Kraliçeyi/koloniyi ışığa alıştırmak

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Selamlar dostlar, bir süredir aklıma takılı bir konu olduğu halde herhangi bir açıklama bulamadığım için buraya yazmak istiyorum. Aklımdaki düşünceyi ve isteği paylaşacağım, bu konuda izlemem gereken yol önerilerini size bırakıyorum.

Az önce bir konuda @Kraussei ’nin de bahsettiği gibi cover dahi kullanmadan koloni besleyen insanlar, coversız çekimler yapıp kraliçenin normal davrandığı bir sürü video dolu etrafta. Bunu birçok yerde gözlemledikten sonra kraliçeye aslında uzun süre bakmamanın/sıfır ışıkta tutmanın kraliçenin ışığa daha çok tepki verip strese girmesine sebep olabileceğini düşünmeye başladım. Çünkü onun için "normal" kavramı "karanlık ile eşleşiyor. Bu normali karanlıktan ışığa çekmeyi istiyorum. Bazı kişiler ve yazılardan "Kraliçeyi/koloniyi ışığa alıştırmanın" önemli olduğu tarzında yorumlar gördükten sonra kesin olarak buraya yazma ihtiyacı hissettim. Kraliçe için ışığı bir tehdit veya stres sebebi olmaktan nasıl çıkartabilir, ışığa alıştırabiliriz? Direkt coverı açıp odanın ortasına koymak bana çok mantıklı bir yöntem gibi gelmedi tabii ancak ışığı geçiren maddelerden coverlar yapıp, kalınlığı yavaş yavaş azaltmayı ve bu şekilde ışık alan bir ortamda tutmayı düşünüyorum. Bu konuda deneyimi veya bilgisi olanlar fikir yürütürse çok sevinirim.

Son düzenleme:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Direkt coverı açıp odanın ortasına koymak bana çok mantıklı bir yöntem gibi gelmedi ancak ışığı geçiren maddelerden coverlar yapıp, kalınlığı yavaş yavaş azaltmayı ve bu şekilde ışık alan bir ortamda tutmayı düşünüyorum. Bu konuda deneyimi veya bilgisi olanlar fikir yürütürse çok sevinirim.
Aslında dediklerinizin ikisi de uygun bana göre. Ben ikinci yöntem ile yapmıştım. Yani, kolonim eskiden ışık geçirmeyen bir cover ile saklanıyordu. Sonra kırmızı pvc kağıdına geçiş yaptım. Işık geçirgenliği var onun sizin de bildiğiniz gibi. Sonrasında cover'ı tamamen kaldırdım. İlk başta biraz alışmaları için zaman gerekti ama halloldu. Bunun olumsuz bir yanı var. O da transfer yapacağınız zaman koloni ışığa alışkın olduğu için tepki vermiyor ve transfer edemiyorsunuz. Bu yüzden bunu %100 önerdiğimi söyleyemem. Bununla ilgili @Pratensis'le birlikte, cover'ın verimliliği üzerine deneyler yapmayı planlamıştık zamanında.

ömerr

Nanitik
Üye
Aslında dediklerinizin ikisi de uygun bana göre. Ben ikinci yöntem ile yapmıştım. Yani, kolonim eskiden ışık geçirmeyen bir cover ile saklanıyordu. Sonra kırmızı pvc kağıdına geçiş yaptım. Işık geçirgenliği var onun sizin de bildiğiniz gibi. Sonrasında cover'ı tamamen kaldırdım. İlk başta biraz alışmaları için zaman gerekti ama halloldu. Bunun olumsuz bir yanı var. O da transfer yapacağınız zaman koloni ışığa alışkın olduğu için tepki vermiyor ve transfer edemiyorsunuz. Bu yüzden bunu %100 önerdiğimi söyleyemem. Bununla ilgili @Pratensis'le birlikte deneyler yapmayı planlamıştık zamanında.
Transfer yapamayız o zaman ciddi bir sorun bence

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Aslında dediklerinizin ikisi de uygun bana göre. Ben ikinci yöntem ile yapmıştım. Yani, kolonim eskiden ışık geçirmeyen bir cover ile saklanıyordu. Sonra kırmızı pvc kağıdına geçiş yaptım. Işık geçirgenliği var onun sizin de bildiğiniz gibi. Sonrasında cover'ı tamamen kaldırdım. İlk başta biraz alışmaları için zaman gerekti ama halloldu. Bunun olumsuz bir yanı var. O da transfer yapacağınız zaman koloni ışığa alışkın olduğu için tepki vermiyor ve transfer edemiyorsunuz. Bu yüzden bunu %100 önerdiğimi söyleyemem. Bununla ilgili @Pratensis'le birlikte deneyler yapmayı planlamıştık zamanında.
Şu an yumurtaları riske atmayı çok istemediğim için karanlıkta tutuyorum ancak ilk işçi çıktıktan sonra sizin kullandığınız yöntemle camponotuslarda bunu denemek istiyorum, gözlem yapmak istediğimde kıyamet koparcasına koşmalarını çok istemiyorum çünkü. Ayrıca ışığa alışmaları benim açımdan birçok sorunu ortadan kaldırır çünkü şu an karanlıkta tuttuğum yer çok dar bir alan, koloni büyüyünce mecburen odamın ortasındaki, ışık alan masaya kurulum yapacağım. O yüzden ışığa alıştırmak bir mecburiyet benim açımdan. Transfer konusu için de direkt olarak ışığa maruz kalmaya alışmaktansa tek katmanlı pvc üzerinden ışığa alıştırmayı düşünüyorum. Transfer zamanı direkt ışığı vurup yana da karanlık yeni mekanı koyunca halledebileceğimi düşünüyorum ya, en kötü Türk usulüne geçeriz :D. Çok işçi sayısına ulaştıklarında da zaten transfer yerine yeni alan eklemesi yapmaya başlamayı düşünüyorum. Bir yere transfer olmaktansa popülasyonlarını daha geniş alana yaymaları fikri daha makul geliyor.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada Birlikte bu konuda deney yapmayı hala düşünüyorsanız merakla beklerim gelişmeleri :).

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Transfer sorununu da halletmek mümkün tabii ki. Transfer yapmanın tek yöntemi ışık vermek değil bildiğiniz gibi. Titreşim ya da sıcaklık vermek gibi yöntemlerle de yapabilirsiniz. Titreşim epey strese sokar ama iş görecektir.

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Transfer sorununu da halletmek mümkün tabii ki. Transfer yapmanın tek yöntemi ışık vermek değil bildiğiniz gibi. Titreşim ya da sıcaklık vermek gibi yöntemlerle de yapabilirsiniz. Titreşim epey strese sokar ama iş görecektir.
Tüm değerli cevaplarınız için teşekkür ediyorum, tek merak ettiğim koloninizin cover’ını kaldırdığınızda biraz zaman geçmesi gerektiğini söylediniz alışmaları için, ne kadar zamanda alıştılar acaba?

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Tüm değerli cevaplarınız için teşekkür ediyorum, tek merak ettiğim koloninizin cover’ını kaldırdığınızda biraz zaman geçmesi gerektiğini söylediniz alışmaları için, ne kadar zamanda alıştılar acaba?
Aslında transferlerden genelde gözlemediğim kadarıyla; alıştırmasan bile, ilk başta klasik stres tepkisi oluyor. Kısa bir süre sonra falan tepki vermiyorlar. Oldukları yerde boş duruyorlar ya da karanlık buldularsa oraya gidiyor bir kısmı. Bunun için belli bir süre veremem çünkü hatırlamıyorum. Ama kısa sürer.