Kozasız formica yumurtaları 🤔

Barkın

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar bulduğum formica kraliçelerinden birkaç tanesinde bu şekilde kozasız pupalara rastladım nedenini bilen var mı ? Benim görüşüm koza belli bir oranda protein içerdiği için larva koza örerken kraliçe de kozayı yediğini yönünde

34115BB3-30D7-4975-90C9-77D0F0D9C0C7.jpeg

EDA4925B-3779-47AB-97F9-F8C627087CD3.jpeg

DA60E9F1-6AC6-4C41-A881-A4C35AA324E1.jpeg

Keyifli hobiler

c4nduru

Larva
Üye
Kozayı larva değil kraliçe örüyor. Onların kozasını daha örmemiş.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Kozayı kraliçeler örerler kendi kendine örülemez pupalar tarafından. Bazı durumlarda koza sarılmamış pupalarda görülmüştür. Aşağıda ki konuda bunu tartışmıştık. Kaynaklardan detaylı yazıya ulaşabilirsiniz;

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Waow,bilmiyordum. Bende şimdi bir kaç kaynağa daha baktım,larvalar kendi kozalarını örerlermiş. Aşağıya bırakıyorum o zaman;

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Yeme durumu falan olduğunu sanmıyorum. Yakın tarihte pupa evresine geçtikleri için koza örmemişler daha. Kozayı da larvalar örüyor üstte söylendiği gibi.

el4nce

Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Yeme durumu falan olduğunu sanmıyorum. Yakın tarihte pupa evresine geçtikleri için koza örmemişler daha. Kozayı da larvalar örüyor üstte söylendiği gibi.
Geçen de Camponotus kraliçesi olan arkadaşın pupalardan bir tanesinin koza örmediğine şahit olduk. Bu durum daha örmedikleri için mi böyle?
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Mesajıma cevap verebilir misiniz?
Hangi mesajınıza hocam? Şimdi gördüm kusura bakmayın, ilgileniyorum.

Son düzenleme:

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Geçen de Camponotus kraliçesi olan arkadaşın pupalardan bir tanesinin koza örmediğine şahit olduk. Bu durum daha örmedikleri için mi böyle?
Daha örmediği için de olabilir hiç örmeyecek de olabilirler. Bazen kozasız da olabiliyorlar. Sebebini bilmiyorum.

Ama burada pupalar çok beyaz, yeni pupa olmuşlar gibi. Onun için öyle bir yorum yaptım. Kararmış olsalardı bunu söylemek zordu.

el4nce

Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Daha örmediği için de olabilir hiç örmeyecek de olabilirler. Bazen kozasız da olabiliyorlar. Sebebini bilmiyorum.

Ama burada pupalar çok beyaz, yeni pupa olmuşlar gibi. Onun için öyle bir yorum yaptım. Kararmış olsalardı bunu söylemek zordu.
Anladım, teşekkür ederim.

Argentavis

Kraliçe
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Pupalar larvalar gibi hareketli olmadıkları için pupa evresinde bir daha koza örebileceklerini düşünmüyorum.

Kaynağın güvenilirliğini bilmiyorum fakat aşağıda referanslar kısmında makale linki verilmiş. Ücretli olduğu için inceleme imkanım olmadı henüz.
Burada bahsedilen ihtimallerden birine göre larvanın koza örebilmesi için kalıntılara (muhtemelen doğada bunu kum/toprak gibi malzemelerle yapıyorlardır) bulanmış olması gerekiyor. Tüpün içerisinde de sanırım bunu kum yoksa pamuk ile yapıyorlar. Bu durumda "pamuğa uzak kalan larvalar koza öremiyor" çıkarımını yapabiliriz.

el4nce

Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Pupalar larvalar gibi hareketli olmadıkları için pupa evresinde bir daha koza örebileceklerini düşünmüyorum.

Kaynağın güvenilirliğini bilmiyorum fakat aşağıda referanslar kısmında makale linki verilmiş. Ücretli olduğu için inceleme imkanım olmadı henüz.
Burada bahsedilen ihtimallerden birine göre larvanın koza örebilmesi için kalıntılara (muhtemelen doğada bunu kum/toprak gibi malzemelerle yapıyorlardır) bulanmış olması gerekiyor. Tüpün içerisinde de sanırım bunu kum yoksa pamuk ile yapıyorlar. Bu durumda "pamuğa uzak kalan larvalar koza öremiyor" çıkarımını yapabiliriz.
Bence o zaman bu durumu çok daha sık yaşamalıydık, papanın koza örmemesini daha sık görebilmeliydik eğer pamuğa yakınlık ile ilgili olsaydı.

Argentavis

Kraliçe
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Bence o zaman bu durumu çok daha sık yaşamalıydık, papanın koza örmemesini daha sık görebilmeliydik eğer pamuğa yakınlık ile ilgili olsaydı.
Larvanın koza örebilmesi için kalıntılara (muhtemelen doğada bunu kum/toprak gibi malzemelerle yapıyorlardır) bulanmış olması gerekiyor.
O zaman burada kalıntı diye bahsettiğim kısımda belki de dışkılar bile koza örmeye yarıyor olabilir veya kraliçenin pamuğu ufak parçalar halinde larvaların yanına taşıması da kozasız pupa görülmesi ihtimalini azaltıyor olabilir.

Son düzenleme:

el4nce

Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
O zaman burada kalıntı diye bahsettiğim kısımda belki de dışkılar bile koza örmeye yarıyor olabilir veya kraliçenin pamuğu ufak parçalar halinde larvaların yanına taşıması da kozasız pupa görülmesi ihtimalini azaltıyor olabilir.
Hmm evet, bu mantıklı.