Karıncamı ışığa nasıl alıştırırım?

Kwon_26

Yumurta
Üye
Camponotus Sanctus kolonimi ışığa alıştırmak istiyorum ne yapmalıyım adım adım anlatır mısınız ?

Cihan__

Majör
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Camponotus Sanctus kolonimi ışığa alıştırmak istiyorum ne yapmalıyım adım adım anlatır mısınız?
Bu tamamen evrimsel süreçle âlakalı bir konu, yani karınca türleri arasında zamanının çoğunu toprak altında geçiren türler, kötü görüşlü ya da kör olabilmektedir. Bunun yanında orta görüşlü olanlarıda vardır ve onlar genelde dışarıda daha fazla vakit geçirirler, hatta karıncaların gözlerinin boyutu buna göre evrimleşir bu yüzden küçük gözlüler genelde pek iyi göremezler. Yani cinsinizi araştırarak veya ışık deneyi yaparak ışıktan ne kadar etkilendiğini anlayabilirsiniz. Malesef ki karıncalarınız ışığa duyarlıysa onları öyle eğitemezsiniz ama ışığın onlara etrafta fazla değişken bir ışık yoksa bir sorun yaratacağını zannetmiyorum.

Kwon_26

Yumurta
Üye
Işık deneyi nasıl oluyor? Ne yapmalıyım yani?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Cihan__

Majör
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
ışık deneyi nasıl oluyor ne yapmalıyım yanı
Işıklı bir ortama koyup karanlık ortama geçip geçmediklerine bakabilirsiniz. Örneğin formica cinsi gözlemlerime göre dış ortamdan gelen hareketlerden hemen stres oluyor yani farkedebiliyor ama messor cinsi strese girmeden yaşamına devam edebiliyor.

Kwon_26

Yumurta
Üye
Tamamdır teşekkür ederim.

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Karıncaların Işığa Adaptasyonu
Karıncaların çok büyük kısmı, ışığa rahatlıkla adapte olurlar ancak bana kalırsa onları ışığa alıştırmak karanlıkta bakmaktan daha zor çünkü tüm gün ışığa maruz kalmalılar ki bu karanlıkta kalmalarından daha zor.

Işığa Adapte Olmanın Kuralı
Karıncalarınızı ışığa alıştırmanız için ışığa sürekli olarak maruz kalmaları gerekir. Bu da demek oluyor ki karanlıkta tutmamalısınız, ışığı kapatmamalısınız. Kapatırsanız bile koloninizin düzenli olarak ışığa maruz kalması gerekiyor.

Kırmızı Coverlar
Işık, karıncalar için yüksek bir uyaran değil titreşim ve hava durumuna göre. Hatta ışığı engellemesi için kullandığımız kırmızı cover'lar bile karanlıkta kalmalarını sağlamaz sadece maruz kaldıkları ışık miktarını azaltır ancak bir süre sonra kırmızı cover'dan bakınca çok rahat olduklarını ve streslenmediklerini görürüz. Bu aslında kırmızı rengi göremediklerini değil, kırmızı covera adapte olduklarını gösterir.

Adapte Etmenin Yolu
Karıncalarınızı tamamen ışığa alıştırmanın farklı metotları vardır. En hızlı ve iyisi bence direkt ışığa maruz bırakmaktır. Kısa süre içerisinde Camponotus'ların ışığa alıştıklarını, normal davrandıklarını göreceksiniz. Ekstra bir şey yapmanıza gerek yok, sadece tüm gün onları ışığa maruz bırakın.

Niko990

Media
Yardımsever
İlklerden
Üye
Hocam yazılanlara ek olarak bu yapacağınız işlem kolonin verimini düşürecektir. Ayrıca transfer etme durumlarında da çok daha zorluk çekersiniz. Koloni ışığa alışkın olduğu için kolaylıkla transfer gerçekleşmeyecektir. Bunu göze alarak yapın bence.