Kraliçeler Cataglyphis mi ?

Kuzeyli

Larva
Üye
IMG_8976.jpeg
Bu kraliçeyi bugün (12.06.2025) tarihinde Ankara’da saat 12 civarında buldum. Arabadan inerken, beton ve taşlık bir alanda büyük olduğu için hemen fark ettim. Zaten yuva arar gibi bir hâli vardı. Kraliçe olduğunu düşündüğüm için aldım. Yapay zeka uygulamalarına sorduğumda ise çelişkili cevaplar alıyorum. Boyutu yaklaşık 1.5 cm. (Hareketli ve büyük bir tür.) Abdomeni siyah, kafası ise kırmızımsı yapıda. Ayrıca gördüğümde abdomenini havaya kaldırmış bir şekilde yürüyordu.

IMG_8946.jpeg

Bu türü de dün buldum. Kanatları hâlâ üzerindeydi. Benzer boyut ve renklere sahipti ama bunun abdomeni biraz daha kırmızımsıydı sanırım.

Ne düşünüyorsunuz? Bana Cataglyphis türleri gibi geldiler. Bu türle ilgili dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler nelerdir? Kendim de araştırma yaptım fakat ilk işçi çıkana kadar ne yapılması gerektiğine dair net bir bilgi bulamadım.

Ekli dosyalar

• IMG_8990.jpeg
    IMG_8990.jpeg
    28.8 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_8991.jpeg
    IMG_8991.jpeg
    25.7 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_8989.jpeg
    IMG_8989.jpeg
    27.9 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_8984.jpeg
    IMG_8984.jpeg
    27.3 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_8941.jpeg
    IMG_8941.jpeg
    53.9 KB · Görüntüleme: 9
Moderatör tarafında düzenlendi:

waynhen

Asker
Yardımsever
Üye
İkiside Cataglyphis kraliçe ve prensesi hocam.Bakımınıda Tuğkan abinin yeni attığı videolardan öğrenebilirsiniz ya da burda ki rehberleri kullanabilirsiniz.

Kuzeyli

Larva
Üye
İkiside Cataglyphis kraliçe ve prensesi hocam.Bakımınıda Tuğkan abinin yeni attığı videolardan öğrenebilirsiniz ya da burda ki rehberleri kullanabilirsiniz.
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. :) Hocam o videoyu izledim, forumdaki bir iki yazıyı okudum genelde koloni belli bir aşamaya geldikten sonrası için anlatımda bulunulmuş, ilk işçi çıkıncaya kadar beslenme gerekli mi, ya da mesela Tuğkan abi videoda diyordu bu tür larva/pupaları kuma buluyor diye, başlangıç aşamasında kum sipariş edip vermem gerekli mi? Vs biraz daha araştırayım en iyisi.

waynhen

Asker
Yardımsever
Üye
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. :) Hocam o videoyu izledim, forumdaki bir iki yazıyı okudum genelde koloni belli bir aşamaya geldikten sonrası için anlatımda bulunulmuş, ilk işçi çıkıncaya kadar beslenme gerekli mi, ya da mesela Tuğkan abi videoda diyordu bu tür larva/pupaları kuma buluyor diye, başlangıç aşamasında kum sipariş edip vermem gerekli mi? Vs biraz daha araştırayım en iyisi.
Hocam, bu cinse işçi eklemesi yaparsanız gelişim açısından iyi olabilir. Bu eklemeyi de kraliçeyi bulduğunuz yerdeki küçük işçilerden alarak yaparsanız, kraliçe daha baskın olur ve kabul etme ihtimali yüksek olur.Ayrıca aynı türden olma ihtimali fazla olduğu için sorun olmaz. İşçiyi ekledikten sonraki gün un kurdu ve şekerli su ile besleme yapmanız gerekir. Yine, işçi eklemeseniz bile besleme yapabilirsiniz.

Kum konusuna gelince; evet, bu cins çöl karıncası olduğu için kum şart. Ayrıca, klasik outworld'ler gibi değil de, ısıtıcı ışıklı bir outworld yapmanız gerekir.Çünkü güneşi taklit etmeliyiz yüksek sıcaklıklarda yaşadıkları için.Kumu satın almanıza gerek yok doğadan temiz yerden bulup sonrasında evde kaynatarak veya fırınlayıp kullanabilirsiniz.
Bu cinsin bakımı biraz zordur; ben de yeni buldum, yapıyorum ve gerçekten biraz zahmetli. Bu outworld kurulumunu rehberlerdeki gibi yapabilirsiniz ya da Tuğkan abinin yaptığı setup gibi yapabilirsiniz.

Biraz karışık bir anlatım oldu, kusura bakmayın.

Kuzeyli

Larva
Üye
Hocam, bu cinse işçi eklemesi yaparsanız gelişim açısından iyi olabilir. Bu eklemeyi de kraliçeyi bulduğunuz yerdeki küçük işçilerden alarak yaparsanız, kraliçe daha baskın olur ve kabul etme ihtimali yüksek olur.Ayrıca aynı türden olma ihtimali fazla olduğu için sorun olmaz. İşçiyi ekledikten sonraki gün un kurdu ve şekerli su ile besleme yapmanız gerekir. Yine, işçi eklemeseniz bile besleme yapabilirsiniz.

Kum konusuna gelince; evet, bu cins çöl karıncası olduğu için kum şart. Ayrıca, klasik outworld'ler gibi değil de, ısıtıcı ışıklı bir outworld yapmanız gerekir.Çünkü güneşi taklit etmeliyiz yüksek sıcaklıklarda yaşadıkları için.Kumu satın almanıza gerek yok doğadan temiz yerden bulup sonrasında evde kaynatarak veya fırınlayıp kullanabilirsiniz.
Bu cinsin bakımı biraz zordur; ben de yeni buldum, yapıyorum ve gerçekten biraz zahmetli. Bu outworld kurulumunu rehberlerdeki gibi yapabilirsiniz ya da Tuğkan abinin yaptığı setup gibi yapabilirsiniz.

Biraz karışık bir anlatım oldu, kusura bakmayın.
Yok hocam anladım teşekkür ederim. Hafta sonu ya da müsait bir zamanda ben de outworld yapayım o zaman. Yani kraliçe tamamen tüpün içinde olmaması daha iyi anladığım kadarıyla. Peki geçenlerde bir tür daha bulmuştum bunun hakkında yorumunuz var mıdır şu anda baya bir yumurtlamış durumda türü ne olabilir? Bu cataya göre biraz daha küçük yaklaşık 1cm falan ve abdomen kısmı daha büyük sanki.

Ekli dosyalar

• IMG_8883.jpeg
    IMG_8883.jpeg
    36.6 KB · Görüntüleme: 8

atako

Nanitik
Üye
Yok hocam anladım teşekkür ederim. Hafta sonu ya da müsait bir zamanda ben de outworld yapayım o zaman. Yani kraliçe tamamen tüpün içinde olmaması daha iyi anladığım kadarıyla. Peki geçenlerde bir tür daha bulmuştum bunun hakkında yorumunuz var mıdır şu anda baya bir yumurtlamış durumda türü ne olabilir? Bu cataya göre biraz daha küçük yaklaşık 1cm falan ve abdomen kısmı daha büyük sanki.
Lasius kraliçesi.

waynhen

Asker
Yardımsever
Üye
Hocam bu karıncanın cinsi Lasius.Bakımı rahattır yine rehber var forumda bakabilirsiniz.Bu cins zaten ilk aşamada 20-30 işçi olana kadar tüpte yaşayabilir.
Bu arada, Cataglyphis türünün outworld’ü büyük olmalı çünkü bu cins, etrafta dolaşıp avlanarak beslendiği için geniş alanda gezinir. Koyduğunuz canlı yemi alıp yuvaya geri dönerler. Test tüpünü de ağzı açık kalacak şekilde toprağa gömeceksiniz zaten. İlerleyen zamanlarda tüpün ağzını toprakla kapattıklarını görürsünüz.

Bu günlüğü Cataglyphis'ler için takip edebilirsiniz arkadaş yeni başlıyor günlüğe ve çok güzel setup kurmuş ayrıca anlatımıda iyi.

Son düzenleme: