Kraliçenin türü nedir?

hberkdonmez

Yumurta
Üye
İyi akşamlar dilerim. Edirne/Merkez 7 Kasım 2024 tarihinde buldum. Kanatlıydı kanatlarını döktü. Abdomeninin ucu sivri messor kraliçelerinin 2/3'ü kadar bir boyu var. Acaba türü nedir?(Daha net fotoğraf çektim fakat çözünürlük yüksek diye yükleyemedim)
IMG20241113220640.jpgIMG20241113220627.jpg

ozberkozz01

Yumurta
Üye
Scutellaris olduğu yönünde görüşüm bende buldum 2 hafta önce odamın balkonuna geldi kanatlı ama benimki şansıma döllenmemişti.🥲

Begonza

Majör
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Eğer Türkiye'de bulduysanız C. Scutellaris olamaz, Türkiye'de ne kendisi ne de kayıtları var.

Enesersoy45

Minör
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Crematogaster cf. Schmidti. C. Scutellaris'in Türkiye'de bulunmamasının yanı sıra kraliçesi de kafa parlak kırmızı, bedenin kalanı siyah fenotipte oluyor. Yani yine uymuyor konudaki görsellere.

ozberkozz01

Yumurta
Üye
Eğer Türkiye'de bulduysanız C. Scutellaris olamaz, Türkiye'de ne kendisi ne de kayıtları var.
Canım saygıdeğer arkadaşım bu konu hakkında zaten başka bir türde tartışma yaşadık imkansız diye bir şey yoktur,bunun yanı sıra zaten kayıtlarda var görülmüştür.saygılarım ve sevgilerimle iyi günler.

Crematogaster cf. Schmidti. C. Scutellaris'in Türkiye'de bulunmamasının yanı sıra kraliçesi de kafa parlak kırmızı, bedenin kalanı siyah fenotipte oluyor. Yani yine uymuyor konudaki görsellere.
Biliyorum bu resimdeki kraliçe gölgede kaldığı için belli olmuyor bizzat ben ışık altında inceleme yaptım. Saygılarımla.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20241114_092739.jpg
    Screenshot_20241114_092739.jpg
    27 KB · Görüntüleme: 11

Enesersoy45

Minör
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Canım saygıdeğer arkadaşım bu konu hakkında zaten başka bir türde tartışma yaşadık imkansız diye bir şey yoktur,bunun yanı sıra zaten kayıtlarda var görülmüştür.saygılarım ve sevgilerimle iyi günler.
İmkansız gayet de vardır. Resmi kayıtlarda Crematogaster scutellaris'in Türkiye kayıtları "Hatalı tespit" olarak geçer ve Crematogaster schmidti'nin yanlış tanılanmış örnekleri olarak görülür.
"Records from Crete, Georgia, Israel and Turkey are probably misidentifications of Crematogaster schmidti"
(Borowiec, 2014).
Ant map kayıtlarında da bu doğrudan görülür:
Screenshot_20241114_093631_Chrome.jpg
Celal Karaman'ın Türkiye Karınca Faunası ile ilgili makalesinde de scutellaris kayıtlı değildir. Bu makale elimizdeki en geçerli Türkiye karınca türleri listesi.
20241114_093713.jpg
Kaynaklar ektedir. Araştırmadan bu kadar kesin yargıda bulunmayalım ve resmi olmayan forum yazıtlarını bu kadar kaynak almayalım lütfen. Saygılar.

Biliyorum bu resimdeki kraliçe gölgede kaldığı için belli olmuyor bizzat ben ışık altında inceleme yaptım. Saygılarımla.
Crematogaster scutellarisin hangi morfolojik özelliğini ışık altında inceleyerek gördünüz acaba? C. Schmidti olmadığını anlayacak hangi kanıtınız var?

Son düzenleme:

ozberkozz01

Yumurta
Üye
Tamam arkadaşlar ben Türkiye karınca forumda kayıtlı kraliçe türlerinden yola çıktım ama scutellaris cinside,schmidti cinsi ile bir karışıklık olmuş herkesden özür diliyorum.
Bu arada ikisi arasındaki ince bir fark var schmidti cinsi kraliçe sırt kısmıda bariz kırmızı orda karışıklık olmuş.kusura bakmayın tekrardan.

Döllenmediği bilgisi nereden geldi ayıptır sorması?
1 hafta yeteri kadar sıcaklık ve karanlıkta 1 sarsma olmadan bitirdim kontrol ettiğimde diğer kraliçenin yumurtası vardı ama bu kraliçe tüpten kaçmaya çalışıyordu. Anlayabilmişsindir umarım.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20241114_102311.jpg
    Screenshot_20241114_102311.jpg
    56.1 KB · Görüntüleme: 4

hberkdonmez

Yumurta
Üye

Enesersoy45

Minör
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Tamam arkadaşlar ben Türkiye karınca forumda kayıtlı kraliçe türlerinden yola çıktım ama scutellaris cinside,schmidti cinsi ile bir karışıklık olmuş herkesden özür diliyorum.
"scutellaris" ve "schmidti" cins değil tür ekidir. Crematogaster scutellaris ve Crematogaster schmidti birer türdür.
Bu arada ikisi arasındaki ince bir fark var schmidti cinsi kraliçe sırt kısmıda bariz kırmızı orda karışıklık olmuş.kusura bakmayın tekrardan.
Hayır. Kafası kırmızı geri kalanı siyah bir C. schmidti de olabilir. Morphlarla bu değişkenlik gösterir. Zaten yanlış C. scutellaris tanımlamalarının sebeplerinden birisi de bu renk ayrımıdır. Çalışmaz genelde. C. scutellaris çok daha parlak bir kafa kırmızına ve ufaktan mesozomaya sıçramış kızıllığa sahip olsa da kraliçe örneklerinde bu iş değişkenlik gösterebiliyor.
Asıl ayrım pronotumdaki çizgilerin derinlik ve genişliğiyle yapılır. C. schmidti çok daha geniş ve derin çiziklere sahiptir. Size 3 fotoğraf veriyorum. Tahmin edin bakalım hangileri C. schmidti hangileri C. scutellaris.
antweb1060022_p_1_high.jpg
antweb1041853_p_1_high.jpg
antweb1041871_p_1_high.jpg

1 hafta yeteri kadar sıcaklık ve karanlıkta 1 sarsma olmadan bitirdim kontrol ettiğimde diğer kraliçenin yumurtası vardı ama bu kraliçe tüpten kaçmaya çalışıyordu. Anlayabilmişsindir umarım.
Bu döllenmediğini değil, ortama adapte olamadığını gösterir. 4 ay yumurtlamayan ve defalarca kaçmayı da başaran bir Camponotus kraliçem vardı. 7. Ayda işçisini çıkarttı, kolonisini kurdu.

ozberkozz01

Yumurta
Üye
Haklısın kankam ama kış uykusunda tek kraliçe denemedim daha ve 2 tane kraliçe aynı yerde aynı günler 10 dakikalık bir bakım için çıkıyor aynı anda ama 1 tanesi yumurtladı biri yumurtlamadı diye şüpheye düşüp bıraktım