Uzun zamandır bu hobiden olan birisi olarak kış uykusu hep ilgimi çeken konulardan birisi oldu. Sadece karıncalar için değil bütün kış uykusuna yatan canlılar için kış uykusu metabolizmalarında ilgi çekici değişiklikler oluşturuyor. Her hobide olduğu gibi bu hobidede bilende bilmeyende konuşuyor, bu durum hobicilerin kafasını çok karıştırıyor. Ben hep kış uykusunu savunan birisi olarak hem her seferinde bu kunuyu tartışmaktan hemde detaylı bir türkçe kaynak olmamasından çok şikayetçiydim. Elbette hobinin gelişmesi önemli ama gelişirkende doğru gelişmesi ayrıca önemli. Bilgi kirliliğinden sıyrılıp ya acaba benmi yanlış düşünüyorm diye uzunca bir süre (gerek yurt içi gerek yurt dışı demek isterdim ama ne yazıkki yok) yurt dışı makeleri ve araştırmalı bolca araştırıp denizdeki damla kadar olan tecrübelerimle birleştirince geröekten iste bu son nokta diyebileceğim noktaya geldim. Konu bunu hobicilere anlatmaya gelince / kış uykusuna yatırın yav / diyemezdim. Nedenleriyle birlikte anlatmam ve buda yetmez ispatlamam gerekli diye düşündüm. Sonbahar messor uçuşlarına denk geldiğim bir dönemde 1-2 tane kralice almayı düsünüyorkan bunun aksini idda edenlere ispatlamam gerektiğinden 15 taneye yakın hepsi aynı bolgece aynı anda uçmuş aynı koloninin kraliçelerinden toplayıp hepsine aynı bakımı iki gruba bölüp bir grubu drek sıcak bir odaya alırken diğerini 3 aylık uzunca kış uykularına yatırdım. Sonuçlar tamda duşündüğüm gibi oldu, yaz geldiğinde başlarda kış uykusuna yatmayanlar ilk işçilerini çıkarmış ve kış uykusuna yatanlar daha yumurtlamamış bile olsa çok kısa bir sürede kış uykusuna yatanlar, yatmayanları yakalayıp çok hızlı bir şekilde geçti. Böylelikle hem bilimsel yönden anlatmış hemde hala aksini idda edenlere istaplamış oldum. siz siz olun kış uykusunu atlamayın
Burdada merak edenler için videosu
Yağız
Burdada merak edenler için videosu
Yağız