Kolonilerim pupalarını yiyor

serhatoztknn

Larva
Üye
Bugün besleme yapmak için Messor ve Camponotus kolonilerimi besleyeceğim sırada, iki koloninin de pupa yediğini fark ettim. 4 günde bir kontrol yapıyorum, protein takviyesini güzel yapıyorum fakat neden pupa yediklerini çözemedim.

akvaryumhane

Replete
Üye
Bugün besleme yapmak için Messor ve Camponotus kolonilerimi besleyeceğim sırada, iki koloninin de pupa yediğini fark ettim. 4 günde bir kontrol yapıyorum, protein takviyesini güzel yapıyorum fakat neden pupa yediklerini çözemedim.
Pupaları yediklerine eminmisiniz? Belki yeni işçiler çıkıyordur ve siz fark etmiyorsunuzdur.

BahadirSarp

Replete
Üye
Pupadan işçilerin çıkmasına yardım etmek için kozayı yırtıyorlardır hocam.

qwerty

Larva
Üye
Hocam 2 koloni için diyorsan muhtemelen sen yanlış anlıyorsundur gri işçiler yeni çıkmış sayılır bir de pupa halindeki yumurtaları yemezler genelde kraliçe stres altında olduğunda işçisi hiç olmamışken yeni yumurtaları yer

özcan

Minör
Üye
Hocam 2 koloni için diyorsan muhtemelen sen yanlış anlıyorsundur gri işçiler yeni çıkmış sayılır bir de pupa halindeki yumurtaları yemezler genelde kraliçe stres altında olduğunda işçisi hiç olmamışken yeni yumurtaları yer
Hocam, pupa halindeki yumurtaları da afiyetle yiyorlar ama işçili bir koloninin bunu yapacağını sanmam.

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Bunun birden fazla sebebi olabiliyor.

Pupalar da hastalık tespit etmeleri durumunda yayılımı önlemek için imha ederler ( buna Hijyenik Kanibalizm diyoruz) . Pupalar kurumuş, veya bir sebepten bozulmuşlarsa tüketip yok ederler. Koloni bir hata sonucu iş gücünden orantısız şekilde fazla ( mevcut işçi sayısının yumurta vs. bakımını üstlenmek için yetersiz kaldığı durumda ) yavru üretirse bunların bir kısmı yine imha edip yavru sayısını kontrol altına alırlar.

Az sıklıkta görülse de büyük boy larvalar bazen yumurta veya pupalarla iç içe durduğundan herhangi bir gelişim grubunu oyup, delebiliyolar.
Bu yaraların telafisi yoktur ve hemolenf (eklem bacaklı kanı) sızıntısı olduğundan koloni yine bu deforme edilmiş yavruyu tüketirler ve besin ziyan olmamış, geri dönüştürüp tasarruf etmiş olurlar.