1-Basitçe kış uykusu düzeneği: İster havluya sarın, isterseniz de bir ayakkabı kutusunun içini gazete ve kumaş parçalarıyla kaplayıp içine tüpleri yerleştirin. Sonrasında da evet soğuk ortama koyacaksınız.
2-Havluya buz koyma mevzusu(?): Sıcaklık düşünce havluya buz koyma nedeninizi anlamadım. Neden böyle birşey düşündünüz?
3-Bir iki günlük sıcaklık oynamaları: İdeal sıcaklık 5-8 derecedir. Lakin unutulmaması gereken şey şu ki sıcaklığı hep 5-8 derece arasında tutmak nasıl bizim için zor ise durum doğada da böyle. Doğada bir gece sıcaklık -5e düşebilir değil mi? veya bir öğlen 14 dereceye çıkabilir. O ortamda sıcaklık ortalama 6 7 derecelere düştüyse karıncalar diyapoza zaten girerler. -5'e düştü diye ölmezler veya 14'e çıktı diye diyapozdan çıkmazlar. Sıcaklık iki hafta boyunca 13 derece kalırsa karıncalar kış geçti sanabilir ama bir iki günlük oynamaların (ortalama 5-8 arasında kaldığı sürece) sorun olacağını sanmıyorum.
4-Diyapoz diyeti: Besleme olayında ise diyapozdan önce bol un kurdu vermeniz lazım. Normalde haftada bir veriyorsanız diyapoza sokana kadar haftada iki, üç verin. Bu süreçte de sıcaklığı kademeli olarak düşürürseniz karıncalar binlerce yıldır yaptıkları şeyi yapacaklar. Havalar soğudukça kışın yaklaştığını anlayacaklar. Bol protein ve yağ ile beslenecekler ki vücutlarına depo etsinler. Bu da sıcaklıkların düşmeye başlamasıyla orantılı olur. Bir nevi 'Şartlar çetinleşmeye başlıyor, besin bulmam zorlaşacak, vücuduma protein ve yağ depolamalıyım ki kışı rahat atlatayım.' derler.
Diyapozdayken de aman aman beslemenize gerek yok. Zaten öncesinde vücutlarına depo edecekleri için diyapoz sırasında çok tercih etmezler. Yine iki haftada bir hafif beslemeler yapabilirsiniz bir sorun olmaz.
5-Sıcaklık nasıl düşürülmeli: Bunun cevabını verdim aslında. Evet ortam birden soğumamalı, kademeli olarak düşürülmeli. Doğada da durum böyle çünkü. Biz taklit ediyoruz sadece 😊 Besin takviyesi işiyle sıcaklığı kademeli düşürme işini beraber yaparsınız. Bir iki hafta diyapoza geçiş dönemi yaparsınız. Bu süreçte bol un kurdu verirsiniz. Önce bir cam kenarına sonra daha soğuk alana en son da balkona bırakırsınız.
Elimden geldiğince aklınızda soru bırakmayacak şekilde açıklamaya çalıştım. Umarım işinize yarar. Sevgiyle kalınız 😊