Koloni Planım

farmageddon

Yumurta
Üye
Merhaba arkadaşlar,

Hem sitede hem hobide yeniyim. Çocukluktan beri ilgim ve hayalim olmasına rağmen farklı sebeplerden dolayı yeni başlayabildim. Bir koloni kurmayı planlıyorum, planlama ve araştırma aşamasında önerileriniz için sizle paylaşmak istiyorum.

Karıncaların Bulunması ve Ürünlerin Temini

İş yoğunluğundan dolayı kraliçe aramaya fırsatım olmuyor. O yüzden internetten 20-30 işçili Messor kolonisi temin etmeyi planlıyorum. Karıncıları, formikaryumu ve diğer ekipmanları Underground Ant World'den temin edeceğim. Bu siteden daha önceden alışveriş yapan var mı? Birkaç yorumda güvenilir olduğunu okudum.

Beslenme
Bu karıncaların toplayıcı olduğunu okudum. O yüzden tohum olarak aynı sitede satılan bitki tohumlarını kullanmayı düşünüyorum. Ek tohum olarak chia tohumu, keten tohumu, buğday ruşeymi ve susam verip neleri sevdiklerini takip edeceğim.
Karbonhidrat olarak şekerli su ve sulu meyve vermeyi planlıyorum. Muz gibi meyveleri çok sevdiklerini okudum.
Protein olarak canlı yem vermek istiyorum ama evde un kurdu veya böcek tutmam neredeyse imkansız. Protein ihtiyaçları için tavuk, haşlanmış yumurta beyazı, sulu protein tozu vermeyi düşünüyorum. Protein tozu kendim de kullandığım Hardline Whey 3M vereceğim.

Outworld ve Çevre
Kum olarak standart silis kum alacağım. Bu karıncaların üstündeki oyuntu ve deliklerden dolayı lav taşını sevdiklerini okudum. Birkaç tane hem kayaç hem çakıl şeklinde temin edip outworlde yerleştireceğim. Kuru dal ve yaprak da yerleştirmeyi düşünüyorum. Bunları Outworlde yerleştirmeden önce güneş altında bekletip sterilize edeceğim. Karıncaların ölü karıncaları ve kolonideki kirlilikleri biriktirdikleri bir alan, tercihen karanlık bir alan, olduğunu okudum. Bu alanı outworldün bir köşesini karanlık tutarak oluşturmaya çalışacağım. Temizliği daha kolay olacaktır.
Merak duygularını ve arama içgüdülerini geliştirmek için ara sıra farklı doğal ürünleri sterilize ettikten sonra outworlde bırakmayı düşünüyorum. Ayrıca labirent benzeri yapıları 3d basıp içinde farklı yerlere sevdikleri besinlerden koymayı düşünüyorum. Sizce faydası olur mu?

Doğal Tehdit ve Zorluklar
Doğada karşılaşabilecekleri zorlukları simule etmek istiyorum. Örneğin nadiren de olsa koloni girişini küçük bir taşla tıkamak ya da daraltmak faydalı olur mu? Ya da koloniden olmayan farklı birkaç karıncayı outworlde koymak savunma ve mücadele güdülerine faydalı olur mu? Benzeri önerileriniz var mı?

Karıncalar: https://undergroundantworld.com/urun/messor-koloni-20-30-isci
Formikaryum: https://undergroundantworld.com/urun/20x20-set-alttan-nemlendirmeli

Haftaya sipariş verip başlamayı planlıyorum. Önerilere tavsiyelere açığım.
Şimdiden teşekkürler arkadaşlar.

cosmos

Yumurta
Üye
Almayı düşündüğünüz formicarium başlangıç için çok büyük o formicariuma transfer olabilmeleri için hatırı sayılır bir sayıya ulaşmaları gerekir onun yerine 10x10 formicarium alıp 100 işçi sayısına ulaşınca almak daha mantıklı olabilir

farmageddon

Yumurta
Üye
Almayı düşündüğünüz formicarium başlangıç için çok büyük o formicariuma transfer olabilmeleri için hatırı sayılır bir sayıya ulaşmaları gerekir onun yerine 10x10 formicarium alıp 100 işçi sayısına ulaşınca almak daha mantıklı olabilir
Haklısınız, ben de düşündüm acaba çok büyük olur mu diye. Büyük olmasının bir zararı var mıdır? Mesela formikaryum odalarını kumla doldursam ihtiyaçları kadar kullanıp zamanla genişletme durumları olmaz mı?

cosmos

Yumurta
Üye
Haklısınız, ben de düşündüm acaba çok büyük olur mu diye. Büyük olmasının bir zararı var mıdır? Mesela formikaryum odalarını kumla doldursam ihtiyaçları kadar kullanıp zamanla genişletme durumları olmaz mı?
Çok büyük olması koloniyi büyük bir strese sokabilir kendilerini güvende hissetmeyebilirler

farmageddon

Yumurta
Üye

cosmos

Yumurta
Üye

el4nce

Koloni
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
1. Sorunuz
Labirent oluşturma amacınız tamamen eğlence ve görsel açıdan tatmin olmak ise elbette yapabilirsiniz. Eğlenceli olacaktır; Karıncaları geliştireceğine veya onları daha akıllı hale getireceğini düşünüp yapmayı planlıyorsanız elbette yine yapabilirsiniz. Olumlu sonuçlar alacaksınızdır. Karıncalar her ne kadar iç güdü temelli canlılar olsa da öğrenebilirler.

2. Sorunuz
Yuvanın girişine bir materyal tıkamak, girişi küçültmek ya da karıncaların girişi küçültmesini sağlamak için etrafa materyaller bırakmak. Bunların hepsi işe yarar ve kullanışlı yöntemlerdir. İç güdüsel olarak karıncalar geniş yuva girişlerinden hoşlanmazlar. Etrafa istiflenebilecek bir materyal koyduğunuz çoğunlukla onu alıp yuva girişine tıkama eylemini göstereceklerdir. Bu karıncaların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar.

3. Sorunuz
Karıncalar iç güdüleri gereğince hali hazırda zaten sürekli tetikte olan, dikkatli davranan canlılardır. Outworld de karıncaların yeterince vakit geçirmesini sağlarsanız artık zamanlarının büyük bir bölümünü orda geçirmek hatta yumurtalarını oraya taşıma eğiliminde bulunabilirler. Yumurtalarını taşıyacak kadar outworlde alıştıkları zaman tehdit unsurları eklemek mantıklı olabilir. Ancak karıncaların sürekli outworld de takılması görece iyi bir şey. Koloniniz gelen besini hemen avlarlar ve koloniniz daha hızlı gelişir ancak outworlde tehdit unsurları eklerseniz outworld de daha pasif kalmalarına ve daha geç gelişmelerine neden olabilirsiniz. Elbette eklediğiniz canlılarda birer tehdit ancak onu tolere etmek zorundasınız beslenmeleri için. Uzun lafın kısası hızlı bir gelişim istiyorsanız bence yapmanız gereken şey koloniye takviye sağlayacak tehditler eklemektir. Koloninin, karıncaların savunma iç güdüsünü aktif tutmak sizin işinize gelmez ama doğadaki koloninin yararına olabilir.

farmageddon

Yumurta
Üye
Anladım, teşekkür ederim.
Canlı besinler ve yemler şart mı? Un kurdu ya da meyve sineği gibi. Bunlardan mümkün olduğunca kaçınıp tüm protein ihtiyacını protein tozu, tavuk, yumurta vs karşılamak istiyorum. Sizce bu durum kısa veya uzun vadede sorun çıkarır mı? Bir un kurdu yaklaşık 0.1-0.2 gram geliyor ve içinde 0.02-0.05 gram protein var. Protein tozu 1 gram katsam bile 0.8 gram protein eder ki 16 un kurduna denk geliyor. Ama canlı besin avlama ve tüketme güdüleri nasıl etkilenir bilmiyorum.

el4nce

Koloni
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Anladım, teşekkür ederim.
Canlı besinler ve yemler şart mı? Un kurdu ya da meyve sineği gibi. Bunlardan mümkün olduğunca kaçınıp tüm protein ihtiyacını protein tozu, tavuk, yumurta vs karşılamak istiyorum. Sizce bu durum kısa veya uzun vadede sorun çıkarır mı? Bir un kurdu yaklaşık 0.1-0.2 gram geliyor ve içinde 0.02-0.05 gram protein var. Protein tozu 1 gram katsam bile 0.8 gram protein eder ki 16 un kurduna denk geliyor. Ama canlı besin avlama ve tüketme güdüleri nasıl etkilenir bilmiyorum.
Karıncalar bizim gibi gelişmiş sindirim sistemlerine sahip değiller. İzolasyon ve çeşitli kimyasal süreçlerden geçen protein tozunun karıncalarınızı "sağlıklı" bir şekilde beslemenize engel olacaktır. Belki hiç yumurta almayabilirsiniz belki de çok fazla yumurta alıyor olacaksınızdır ancak emin olun koloninizin sağlıklı olmayacağına emin olabilirsiniz. Şunu unutmayın, hiç bir besin canlının doğasına uygun besinin yerini tutamaz. Yani uzun lafın kısası, canlı yem şarttır.

farmageddon

Yumurta
Üye
Karıncalar bizim gibi gelişmiş sindirim sistemlerine sahip değiller. İzolasyon ve çeşitli kimyasal süreçlerden geçen protein tozunun karıncalarınızı "sağlıklı" bir şekilde beslemenize engel olacaktır. Belki hiç yumurta almayabilirsiniz belki de çok fazla yumurta alıyor olacaksınızdır ancak emin olun koloninizin sağlıklı olmayacağına emin olabilirsiniz. Şunu unutmayın, hiç bir besin canlının doğasına uygun besinin yerini tutamaz. Yani uzun lafın kısası, canlı yem şarttır.
Anladım hocam, haklısınız. Alternatif olarak un kurdu tozlarını araştırdım. Kurutma ve öğütme aşamasında besin değerinin çoğunu yitiriyormuş. Islak kedi maması bile daha faydalı diyorlar. O yüzden bir şekilde canlı tedarik etmeliyim gibi.
Peki canlı un kurduyla besleme yapmadan önce un kurdunu öldürüp kaynar suda tutmak gerekiyor mu? Parazit mite vs varsa ölmesi için. Böyle bir şey uyguluyor musunuz?

cosmos

Yumurta
Üye
Anladım hocam, haklısınız. Alternatif olarak un kurdu tozlarını araştırdım. Kurutma ve öğütme aşamasında besin değerinin çoğunu yitiriyormuş. Islak kedi maması bile daha faydalı diyorlar. O yüzden bir şekilde canlı tedarik etmeliyim gibi.
Peki canlı un kurduyla besleme yapmadan önce un kurdunu öldürüp kaynar suda tutmak gerekiyor mu? Parazit mite vs varsa ölmesi için. Böyle bir şey uyguluyor musunuz?
Hocam size en uygun yol Antalya çekirgeden freeze dry ile kurutulmuş un kurdu almaniz zaten küçücük bir kapta geliyor o kabinda etrafını güzelce paketleyip dondurucuya atmaniz bence un kurdu olmadan messor bile olsa maalesef zor

cuhadarss

Yumurta
Üye
Dostum sakin siteden gidip o messorlara 200-250 lira verme WhatsApp grupları da 40-60 lirayada bulabilirsin

farmageddon

Yumurta
Üye
Dostum sakin siteden gidip o messorlara 200-250 lira verme WhatsApp grupları da 40-60 lirayada bulabilirsin
Hocam piyasasını hiç bilmiyorum. Önceliğim karıncaların taşıma esnasında zarar görmemesi o yüzden Ankara içinde satan varsa elden de alabilirim. Grupları hiç bilmiyorum açıkçası

el4nce

Koloni
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Suda kaynatma, dondurma yöntemlerini doğadan bulduğumuz ve ne idüğü belirsiz yemler için kullanıyoruz. Çünkü doğada neyle beslendiğini, nerede yaşadığını, hangi canlı ile etkileşime girdiğini bilmiyoruz ancak kendimiz ürettiğimiz canlı yem hakkında çok daha fazla fikrimiz var. Yaptığımız yataklıkta yaşar, verdiğimiz meyve/sebze ile beslenir, kapalı bir kapta başka canlılarla etkileşimi çok azdır. Kaynatmaya veya dondurmaya bu yüzden pek gerek yoktur.

farmageddon

Yumurta
Üye
Suda kaynatma, dondurma yöntemlerini doğadan bulduğumuz ve ne idüğü belirsiz yemler için kullanıyoruz. Çünkü doğada neyle beslendiğini, nerede yaşadığını, hangi canlı ile etkileşime girdiğini bilmiyoruz ancak kendimiz ürettiğimiz canlı yem hakkında çok daha fazla fikrimiz var. Yaptığımız yataklıkta yaşar, verdiğimiz meyve/sebze ile beslenir, kapalı bir kapta başka canlılarla etkileşimi çok azdır. Kaynatmaya veya dondurmaya bu yüzden pek gerek yoktur.
O zaman kendi yetiştirdiğimiz ya da güvenilir bir yerden aldığımız canlı yem için gerek yok, anladım. Teşekkürler