Kolonim yumurtaları yiyor

esepretx

Pupa
Üye
Lasius kolonimi birkaç larvayı yerken gördüm.

Bu bir sorun mu? Çoğalmalarını engeller mi? Çok korkuyorum, hepsini yerler diye endişeleniyorum. Strese girmiyorlar çünkü haftada sadece iki kez, yemek vermek için bakıyorum. Üstelik yem de veriyorum, neden böyle yaptıklarını anlayamıyorum.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hijyenik Kanibalizm dediğimiz bir kavram var. Kraliçeler-işçiler hasta bir gelişim aşaması tespit ettiğinde bunu enerji geri dönüşümü ve hastalığın kolonide yayılmasını engellemek amacıyla tüketirler, imha ederler.

Lasius niger üzerinde yapılan bir çalışma da kraliçeye verilen enfekte larvalar %92 oranında yenilmiş ve kraliçe %55 daha fazla yumurta üretmiş. Korkulacak bir durum yok, koloninin savunma ve tasarruf mekanizmasıdır bu.

esepretx

Pupa
Üye
Hijyenik Kanibalizm dediğimiz bir kavram var. Kraliçeler-işçiler hasta bir gelişim aşaması tespit ettiğinde bunu enerji geri dönüşümü ve hastalığın kolonide yayılmasını engellemek amacıyla tüketirler, imha ederler.

Lasius niger üzerinde yapılan bir çalışma da kraliçeye verilen enfekte larvalar %92 oranında yenilmiş ve kraliçe %55 daha fazla yumurta üretmiş. Korkulacak bir durum yok, koloninin savunma ve tasarruf mekanizmasıdır bu.
Teşekkür ederim hocam icimi rahatlattınız🧡

esepretx

Pupa
Üye
Samet hocam şimdi aklıma geldi larvalar enfekte olmuşsa bütün larvalara geçmişimidir? Hepsini mi yicekler?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Samet hocam şimdi aklıma geldi larvalar enfekte olmuşsa bütün larvalara geçmişimidir? Hepsini mi yicekler?
Genelde enfeksiyon yayılmadan önce imha edilir. Eğer yayılırlarsa kraliçe bu larvaların üzerine antimikrobiyal salgı püskürtür. Ama bu aşamada kraliçe-işçi ölümü %80'lere çıkar. Sizin koloniniz de herşeyin kontrol altında olduğunu düşünüyorum ben. Yani hayır hepsini yemezler.

esepretx

Pupa
Üye
Genelde enfeksiyon yayılmadan önce imha edilir. Eğer yayılırlarsa kraliçe bu larvaların üzerine antimikrobiyal salgı püskürtür. Ama bu aşamada kraliçe-işçi ölümü %80'lere çıkar. Sizin koloniniz de herşeyin kontrol altında olduğunu düşünüyorum ben. Yani hayır hepsini yemezler.
Eyvallah hocam çok sağol.Geçiştirmelik mesaj yerine detaylı anlattıgin için.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Eyvallah hocam çok sağol.Geçiştirmelik mesaj yerine detaylı anlattıgin için.
Sorun yok deyip geçersem içinizde şüphe ve endişe kalacak, sebebiyle birlikte öğrenirseniz içiniz rahat eder diye detaylandırdım. Rica ederim.