Kraliçesi Ölmüş Lasius niger Kolonisi

bengo

Yumurta
Üye
2 ay önce 5 işçisi ile bana geldi.
Kısa sürede mevcut yumurtalardan sayı 9 işçiye çıktı. Yeme içme konusunda sıkıntı yoktu ama bu formikaryumu yaptığımda direkt buna aktarmak istedim. 3 gün kadar sürede taşınmadılar. 4. gün kraliçe öldü. Ben de umutsuz bir şekilde tüpü besleme alanına silkeledim. Kraliçenin ölüsünü hemen yuvaya taşıdılar.
Sonra sırasıyla şunlar oldu:
Yarım un kurdunu yuvaya taşıdılar ve yediler.
Başka bir yarımı da taşıdılar ama yemediler. Ekteki görünen küf ona ait.
Birer gün arayla kraliçenin kafasını, toraksını ayırdılar; formikaryumun çeşitli yerlerinde gezdirdiler.
Daha sonra da eklediğim hiçbir gıdaya tepki vermediler. 1 buçuk aydır dışarı çıkmıyorlar, hatta odayı da terk etmiyorlar (görmediğim zamanları bilemem tabi).
Yaşayamayacakları endişesiyle doğaya da salamadım.
Bunları ne yapmamı önerirsiniz?
Salmak, koloni birleştirmek ya da kraliçe eklemek, formikaryumu adam akıllı temizleyip ölene kadar bakmak?

Yazmayı unuttuğum bir detay: Kraliçenin abdomeni son görseldeki ufak delikte, kafası da yuva girişinde.

Ekli dosyalar

• IMG_20251008_220025.jpg
    IMG_20251008_220025.jpg
    47.3 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_20251008_220033.jpg
    IMG_20251008_220033.jpg
    66.8 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_20251008_220100.jpg
    IMG_20251008_220100.jpg
    21.9 KB · Görüntüleme: 17

SasuKe1

Majör
Üye
Hocam ölme sebebini ben bilemem ama bildiğim bir şey varsa o da 4 işçili koloniyi test tüpünde bırakmanız. Ben de aynı hatayı yaptım, 40 işçili kolonimi etmemem lazımdı ama ettim ve onların kraliçesi de öldürüldü. Birdahakine lütfen dikkate alın bunu.

Murat11

Larva
Üye
Hocam ölme sebebini ben bilemem ama bildiğim bir şey varsa o da 4 işçili koloniyi test tüpünde bırakmanız. Ben de aynı hatayı yaptım, 40 işçili kolonimi etmemem lazımdı ama ettim ve onların kraliçesi de öldürüldü. Birdahakine lütfen dikkate alın bunu.
Tüpte olmasın mi yani?

bengo

Yumurta
Üye
Tüpte olmasın mi yani?
tüpte kalması lazım diyor. okadar küçük koloniyi transfere zorlama demek istiyor.
hataydı , elbette birdahakine olmayacak, ama benim sormak isdiğim soru "hatalı mıyım" değil. bunlarla ne yapmam gerektiği

CLYENSE

Nanitik
Üye
tüpte kalması lazım diyor. okadar küçük koloniyi transfere zorlama demek istiyor.

hataydı , elbette birdahakine olmayacak, ama benim sormak isdiğim soru "hatalı mıyım" değil. bunlarla ne yapmam gerektiği
Bu koloniye, aynı türden bulabilirseniz bir Lasius kraliçesi eklemeyi deneyebilirsiniz. Duruma bağlı olarak işçiler kraliçeyi kabul edip yumurtlamasını sağlayabilirler. Ancak bu , %100 kabul edeceklerinin bir garantisi yoktur.

bengo

Yumurta
Üye
Bu koloniye, aynı türden bulabilirseniz bir Lasius kraliçesi eklemeyi deneyebilirsiniz. Duruma bağlı olarak işçiler kraliçeyi kabul edip yumurtlamasını sağlayabilirler. Ancak bu , %100 kabul edeceklerinin bir garantisi yoktur.
riskler ve mucizeler herzaman vardır. kabul edilen kraliçe de benim mucizem olur.