Kızıl Şeytanlar

İgnis

Larva
Üye
Merhabalar, uzun süredir hem de hobide bayağı uzun süredir aradığım bir türü sonunda elde ettim: Manica rubida! Bu konuda inanılmaz mutlu olduğum gibi, dertsiz başıma dert de açmış oldum. :D İşin aslı, bu kraliçeyi Ardahan'da bulan bir arkadaş hobiyi bıraktığı için bana verdi. WC olmadığını, Ardahan'da bu sezonun başlarında yüksek rakımda bir taşın altında biraz larva ve yumurta ile bulduğunu anlattı. Şu an koloni hâline gelmiş durumdalar. Ancak tüp bana geldiğinde çok büyük bir sakarlık yaptım. Aldığım gün hava sıcaklığı 30 dereceden fazlaydı ve elimde tüp ile yaklaşık 2 saat 30 dakika yolculuk yaptım. Eve geldiğimde ölmediklerine sevinip doğrudan vantilatörün karşısına koydum ve soğutma yolları aramaya başladım. El fanı, ufak DC motorlara pervane takmak gibi türlü türlü şeyler denerken bir yandan da sürekli vantilatör ile soğutuyordum. Bu süre zarfında ev halkı vantilatörün sürekli çalışmasına ve harcadığı elektriğe karşı isyan bayrağını çekince sonunda bir çözüm buldum. Manica rubida hakkında soğutma konusunda pek bahsedilmeyen ufak bir detay keşfettim! Bu, belki herkesin "Bu zaten normal bir şey" diyeceği fakat benim 3 hafta boyunca soğutucu sistemleri ararken karşıma çıkmayan bir detaydı.

Şimdi, eğer siz de böyle bir koloni bakacaksanız; ailenizin elektrik faturası tepkisiyle karşılaşmamanız veya tek yaşıyorsanız faturanız yüzünden icralık olmamanız için işte basit bir soğutma sistemi:

Bir adet 12V Kaliteli Bir adaptör :
görsel_2026-09-08_012016785.png

Ve 1 Adet Orta Kalite 12V Bilgisayar Fanı
görsel_2026-09-08_012109309.png
Ardından basit bir şekilde adaptörün uç kısmındaki yeri makasla kesin. Tabii bu sırada adaptör prize takılı olmasın, aman diyeyim! Sonrasında içinden iki adet kablo çıkıyor: Siyah ve kırmızı. Bunların uçlarını pense ile açın, yani bakır teller ortaya çıksın. Fanın uç kısmındaki beyaz sokete bağlanan yeri de aynı şekilde kesip uçlarını pense ile açın. Fanın kırmızı kablosunu adaptörün kırmızı kablosundaki tellerle birbirine dolandırıp açıkta kalmayacak şekilde elektrik bandı ile sıkıca sarın. Siyah kabloya da aynı işlemi uygulayın. Sonrasında prize takın. Tadaaa, 300 liraya soğutucunuz hazır!

Günlüğe geri gelelim. İlk öncelikle Manica rubidaları paylaşma taraftarı değildim, gelişim olmaz, ölürler gibi kötü bir algıya kapıldım. İlk günkü sakarlığımı da az önce söylemeyi unuttum, arada kaynadı: Geldikleri tüpü yere düşürüp tüm koloniyi parkenin üzerinden tek tek toplamak zorunda kaldım. Ama şu an bir şeyler yolunda gidiyor ve Manica rubida kraliçemin iki büyük larva ile 5 6 tane gelişmekte olan larvası varken bir kese daha yumurtladığını fark ettim. Bu da kraliçenin ortama uyum sağladığına ve verim alabildiğime bir işarettir umarım. Şimdi o şeytanlara geçelim!
görsel_2026-09-08_014700972.pnggörsel_2026-09-08_014715899.pnggörsel_2026-09-08_014743308.png