Kolonim Çok Hareketsiz, Hastalık kapmış olabilir mi?

denocangokcecan

Yumurta
Üye
Tür: Nylanderia vividula

Kolonim: Yaklaşık 10-12 işçili.

Süre: Koloniyi yaklaşık 3 aydır besliyorum.

İşçiler çıktıktan sonra ara ara şekerli su veriyorum ve bunu severek tüketiyorlar. Protein ihtiyacı için un kurdu bulamadım ve internetten sipariş veremiyorum(yumurta akı yediklerini sanmıyorum koyduğumda hiç ellenmemiş oluyor) Bu yüzden yer fıstığından çıkan larvaları topladım, suda beklettikten sonra birkaç gün buzlukta tuttum ve ardından karıncalarıma vermeye başladım. İlk iki seferde güzelce yediler; geriye sadece kabuk gibi siyah bir parça kaldı.

Ancak bir hafta önce, bir larvanın yenmemiş halde durduğunu ve üzerinde iki ölü karınca olduğunu fark ettim. Bu olaydan sonra koloni aşırı derecede hantal hale geldi. Daha önce ışık altında 5-6 karınca gezerken şimdi sadece bir tanesi hareket ediyor, diğerleri ise neredeyse hiç kıpırdamıyor. Kraliçede de sadece ufak hareketler var.

Soru: Larvaları vermemem mi gerekiyor, ama beslenmeleri de lazım? Acaba kış uykusuna mı geçtiler? Yeni başladığım için bu konuda yardıma ihtiyacım var, ne yapmalıyım?

Not:
Yakında tüp transferi yapmalıyım, çünkü su bitti.
Koloni Fotoğrafı ve larva üzerindeki ölü karincalar için: https://drive.google.com/drive/folders/1VTL2I_5AQKPyJIMyb4R1ewHOFoKFRoZ5

waynhen

Pupa
Üye
Hocam genelde bu aylarda ufaktan kış moduna geçerler.Bazı kolonilerdede senin ki gibi kış öncesi 2-3 ölüm olduğunu gördüm.
Larvalardan hastalık kapacaklarını sanmıyorum çünkü epeyce bı aşamadan geçirmişsin ve dondurma vs. bakteri yaşamaz.
Zaman zaman yedikleri şeyi bı anda yemeyedebiliyorlar normaldir.Ara ara kontrol et.Ve birde oda sıcaklığı kaç derece?

denocangokcecan

Yumurta
Üye
Hocam genelde bu aylarda ufaktan kış moduna geçerler.Bazı kolonilerdede senin ki gibi kış öncesi 2-3 ölüm olduğunu gördüm.
Larvalardan hastalık kapacaklarını sanmıyorum çünkü epeyce bı aşamadan geçirmişsin ve dondurma vs. bakteri yaşamaz.
Zaman zaman yedikleri şeyi bı anda yemeyedebiliyorlar normaldir.Ara ara kontrol et.Ve birde oda sıcaklığı kaç derece?
termometre yok aslında direkt net birşey diyemem ama ince kıyafetle falan oturuluyor odada (karıncalar çekmecede). Larvaları veriyorum o zaman deneyelim bakalım.

waynhen

Pupa
Üye
termometre yok aslında direkt net birşey diyemem ama ince kıyafetle falan oturuluyor odada (karıncalar çekmecede). Larvaları veriyorum o zaman deneyelim bakalım.
Hmm anladım ısı iyidir o zaman.Dediğim gibi normal şartlar altında bakteri yaşamaz.Yani örnek veriyorum doğada bile suyu kaynatıp içince çoğu bakteri ölür bide üstüne dondurunca hiç yaşamaz.Bizim buralarda kar yağınca iyi iyi hastalıkları öldürür derler yani işte soğuğun bakteriyi kırdığını ima ederler.
Sonuçlardan haberdar ederseniz sevinirim.