Büyük alanın stres yarattığı düşüncesi bir argümandır, sebebini de defalarca açıkladım forumda. Sebepsiz bir argüman ortaya atmam. Sebebini açıklamadan tekrar edenlere de sorabilirsiniz.
Düşüncenin temeli şu: Kraliçeler yuvalarını kendileri oluştururlarken de hazır bir yuvaya yerleşirlerken de dar ve karanlık ortamları tercih ederler, o alanları yumurtlamaya uygun görüp orada yumurtlarlar. Dolayısıyla siz gidip bir kraliçeyi şişenin içinde, genişçe bir formicariumun geniş bir odacığında, büyük bir pleksi kapta bakacağım derseniz üstte bahsettiğim yuva tercihi durumundan dolayı strese girebileceklerini düşünüyorum. Tabii bu cinse göre de değişen bir durum. Çünkü temel güdü en hızlı şekilde ilk işçiyi çıkarmaktır ve yuvayı uygun bulmazsa streslenmeye başlayacaktır. Bir de ilk işçiler nanitic işçilerdir ve besin aramak ya da keşif yapmak onların görevleri değildir. İlk işçiler yumurtalardan sorumludur ve gelecek nesilleri yetiştirirler. Dolayısıyla 2. nesil işçiler çıkmadan outworld eklenmesini, formicariuma transferi mantıklı bulmayız. Çünkü zaten o işçiler pek dolaşmazlar, gerek yok. Outworlde falan koyacağınız besinleri bulmaları zor olabilir, bu açıdan zararlı diyebiliriz. Bu da bir ekleme olsun konuya. Onun haricinde İşçileri olan bir koloniye istediğiniz kadar büyük bir outworld bağlayın herhangi bir stres yaratmaz, büyükçe bir formicariuma transfer edin stres yaratmaz. Bunlar benim düşüncelerim. Konu altındaki sorulara bu yazının cevap olacağını düşünüyorum. 4 işçili bir koloniyi genişçe bir formicariuma transfer etmenin fazla zararı olmaz ama lüzumu yok. Besine ulaşmaları zorlaşır çünkü outworlde fazla çıkmaz o 4 işçi.