Test tüpünde baktığım karınca kolonisini uçağa bindirebilir miyim? Bu yaz iki kez uçağa binmem gerekecek ama karıncaları yanıma alıp alamıyacağımı merak ediyorum.
Yurt dışı değilse sıkıntı olacağını sanmıyorum ama bence olabildiğince gizleyin. Yönetmeliğe baktım ama canlılar ilgili bişey göremedim.
Test tüpünde baktığım karınca kolonisini uçağa bindirebilir miyim? Bu yaz iki kez uçağa binmem gerekecek ama karıncaları yanıma alıp alamıyacağımı merak ediyorum.
Hocam chat gptye sordum şöyle dedi:
Türkiye'de iç hat uçuşlarında (örneğin THY, Pegasus, AnadoluJet gibi firmalarla), canlı hayvan taşımacılığı kuralları oldukça sıkıdır ve genellikle sadece evcil hayvanlar (kedi, köpek, kuş gibi) belli şartlarda kabul edilir. Karınca kolonisi gibi böcek türleri bu kapsamda değerlendirilmez ve şu nedenlerle genellikle kabul edilmez:
1. Havayolu politikaları: Karıncalar canlı ve potansiyel olarak kontrol dışı kalabilecek organizmalar olduğundan, kabin veya kargo alanına kabul edilmezler.
2. Biyogüvenlik riski: Koloni kaçarsa çevreye zarar verme ya da uçağın sistemlerine girme riski olabilir.
3. Kargo hizmetleri: Özel izinler ve ambalajlama ile bazı hava kargo şirketleri (örneğin DHL, UPS) bilimsel amaçlarla canlı böcek taşıyabiliyor ama bu genelde yurtdışı gönderileri için geçerli.
Alternatif çözüm:
Karınca kolonini kara yoluyla taşıman en güvenli ve yasal yoldur. Eğer uçakla seyahat etmek zorundaysan, yanında değil, özel kargo hizmetiyle karasal taşımayı düşünmen gerekebilir.