Lasius Multi Quenn

SemihSeberr

Yumurta
Üye
Lasius Niger buldum çok sayıda 5 adet var elimde 2 sini multi quenn yapmak istiyorum olur mu? Denemekte istiyorum

ben10

Nanitik
İlklerden
Üye
deneyebilirsiniz ama yüksek ihtimalle birkaç güne biri ölür. belki tutar ama işçiler çıkanca biri ölür. çok küçük ihtimalle ikisi de kalır. önermem ama deneyebilirsiniz size kalmış

c4nduru

Larva
Üye
3'lü multim var. Yatkınlar mutliye deneyebilirsin.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

3'lü multim var. Yatkınlar mutliye deneyebilirsin.
3 ya da 4 tanesini beraber koy. Birini öldürürler yüksek ihtimal. Kalanlar devam eder.

RZ4

Yumurta
Üye
“Lasiuslarda multiqueen denemesi başarısızlıkla sonuçlanır çoğunlukla. Olursa bile işçiler çıktıktan sonra 1 kraliçe hariç diğerlerini öldürürler” @ares11 in konumun altına yazdığı yazı benim bildiğim kadarıyla da lasiuslarda multiqueen zor oluyo ama yine de siz bilirsiniz :)

ben10

Nanitik
İlklerden
Üye
“Lasiuslarda multiqueen denemesi başarısızlıkla sonuçlanır çoğunlukla. Olursa bile işçiler çıktıktan sonra 1 kraliçe hariç diğerlerini öldürürler” @ares11 in konumun altına yazdığı yazı benim bildiğim kadarıyla da lasiuslarda multiqueen zor oluyo ama yine de siz bilirsiniz :)
çok çok nadir gördüm lasius multisi arkadaş neden böyle düşünmüş kaynağı ne acaba

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
çok çok nadir gördüm lasius multisi arkadaş neden böyle düşünmüş kaynağı ne acaba
Bende zaten Kesinlikle olmaz demedim. Çoğunlukla olmaz dedim. Defalarca multiqueen denemesi yaptım lasiuslarda ve sonuç hüsran. Kurucu aşamadan sonra da genellikle işçiler baskın kraliçe seçerler ve diğerlerini öldürürler

ben10

Nanitik
İlklerden
Üye
Bende zaten Kesinlikle olmaz demedim. Çoğunlukla olmaz dedim. Defalarca multiqueen denemesi yaptım lasiuslarda ve sonuç hüsran. Kurucu aşamadan sonra da genellikle işçiler baskın kraliçe seçerler ve diğerlerini öldürürler
evet benim de demek istediğim oydu @c4nduru için demiştim

c4nduru

Larva
Üye
evet benim de demek istediğim oydu @c4nduru için demiştim
Ben her denediğimde oluyor. Farklı bir işlem yapmıyorum 3 ya da 4 tane koyuyorum. Genelde birini yumurtlama aşamasında kesiyorlar. İşçiler çıktığında 3 tane varsa 1'ini kesiyor. Ama bazen de 2sini de kestiği oluyor. Kraliçelerin karakterine bağlı biraz da. Bana göre diğer türlere göre ihtimal daha yüksek.

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
1656624838086.png
Şunu koyayım da belki birileri faydalanır. ;b

"Lasiuslarda öyle olur, böyle olur." gibi cinse göre bilgiler vermek mantıklı değil. Genelleme yapılabilir ama türe göre morfolojilerinden yaşamlarına kadar çok fazla şey değişiyor. Parazitik türler de var, koloni içerisinde ensest üreyen türler de var vs... Genel olarak söylenecek olursa kurucu aşamada çoğu türü multi olabilir, kimi zaman olmuyor. İşçiler çıkınca muhtemelen tek kraliçe hariç geri kalan tüm kraliçeler ölecektir. Bunun sebebini daha önce bir konuda detaylıca açıklamıştım kendi yorumumla.

merak edenler okuyabilir.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 11331
Şunu koyayım da belki birileri faydalanır. ;b

"Lasiuslarda öyle olur, böyle olur." gibi cinse göre bilgiler vermek mantıklı değil. Genelleme yapılabilir ama türe göre morfolojilerinden yaşamlarına kadar çok fazla şey değişiyor. Parazitik türler de var, koloni içerisinde ensest üreyen türler de var vs... Genel olarak söylenecek olursa kurucu aşamada çoğu türü multi olabilir, kimi zaman olmuyor. İşçiler çıkınca muhtemelen tek kraliçe hariç geri kalan tüm kraliçeler ölecektir. Bunun sebebini daha önce bir konuda detaylıca açıklamıştım kendi yorumumla.

merak edenler okuyabilir.
Evet bu yazıyı okumuştum. Daha önceden de sizinle bu konu hakkında(lasiuslar için) bir konu altında konuşmuştuk. Lasiuslarda çok deneme yaptığınızı söylemiştiniz. Bende bunun üzerine denemek istedim. 3-4-5li lasius multi denemesi yaptım. 3 lü olan gayet sağlıklı büyüdü fakat işçiler diğer 2 kraliçeyi öldürdü. 4lü olanda kraliçeler full stresteydiler ve kabul etmediler birbirlerini. Zaten sonrasında da kraliçeler birbirini öldürmüştü. 2 tanesi tek yaşıyordu yani. İşçiler çıktıktan sonra yine 1 kraliçeyi öldürdüler. 5'li denediğim multi hiç olmadı tüm lasius kraliçeleri birbirleriyle savaştı. Bende ayırmak zorunda kaldım açıkçası
3-4-5 multisi farklı türlerdi. Aynı türlerde denemek istemedim.

Son düzenleme:

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=BE9300420 Bu kaynakta bir çalışmada Lasius Niger'in yeni başlayan tüm yuvalarının %25'inin birden fazla kraliçeye sahip olduğunu söylüyor.

https://www.researchgate.net/public...y_growth_of_the_black_garden_ant_Lasius_niger Bu kaynakta mesela kurucu aşamada denedikleri multilerde kraliçelerin %60'ı kavgalar sonucunda ölmüş. Kalan %40'ı da işçiler çıkınca tek kraliçeye tekrar dönmüş.

https://www.nature.com/articles/s41598-021-82559-9
Bu çalışmaların hepsi Lasius Niger'de yapılmış ve yüksek oranlarda işçiler çıkana kadar multi olabildiklerini gösteriyor. Yüksek oran dediğim %30 %40 gibi oranlar. Dediğim gibi "lasiuslarrrr" diye genelleme yapmak doğru olmaz. Ama Pleometrosis kurucu aşama geçirme oranları çok da düşük değil.