Konu hakkında birkaç kaynaktan kendimce araştırma yaptım ve bulgularımı paylaşmak isterim.
Kaynaklarda zaman zaman bilgiler birbiri ile çelişir gibi gözükse de tüm bilgileri şu şekilde özetleyebiliriz;
Birinci bölüm
Asetat kağıt
Yuvalarda asetat kağıt karanlık ortam ihtiyacını karşılama açısından "genellikle" etkili oluyor evet doğru, fakat asetatın yapısından dolayı yoğun ışık altında ışığın tamamını engelleyemiyor.
Öneri olarak; Yapay ve güneş ışığından uzakta loş bir ortamda tutulması, opak malzemeler kullanılması, koyu renkli karton ve al. folyo verilmiş.
Kaynakça:
everythingants.com
askabiologist.asu.edu
Kendi fikrimi katacak olursam; ben şu anda kırmızı asetat üzerinde opak bir malzeme ile 2 katman şeklinde yapıyorum. Gözlem yapmak istediğim zaman ise sadece opak katmanı sıyırıp bakıyorum. Tuttuğum günlükteki görsel kaynağa
buradan ulaşabilirsiniz.
İkinci bölüm
Görsel algılar
Karıncalarda Renk Görüşü: Birçok karınca türü belirli bir düzeyde
renk görme yeteneğine sahiptir, ancak bu yetenek genellikle insanlara kıyasla
sınırlıdır. Örneğin, Avustralya boğa karıncaları, ultraviyole (UV), mavi ve yeşil ışığı görebilmelerini sağlayan üç renkli bir görme sistemine sahiptir. Bu sayede karıncalar, çevrelerini tanımlamada ve özellikle düşük ışık koşullarında yön bulmada UV ışığını kullanabilirler.
Kırmızı Renk Algısı: Çoğu karınca türü,
insanların kırmızıyı gördüğü şekilde kırmızıyı algılayamaz. Genellikle görüşleri, günlük aktivitelerinde (örn. yön bulma ve yiyecek arama) daha önemli olan kısa dalga boylu ışıklara (UV ve mavi gibi) odaklanmıştır. Kırmızı ışığa duyarlılığın olmaması, karıncalar ve birçok böcek için yaygındır, çünkü kırmızı ışık onların
hayatta kalması için kritik değildir.
Türler Arasındaki Farklılıklar: Renk görme yeteneği, kırmızı da dahil olmak üzere, türler arasında büyük farklılık gösterebilir. Örneğin, gece aktif olan karıncalar, düşük ışık koşullarında daha iyi görmek için UV ışığa daha duyarlı hale gelmişlerdir ve kırmızı gibi renkleri ayırt etmek yerine
hareketi ve kontrastı algılamaya daha çok odaklanmışlardır.
Sonuç olarak, bazı karınca türleri renkleri algılama yeteneğine sahip olsa da, kırmızı rengi algılama yetenekleri genellikle
sınırlıdır veya yoktur. Bunun yerine, ekolojik ihtiyaçlarına daha uygun olan UV ve mavi ışığa daha
duyarlıdırlar.
Kaynakça:
Karıncalarda renk görüşü./(asianscienist.com)
Diğer Bilgiler./(anthacks.com)
Not
Bu bilgiler beni tatmin ediyor ve makaleler üzerinden anladığımı kendimce yorumlama niteliğinde. Fakat dediğim gibi hala çeşitli konularda görüş ayrılıkları mevcut. Size önerim kendi araştırmanızı yapmanız ve konuyu size en makul gelen araştırma üzerinden değerlendirmeniz.