Kraliçe karınca mı? Türü nedir?

efe_mert_108

Yumurta
Üye
Merhaba,

İş yerimin bahçesinde, %90 ihtimalle kraliçe olduğunu düşündüğüm 5 adet karınca buldum. Abdomenleri büyük ve oval, bu yüzden kraliçe olduklarını tahmin ediyorum. Ancak yakaladığım 5 karıncadan 4'ünün kanatları var ve yuvalarının yakınlarında bulundular. Sadece 1 tanesinin kanatları yok. Aşağıya fotoğraflarını ekliyorum. Bunların türü nedir ve çiftleştiklerini anlamanın bir yolu var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.WhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.39 (2)..jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.39.jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.40 (2)..jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.40 (3)..jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.40.jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.41 (2)..jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.41.jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.42 (2)..jpegWhatsApp Image 2024-09-03 at 13.38.42.jpeg

Moderatör tarafında düzenlendi:

serhatoztknn

Yumurta
Üye
Kraliçe karınca fakat cinsini bilmiyorum.

Çiftleştiğini anlamak için bir tüpe koy 1 hafta hiç çıkartıp bakma sessiz ve sakin bir yerde dursun kanatlı olanlar baktın kanatlarını dökmemişler bulduğun yere geri bırakabilirsin iyi günler.

exe

Yumurta
Üye
Fotoğrafta kanatlarını göremedim fakat sizin kanatlı olduklarını belirtmeniz üzerine şöyle bir yorum yapmak istiyorum:

Kanadı olmayan 1 adet karıncanızı kraliçe olarak görebilirsiniz. Karanlık ve nemli bir tüpte en az 2 hafta hiç kontrol etmeden titreşimden uzak sakin bir ortamda tutmanızı öneririm.

Kanatlı karıncalarınız için
Yuva ağızından ne kadar yakınlıkta olduğuna göre değişecek şekilde;

Koloni içerisinde ve diğer işçilerle yan yana ise: Kraliçe adaylarınız çok yüksek ihtimalle henüz uçuşa çıkmamıştır, dolayısıyla çiftleşmemişlerdir.
Koloniden en az 5 metre uzaklıkta bulunduklarında kraliçe bulma şansınızın olabileceğini düşünüyorum. Bu şans, artan mesafeye göre lehinize değişiklik gösterebilir.

Prenses ve Kraliçelerin her ikisi de yumurta bırakabilir. Fakat bir kraliçe adayının çiftleşip çiftleşmediğinden yumurtalarının pupa evresine geçişine kadar emin olmanız neredeyse imkansız. Eğer kraliçe bulduğunuza yine de inanıyorsanız kalan 4 kanatlı karıncanızı da nemli test tüpü kurulumuna alıp onları da sakin ve karanlık bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.

Çiftleştiğini anlamak için bir tüpe koy 1 hafta hiç çıkartıp bakma sessiz ve sakin bir yerde dursun kanatlı olanlar baktın kanatlarını dökmemişler bulduğun yere geri bırakabilirsin iyi günler.
Kanadını dökmeyen kraliçeler de mevcut. Dolayısıyla söylediğinizin çok sağlam bir filtre olduğunu düşünmüyorum.

efe_mert_108

Yumurta
Üye
Peki, nemli tüpte karanlık bir ortamda hiç beslemeden mi tutmam gerekiyor, yoksa biraz şekerli su vermeli miyim?
Fotoğrafta kanatlarını göremedim fakat sizin kanatlı olduklarını belirtmeniz üzerine şöyle bir yorum yapmak istiyorum:

Kanadı olmayan 1 adet karıncanızı kraliçe olarak görebilirsiniz. Karanlık ve nemli bir tüpte en az 2 hafta hiç kontrol etmeden titreşimden uzak sakin bir ortamda tutmanızı öneririm.

Kanatlı karıncalarınız için
Yuva ağızından ne kadar yakınlıkta olduğuna göre değişecek şekilde;

Koloni içerisinde ve diğer işçilerle yan yana ise: Kraliçe adaylarınız çok yüksek ihtimalle henüz uçuşa çıkmamıştır, dolayısıyla çiftleşmemişlerdir.
Koloniden en az 5 metre uzaklıkta bulunduklarında kraliçe bulma şansınızın olabileceğini düşünüyorum. Bu şans, artan mesafeye göre lehinize değişiklik gösterebilir.

Prenses ve Kraliçelerin her ikisi de yumurta bırakabilir. Fakat bir kraliçe adayının çiftleşip çiftleşmediğinden yumurtalarının pupa evresine geçişine kadar emin olmanız neredeyse imkansız. Eğer kraliçe bulduğunuza yine de inanıyorsanız kalan 4 kanatlı karıncanızı da nemli test tüpü kurulumuna alıp onları da sakin ve karanlık bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.

exe

Yumurta
Üye
Peki, nemli tüpte karanlık bir ortamda hiç beslemeden mi tutmam gerekiyor, yoksa biraz şekerli su vermeli miyim?
Kraliçelerin ilk işçiye kadar beslenip beslenmeyeceği türüne bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Lasius'a benzettim fakat tür tespiti hakkında çok bir bilgim yok, bu yüzden konu hakkında yorum yapmamıştım. Eğer biraz daha beklerseniz bu konuda daha deneyimli bir arkadaş cevap verecektir. Türünü öğrendikten sonra besleme yapıp yapılmayacağını da öğrenebiliriz.

Siz şimdilik kraliçenizi ve adaylarınızı 22 derece ve üstü sıcaklıkta, kurulum yapılmış test tüpünüzde karanlık ve nemli bir ortama yerleştirebilirsiniz.

Eğer tüm karıncaları yuva ağızından aldıysanız kanatsız olanın işçi olabilme ihtimali de var.
Kanadı olmayan karıncanızın kraliçe olup olmadığını kesin olarak anlamak için daha net bir fotoğrafını atabilir misiniz?

Son düzenleme:

Atreides

Pupa
Yardımsever
Üye
Cinsleri Solenopsis, türü de büyük ihtimalle Solenopsis Fugax'tır. Ayrıca kanatsız olan, kraliçe olsa dahi çiftleşmemiş olabilir. Bazı prensesler yuva içinde kanatlarını dökebiliyorlar. Burada size önereceğim kanatlı olanları salmanız, kanatsız olanı ise ne olur ne olmaz diye uygun bir yere alıp beklemek olacaktır. Keyifli hobiler.

• Beğendim
Tepkiler: exe

exe

Yumurta
Üye
Forumda incelediğim üzere karıncalarınızın ilk işçisi yumurtadan çıkana kadar beslenme ihtiyacı bulunmuyor. Ek olarak kanatsız olanın kraliçe olduğu söylemimi düzeltmem gerekirse, @Ardasonmez 'in vermiş olduğu bilgiden hareketle kanadı olmayan karıncaya da "kraliçe adayı" gözü ile bakmanız daha doğru olacaktır.

İyi forumlar dilerim

efe_mert_108

Yumurta
Üye
Merhaba,

Vermiş olduğunuz bilgiler için cevap yazan herkese teşekkür ederim. Kanatlıları salıp kanatsız olanı 2 hafta sakin bir yerde barındıracağım. Dün bulunduğum bölgede yağmur yağdı, işyeri bahçemiz ufak zaten; muhtemelen biraz aradığımda daha fazlasını bulabilirim. Herkese teşekkürler.

İyi forumlar dilerim.

Arasbalci

Yumurta
Üye
benim minik defterde kraliçe karıncaların şekline baktığım zaman lasius veya solenopopsis