Kraliçe karınca bulmak hakkında herşey.

qwerty

Larva
Üye
Katılım
3 Ağu 2024
Mesajlar
113
Tepkime puanı
43
Dostlar, selamlar.
Biliyorsunuz, karınca hobisinin ilk adımı kraliçe karınca bulmaktır. Bu konuda hepimiz hemfikirizdir. Her foruma girdiğimde, kraliçe karınca bulamayan dostların yeni yazılarını görüyorum.
Ben bu işte profesyonel olmasam da bir şeyler biliyorum. İstediğim şey şu: En azından birkaç farklı tür kraliçe bulmuş arkadaşlar, kendi deneyimlerini anlatsalar — nerede aranmalı, nasıl ve ne zaman aranmalı gibi...
Bence bu, forum için iyi bir yazı olur.
Hadi gelin, doğru bilinen yanlışları ya da kendi tekniklerinizi uzun uzun konuşalım ve bu konu hakkında tecrübesiz insanların faydalanabileceği bir yazı ortaya çıkaralım.

Ben uzatmadan kendi tecrübelerimi anlatayım.

Bence karıncalar, bizim bilmediğimiz bir şekilde toplu olarak iletişim kuruyorlar. Bu, feromonlar yoluyla da olabilir.
Kraliçe varsa çok vardır, yoksa hiç yoktur.
Dediğim gibi uçuş olacaksa toplu olarak uçarlar.

Şu ana kadar bulduğum kraliçelerin çoğunu sıcak, nemli ve rüzgarsız havalarda bulmadım.
Tapinoma, Lasius, Tetramorium, Colobopsis ve Formica gibi türleri buldum.

Kraliçeleri fark edebileceğiniz zeminlerde şansınız varsa rastlarsınız. Ancak uçuş yoksa, hava ne kadar mükemmel olursa olsun kraliçe bulamazsınız.
Bu iş maalesef çok büyük oranda şans işi. Hırs yapıp sabah akşam gezmenin pek anlamı yok.
 

ysa

Minör
Üye
Katılım
6 May 2025
Mesajlar
323
Çözümler
2
Tepkime puanı
225
Kendi tecrübelerim,

Bazı türlerin uçuş uzun soluklu olabilir. Tapinoma karınca cinsini 1 ay boyunca hergün bulabildim.

Topraklı kaldırım kenarları, toprak yollar, kilit taş yol kenarları, lamba altları, hafif bitkili kaldırımlar veya yollar, bağ bahçe yolları, düz beton gibi yerlerde bulmanız çok yüksektir.

Serinlik zamanlarında çıkıp arayabilirsiniz. Şahsen ben çoğu kraliçemi serinlikte buldum.
12:00-18:00 19:00-22:00 arası bulmanız için en iyi zamandır.

Bazen bir kraliçenin yanında bir çok kraliçe bulabilirsiniz. 10 metrelik bir yolda 14 tane kraliçe bulmuştum.
 

anakin

Nanitik
Üye
Katılım
18 Nis 2025
Mesajlar
340
Tepkime puanı
179
Benim tecrübelerim;

• Yer: Bana göre kraliçe bulmanın en iyi yolu şehirden olabildiğince uzaklaşmaktır. Şehir içinde 1 haftada bulduğum kraliçelerin toplamının 3 katını 2 saat içinde kırsal bir alan bulabiliyorum.

• Rüzgar: Forumda böyle bir cümle duymasam da biraz araştırdığımda kraliçe aranan günlerde rüzgar 10 km/s den fazlaysa kraliçe bulmanın ihtimali çok düşüktür benzeri bir bir bilgi gördüm ama bence abartılıyor. 14 km/s-16 km/s gibi rüzgar seviyelerinde de gayet tetramorium, lasius gibi cinsler bile gayet bulunabiliyor.

• Zaman: Her ne kadar her zaman kraliçe kraliçe bulunabilse de gördüğüm kadarıyla kraliçe aramak için en iyi aylar Haziran, Temmuz ve ağustos.

• Bonus ip ucu: Eğer arayacağınız bölge belirli ise orayı inceleyip oradaki kolonilerin cinslerine göre kraliçe arayacağınız ayları ve günleri belirleyebilirsiniz. (Türlere göre uçuş zamanı takvimi)

Benim deneyimlerim bu kadar, her ne kadar yaygın bilgiler olsa da kraliçe bulamayan insanların genel olarak sorduğunu gördüğüm için rehber kraliçe arama 101 tadında bildiklerimi yazmak istedim😁.
 

Mücteba

Minör
Üye
Katılım
18 Ocak 2022
Mesajlar
234
Çözümler
6
Tepkime puanı
129
Bende kendi deneyimlerimi ekleyeyim. İlk olarak cataglyphisten bahsetmem gerekirse genellikle öğlen ve ikindi(13-17) saatleri arasında buldum. Bulduğum yerler ağırlıklı olarak kaldırım üzeri ve kenarı, kumlu yerler ve nadirende olsa çocuk parklarindaki topraklarda buldum. Hiç biri kanatlı değildi bu benim şansıma galiba. Birde bulduğum yerler gölge değil güneşin dik geldiği yerlerdi. Lasiuslara geçelim. Bizim burada bir yürüyüş parkı var. Orada çok fazla kolonileşmişler. Uçuş yaptıkları zaman yüzlerce kanatlı ve kanatsız denk geliyor. Genelde yağmurun ardından birazda ılımlı ve sıcak havalarda uçuyorlar. Daha çok sabah saatlerinde(8-11) gölge yerlerde denk geldim. Daha sonra crematogasterlara bir tek Antalya'da rastladım. Genellikle gece ve sabah saatlerinde gördüm. Bulduğum alanlar piknik yerleri ve ağaçlık gölge alanlardı. Çimen üzerinde de gezinirken gördüm. Tabi biraz dikkatli bakmak lazım.Birde hava genel olarak Antalya akşamları ne kadar serin oluyorsa o kadar serindi. Benden bu kadar.
 

holloway

Larva
Üye
Katılım
12 Haz 2025
Mesajlar
45
Tepkime puanı
42
Bence karıncalar, bizim bilmediğimiz bir şekilde toplu olarak iletişim kuruyorlar. Bu, feromonlar yoluyla da olabilir.
Kraliçe varsa çok vardır, yoksa hiç yoktur.
Dediğim gibi uçuş olacaksa toplu olarak uçarlar.
Buna katılıyorum. 4 kilometrelik bir alanı gezdiğimde tetramorium kolonilerinin hemen hemen hepsinin aynı gece uçuş yaptığını fark ettim, birbirine hatrı sayılır uzaklıkta olup birbirinden bağımsız koloniler aynı anda uçuş yapıyorlardı.
 
Üst