temasına bağlıdır, geniş alanda bu temas dahada azalır ve koloninin strese girmesine sebep olur. Daha test tüpünde olmalarına rağmen pek çok koloni pamuk oyarak veya outworldden malzeme alarak alanı daraltmaya çalışır mesela, eğer daha test tüpünde böyle davranışlar sergileyen bir koloniyi formikaryuma geçirirseniz sadece gelişimlerini aksatır hatta bazen durdurabilirsiniz. Ayrıca eğer doğru şekilde nem basmazsanız yumurtaların gelişimini durdurur veya çok yavaşlatırsınız. Çünkü yumurtaların her bir evresi farklı nem değerlerine göre gelişip büyür. Benim tavsiyem 200-250 işçi sonrası doğru boyutlarda bir formikaryuma geçirmeniz olur.

esepretx

Pupa
Üye
Merhaba, çoğu şeyin cevabı zaten verilmiş, bende bakımları ve şu formikaryum işini biraz detaylandırayım.
Lasiuslar böcek ve şeker içerikli besinler tüketirler. Başlarda nanitik işçiler çok korkak olduklarından verdiğiniz canlı yemi büyük ölçüde yemeyecek veya çok az yiyeceklerdir. Bu durum koloni büyüdükçe ortadan kalkar. Şeker içerikli besinleri kesinlikle çok severler ve hiç ayrım yapmadan şekerli her şeyi tüketirler. Doğru besleme yaptığınızda çok hızlı gelişebilen bir cins. Tüpün en az yarısını doldurduklarından eminseniz ufak bir outworlde geçirebilirsiniz. Bence formikaryum için hiç acele etmeyin. Çünkü ufak bir koloniyi formikaryuma geçirmenin hiçbir anlamı yok, neden peki? Karıncalarda sosyal bütünlük sık ve düzenli anten temasına bağlıdır, geniş alanda bu temas dahada azalır ve koloninin strese girmesine sebep olur. Daha test tüpünde olmalarına rağmen pek çok koloni pamuk oyarak veya outworldden malzeme alarak alanı daraltmaya çalışır mesela, eğer daha test tüpünde böyle davranışlar sergileyen bir koloniyi formikaryuma geçirirseniz sadece gelişimlerini aksatır hatta bazen durdurabilirsiniz. Ayrıca eğer doğru şekilde nem basmazsanız yumurtaların gelişimini durdurur veya çok yavaşlatırsınız. Çünkü yumurtaların her bir evresi farklı nem değerlerine göre gelişip büyür. Benim tavsiyem 200-250 işçi sonrası doğru boyutlarda bir formikaryuma geçirmeniz olur.
Hocam formikaryum kısmını geçenlerde Samet hocamız yazmıştı yazıyı kopyalamışsınız 😆❤️
Söylediklerinizi destekliyorum evet

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Hocam formikaryum kısmını geçenlerde Samet hocamız yazmıştı yazıyı kopyalamışsınız 😆❤️
Evet @samet_56 bu konuyu özetlemişti, kendisine %100 katılıyorum bu konuda. Formikaryuma hemen geçirmemek senelerdir, hobinin ilk başlarından beri çoğu kişinin söylediği bir şey aslında. Sebepleriyle açıklanması güzel olmuş. 😍 👍

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Amaçta bu ya hani. Bilgi zinciri oluşturmak...
Bilginin benden çıkması önemli değil yayılması ve insanların bilinçlenmesi önemli bunu burada belirtmenin gereği yoktu da neyse.

esepretx

Pupa
Üye
Amaçta bu ya hani. Bilgi zinciri oluşturmak...
Bilginin benden çıkması önemli değil yayılması ve insanların bilinçlenmesi önemli bunu burada belirtmenin gereği yoktu da neyse.
Haklısınız afedersiniz.Açtığım her konuya cevap yazıp yardım ettiğiniz için teşekkürler.Bu arada siz alanyadamı yaşıyorsunuz?

matildaeliz

Media
Üye
Türkiyedeki Lasius cinsleri aslında kolaylıkla tahmin edilebilir türler.

matildaeliz

Media
Üye
Çoğunun abdomeninin şekline ve rengine göre ama %100 sonuç vermez

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Haklısınız afedersiniz.Açtığım her konuya cevap yazıp yardım ettiğiniz için teşekkürler.Bu arada siz alanyadamı yaşıyorsunuz?
Rica ederim. Evet Alanya'da yaşıyorum hocam iyi akşamlar.