kış uykusu

MUHAMMED98

Yumurta
Üye
Arkadaşlar, benim Tetramorium ve Lasius kraliçelerim var. Kış uykusuna yatıracağım ama çok az bilgim var. Şu anlık cam önüne koydum. Lasius’un suyu bitmiş durumda ve larva ya da yumurta var. Değiştirmekten korkuyorum çünkü önceden Tetramorium’u değiştirdiğimde strese girip yumurtalarını yemişti. Lasius’un pamuğu hafif kararmış. Ne yapmalıyım?

armagankaya

Minör
Üye
Arkadaşlar, benim Tetramorium ve Lasius kraliçelerim var. Kış uykusuna yatıracağım ama çok az bilgim var. Şu anlık cam önüne koydum. Lasius’un suyu bitmiş durumda ve larva ya da yumurta var. Değiştirmekten korkuyorum çünkü önceden Tetramorium’u değiştirdiğimde strese girip yumurtalarını yemişti. Lasius’un pamuğu hafif kararmış. Ne yapmalıyım?
Hocam, siz değişimi yavaş ve sarsmadan yapın. Kesinlikle strese sokmayın. Tüpteki nem azaldığında zaten kendisi yeni tüpe geçecektir. Bu süreç 1–2 hafta sürse bile kesinlikle manuel bir müdahale yapmayın.
Kış uykusu konusuna gelirsek hocam; cam önü de olabilir, balkon da olabilir, hatta buzdolabının sebzelik bölümü bile bu işlem için uygundur. Sadece 1–2 haftada bir besleme yapmanız yeterlidir.İyi hobiler dilerim.

ants123

Larva
Üye
Ben yumurta verdiyse yatırmayın derim. İlk yumurtalarını kaybederse tekrar yumurtlaması zorlaşır. Sıcaklığı ideale alıp bir hafta dinlendirin. Sürekli kontrol etmek de strese sokar, haftada birden fazla bakmayın. Suları bitmiş ancak pamukları hala ıslaksa bir hafta idare ederler korkmayın. Pamuk kurumaya başladıysa da ideal sıcaklıkta iki gün bekletip transferi yapın. Eski tüplerinde nem az olduğu için yeni tüpü de hazırlayıp bir süre sıcak ortamda tutarsanız nemlenecektir. Kraliçe de kısa sürede transfer olur. Transfer için birden çok uyaran kullanın: nem, ışık, sıcaklık.. Benim de tüplerimde su bitmişti beş dakikada komple tamamladılar trasnferlerini.
Tetranın yumurtası yok ise yatırın. Zaten ilk yumurtalarını yemiş, diyapoza girmemesi için bir neden yok. Hatta kraliçe karıncalar için diyapoz tabiri caizse yenilenmeye (detaylı bilgim yok ancak diyapozda kraliçelerin yumurtalıklarını yenilediğini biliyorum. İnsanlardaki menstrüasyon döngüsüne benzer bir durum galiba.) de yaradığı için kesinlikle bekletmenize gerek yok.