Kış Uykusu Tartışmalarına Son Nokta

EgzotikHobi

Pupa
Üye
Uzun zamandır bu hobiden olan birisi olarak kış uykusu hep ilgimi çeken konulardan birisi oldu. Sadece karıncalar için değil bütün kış uykusuna yatan canlılar için kış uykusu metabolizmalarında ilgi çekici değişiklikler oluşturuyor. Her hobide olduğu gibi bu hobidede bilende bilmeyende konuşuyor, bu durum hobicilerin kafasını çok karıştırıyor. Ben hep kış uykusunu savunan birisi olarak hem her seferinde bu kunuyu tartışmaktan hemde detaylı bir türkçe kaynak olmamasından çok şikayetçiydim. Elbette hobinin gelişmesi önemli ama gelişirkende doğru gelişmesi ayrıca önemli. Bilgi kirliliğinden sıyrılıp ya acaba benmi yanlış düşünüyorm diye uzunca bir süre (gerek yurt içi gerek yurt dışı demek isterdim ama ne yazıkki yok) yurt dışı makeleri ve araştırmalı bolca araştırıp denizdeki damla kadar olan tecrübelerimle birleştirince geröekten iste bu son nokta diyebileceğim noktaya geldim. Konu bunu hobicilere anlatmaya gelince / kış uykusuna yatırın yav / diyemezdim. Nedenleriyle birlikte anlatmam ve buda yetmez ispatlamam gerekli diye düşündüm. Sonbahar messor uçuşlarına denk geldiğim bir dönemde 1-2 tane kralice almayı düsünüyorkan bunun aksini idda edenlere ispatlamam gerektiğinden 15 taneye yakın hepsi aynı bolgece aynı anda uçmuş aynı koloninin kraliçelerinden toplayıp hepsine aynı bakımı iki gruba bölüp bir grubu drek sıcak bir odaya alırken diğerini 3 aylık uzunca kış uykularına yatırdım. Sonuçlar tamda duşündüğüm gibi oldu, yaz geldiğinde başlarda kış uykusuna yatmayanlar ilk işçilerini çıkarmış ve kış uykusuna yatanlar daha yumurtlamamış bile olsa çok kısa bir sürede kış uykusuna yatanlar, yatmayanları yakalayıp çok hızlı bir şekilde geçti. Böylelikle hem bilimsel yönden anlatmış hemde hala aksini idda edenlere istaplamış oldum. siz siz olun kış uykusunu atlamayın ;)

Burdada merak edenler için videosu

Yağız

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Uzun zamandır bu hobiden olan birisi olarak kış uykusu hep ilgimi çeken konulardan birisi oldu. Sadece karıncalar için değil bütün kış uykusuna yatan canlılar için kış uykusu metabolizmalarında ilgi çekici değişiklikler oluşturuyor. Her hobide olduğu gibi bu hobidede bilende bilmeyende konuşuyor, bu durum hobicilerin kafasını çok karıştırıyor. Ben hep kış uykusunu savunan birisi olarak hem her seferinde bu kunuyu tartışmaktan hemde detaylı bir türkçe kaynak olmamasından çok şikayetçiydim. Elbette hobinin gelişmesi önemli ama gelişirkende doğru gelişmesi ayrıca önemli. Bilgi kirliliğinden sıyrılıp ya acaba benmi yanlış düşünüyorm diye uzunca bir süre (gerek yurt içi gerek yurt dışı demek isterdim ama ne yazıkki yok) yurt dışı makeleri ve araştırmalı bolca araştırıp denizdeki damla kadar olan tecrübelerimle birleştirince geröekten iste bu son nokta diyebileceğim noktaya geldim. Konu bunu hobicilere anlatmaya gelince / kış uykusuna yatırın yav / diyemezdim. Nedenleriyle birlikte anlatmam ve buda yetmez ispatlamam gerekli diye düşündüm. Sonbahar messor uçuşlarına denk geldiğim bir dönemde 1-2 tane kralice almayı düsünüyorkan bunun aksini idda edenlere ispatlamam gerektiğinden 15 taneye yakın hepsi aynı bolgece aynı anda uçmuş aynı koloninin kraliçelerinden toplayıp hepsine aynı bakımı iki gruba bölüp bir grubu drek sıcak bir odaya alırken diğerini 3 aylık uzunca kış uykularına yatırdım. Sonuçlar tamda duşündüğüm gibi oldu, yaz geldiğinde başlarda kış uykusuna yatmayanlar ilk işçilerini çıkarmış ve kış uykusuna yatanlar daha yumurtlamamış bile olsa çok kısa bir sürede kış uykusuna yatanlar, yatmayanları yakalayıp çok hızlı bir şekilde geçti. Böylelikle hem bilimsel yönden anlatmış hemde hala aksini idda edenlere istaplamış oldum. siz siz olun kış uykusunu atlamayın ;)

Yağız
Ne argümanlar ama! Kış uykusunu tavsiye etmeyenlerin yerinde olmak istemezdim. ;) Ellerine sağlık.

Argentavis

Kraliçe
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Eline emeğine sağlık. 🙂

İgnifer

Nanitik
Deneyimli Hobici
Üye
kış uykusuna nasıl hazırlıyosunuz nasıl yatırıyorsunuz bunun la ilgili detaylı bir yazı yazar mısınız ben yazmayı düşünüyodum fakat benim o kadar tecrübem yok kış uykusuyla ilgili ben genelde kış uykusunu yumurtlamayı tetiklemek veya çok stress li kraliçeleri sakinleştirmek için kullandım

Elraen

Kraliçe
Yönetici
Yönetici
Ekip
Yardımsever
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Karıncaları kış uykusuna yatırma konusunda ciddi bir acele ve bilgisizlik hep vardı, yine olacak. Anlık 28 derecelerden buzdolaplarına koymalar, yazın ortasında kış uykusuna yatırmaya çalışmalar vs. Çok koloni kaybedildi bu şekilde. Bunu derinden araştırıp üstüne tecrübe etmek çok keyifli olmuş. 2016 dönemimi hatırlattı, benzer bir çalışma kendimle yapmıştım.

Kış uykusuyla ilgili rehber videom yakında yayınlanacak. Video'yu daha tam izlemedim ama eminim güzel bilgiler barındırıyordur. Hobicilerin artması ve sadece bakım endeksli değil, araştırarak kendinizi geliştirmeniz beni çok gururlandırıyor.

Paylaşım için teşekkürler.

Dip not : Sadece video'larla değil, makalelere de dökmenizi tavsiye ederim. Yakında "tamam kardeşim daha az reklam yapın" bıdı bıdısı başlamadan yönlendirme yapayım. Yaşandı bunlar, oradan biliyorum. Bu yeni dönemde hiç bir hobicinin birbirleriyle kavga etmesine veya taraf olmasına müsade etmemeye çalışacağım.

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Karıncaları kış uykusuna yatırma konusunda ciddi bir acele ve bilgisizlik hep vardı, yine olacak. Anlık 28 derecelerden buzdolaplarına koymalar, yazın ortasında kış uykusuna yatırmaya çalışmalar vs. Çok koloni kaybedildi bu şekilde. Bunu derinden araştırıp üstüne tecrübe etmek çok keyifli olmuş. 2016 dönemimi hatırlattı, benzer bir çalışma kendimle yapmıştım.

Kış uykusuyla ilgili rehber videom yakında yayınlanacak. Video'yu daha tam izlemedim ama eminim güzel bilgiler barındırıyordur. Hobicilerin artması ve sadece bakım endeksli değil, araştırarak kendinizi geliştirmeniz beni çok gururlandırıyor.

Dip not : Sadece video'larla değil, makalelere de dökmenizi tavsiye ederim. Yakında "tamam kardeşim daha az reklam yapın" bıdı bıdısı başlamadan yönlendirme yapayım. Yaşandı bunlar, oradan biliyorum. Bu yeni dönemde hiç bir hobicinin birbirleriyle kavga etmesine veya taraf olmasına müsade etmemeye çalışacağım.
Herşey için çok teşekkür ederiz. Dostça hobimizi yapmaya yönlendirdiğin için. Örnek alınası bir adamsın. :)

MGPrime

Nanitik
Üye

Cidden herkes birşey söylüyor fakat hala doğruya ulaşılmadı 🙂

EgzotikHobi

Pupa
Üye

Değerli görüşlerin bizim için çok önemli üstad. Özellikle bu forumda sadece video içerik değil yorum ve tecrübelerimizle de katılımcı olmak istiyoruz.

İşin özü sayende hobiyi çok sevdik ve senin olduğun her platformda varız. Ve tüm hobiciler aslında aynı gemideyiz.

Sevgiler.

Elraen

Kraliçe
Yönetici
Yönetici
Ekip
Yardımsever
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Hobi iyi hissetmek içindir, hayatımıza yön verir. Hepimizin ortak noktasının bu olması lazım. Ben bu işin ilkinden olarak öyle süreçlerden geçtim ki aklınız şaşar. Arkamdan atıp tutanlar, ayar olanlar, kıskananlar. Dün karınca evde mi beslenir amk? diyen insanlar Karınca Çiftliğim sayesinde heveslenip, oturup 3-4 tane makale okuyup benim bilgimi sorgulamaya, kendilerini değerli hissedebilmek adına atıp tutmaya başlamıştı. Oysaki benim yaptığım; bildiklerimi aktarmaktı. Hobi dediğiniz alan paylaştıkça, hataları veya +'ları insanların birbirlerine aktarmasıyla güzelleşir ve gelişir.

O yüzden bu tip insanlar hep konuşan, ben ise konuşulan oldum. Hepinize tavsiyem budur. Çene yapmak yerine yapın, ben sonuna kadar arkadanızdayım. Siz benden ben sizden, bunun bir önemi yok.

Şuan bu forumda bile hakkımda çokça kez kötü konuşmuş ama şimdi "Hobiyi senden öğrendik" yazılarıyla süsleyen insanlar var görüyorum. 34 Yaşında biri olarak şunu söyleyebilirim ki hiç sorun değil. Bizden geçti o çocukluk dönemleri. O yüzden hiç bir şeyin gelişemediği ülkemizde en azından bu alan hepimizin önderliğinde yol almalı.

Konudan bağımsız aktarayım istedim.

Sevgilerimle.

MehmetDEMİRTAŞ

Yumurta
Üye
Bende uzun zamandır bu hobiden birisi olarak şunu eklemek istiyorum. Acemi hobiciler kış uykusuna yatırırken tecrübe eksikliğinden kaynaklı olarak koloniyi yok edebiliyor. Bu yüzden yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem 2-3 yıl tecrübe edinmeden kış uykusuna bulaşmamaları.

Araştırmanızı güzel buldum (videonuzu izleyebilecek durumda değilim) yazınızda 1 dönem kış uykusuna yatırmışsınız. Benim merak ettiğim nokta 2-3 dönem daha devam edildiğinde sonuç ne oldu? Bunu sormamın sebebi ise; kış uykusuna yatırdığımızda işçi kaybı oluyor. Siz işçisiz kraliçeyi kış uykusuna yatırarak başladınız. Peki işçiler çıktıktan sonra kış uykusuna tekrar yatırmanız gerektiğinde işçi kaybı ne oldu? Kış uykusuna yatmayan koloni ise ne kadar ilerledi? Kış uykusuna yatan koloni mehter takımı gibi 2 ileri 1 geri gideceği için uzun dönem boyunca acaba sonuç ne olacak.

Benim fikrim ise kısa vadede haklı olabilirsiniz ama sonuçta bu canlıların kış uykusuna yatma sebepleri belli. Hava şartları... Ev ortamında uygun ısıya ulaşılabilir ve yemek sıkıntısı yok.

- Peki o zaman neden bu canlı kış uykusuna yatsın?

Bilimsel bir çalışmam yok tabi. Mantıken düşündüğümde bu canlılar kış uykusuna yatmak zorunda oldukları için mecbur kalıyorlar. Soğukta hareket edemiyorlar. Dışarıda yiyecek bulmak çok zor.

Eğer kendimizi soğuktan koruyamasaydık hiç birimiz kışın dışarı çıkmazdık hepimiz yazın yiyecek stoku yapar evimizde otururduk.

Gerçekten tartışılası bir konu.

İyi forumlar.

Elraen

Kraliçe
Yönetici
Yönetici
Ekip
Yardımsever
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Değerli görüşlerin bizim için çok önemli üstad. Özellikle bu forumda sadece video içerik değil yorum ve tecrübelerimizle de katılımcı olmak istiyoruz.

İşin özü sayende hobiyi çok sevdik ve senin olduğun her platformda varız. Ve tüm hobiciler aslında aynı gemideyiz.

Sevgiler.

Estağfurullah, üstad'lık mertebesi için bu işin bilimini çözmek lazım. Ben hobiciyim :) Hepiniz gibi. Hatta belki de şuan benden daha çoktur bilgilerinizin tazeliği. O yüzden mutluyum ya.

Aynı gemideyiz tabi, Allah utandırmasın.

OrzelKova

Yumurta
Üye

Yağız
Bayadır kış uykusu mevzusunu araştırıyordum sağol güzel anlatımın çok yardımcı oldu. 🙏🙏

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Hobi iyi hissetmek içindir, hayatımıza yön verir. Hepimizin ortak noktasının bu olması lazım. Ben bu işin ilkinden olarak öyle süreçlerden geçtim ki aklınız şaşar. Arkamdan atıp tutanlar, ayar olanlar, kıskananlar. Dün karınca evde mi beslenir amk? diyen insanlar Karınca Çiftliğim sayesinde heveslenip, oturup 3-4 tane makale okuyup benim bilgimi sorgulamaya, kendilerini değerli hissedebilmek adına atıp tutmaya başlamıştı. Oysaki benim yaptığım; bildiklerimi aktarmaktı. Hobi dediğiniz alan paylaştıkça, hataları veya +'ları insanların birbirlerine aktarmasıyla güzelleşir ve gelişir.

O yüzden bu tip insanlar hep konuşan, ben ise konuşulan oldum. Hepinize tavsiyem budur. Çene yapmak yerine yapın, ben sonuna kadar arkadanızdayım. Siz benden ben sizden, bunun bir önemi yok.

Şuan bu forumda bile hakkımda çokça kez kötü konuşmuş ama şimdi "Hobiyi senden öğrendik" yazılarıyla süsleyen insanlar var görüyorum. 34 Yaşında biri olarak şunu söyleyebilirim ki hiç sorun değil. Bizden geçti o çocukluk dönemleri. O yüzden hiç bir şeyin gelişemediği ülkemizde en azından bu alan hepimizin önderliğinde yol almalı.

Konudan bağımsız aktarayım istedim.

Sevgilerimle.
Hepimiz senin sayende hobiye başladık, hepimiz seni örnek aldık. Senin gibi olmaya çalıştık, seni imrendik. Yeri geldi dediğin gibi senin bize öğrettiğini sorgulama gibi bir hadsizlik yaptık ama yine bize katlanıp, bizim bu hobiyi yapmamıza destek oldun. Harika bir insansın Tuğkan abi, Allah seni yanımızdan eksik etmesin.

Derler ya çırak ustasını geçemezse sanat biter diye o mantık. :)

Elraen

Kraliçe
Yönetici
Yönetici
Ekip
Yardımsever
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Hepimiz senin sayende hobiye başladık, hepimiz seni örnek aldık. Senin gibi olmaya çalıştık, seni imrendik. Yeri geldi dediğin gibi senin bize öğrettiğini sorgulama gibi bir hadsizlik yaptık ama yine bize katlanıp, bizim bu hobiyi yapmamıza destek oldun. Harika bir insansın Tuğkan abi, Allah seni yanımızdan eksik etmesin.

Derler ya çırak ustasını geçemezse sanat biter diye o mantık. :)

Geçin oğlum geçin, benden yana sıkıntı yok :) Ortalığı boş bıraktık işte 3 sene. Şimdi siz bu 3 senede öğrendiklerinizi buralarda aktaracaksınız. Size yetişmem zaman alır.

Ha ama dikkat edin tokat manyağı yaparım bir vakit bulursam. :ROFLMAO:

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Geçin oğlum geçin, benden yana sıkıntı yok :) Ortalığı boş bıraktık işte 3 sene. Şimdi siz bu 3 senede öğrendiklerinizi buralarda aktaracaksınız. Size yetişmem zaman alır.

Ha ama dikkat edin tokat manyağı yaparım bir vakit bulursam. :ROFLMAO:
Valla tokatlarsın abi, 3 senedir hobi yapmıyorsun 3 yıldır ulaştığımız bilgi ile aynı seviyedesin. Vakit bulsan mirmekolog bile olursun bu gidişle.🤣

Elraen

Kraliçe
Yönetici
Yönetici
Ekip
Yardımsever
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Mirmelog'lar bunu duymasın küfür ederler vallahi.

Barbarus ve Fellah hassas noktamızdır =)

cendsel

Pupa
Üye

Yağız
kış uykusu konusunda gram tecrübesi olamayan birisi olarak teşekkür etmek isterim.
Az önce Camponatus ve yumurtasız Messor kraliçelerimi uykudan kaldırdım 1,5 aydır uykudaydılar , 8 derecede.
Kaldırmadığım 20+ işçili Formica ve Messor kolonim var 2 tane.
Onları kaldırmalı mıyım ?
Kaldırmış olduklarımı erken mi kaldırdım?
cevaplarsanız çok harika olur.
seviliyorsunuz sağlıcakla kalın.

Okan

Pupa
Üye
Kış uykusu konusunda eksiklerim varmış çok teşekkür ederim.