Karıncaları incelerken/fotoğraflarken hareket etmelerini nasıl önlerim?

Almuud

Larva
Üye
Katılım
22 Haz 2022
Mesajlar
162
Tepkime puanı
74
Karıncaların fotoğraflarını çekmeye çalıştıysanız bilirsiniz, hareketlerinden dolayı net ve detaylı görüntü almak zordur. Bu gibi durumlarda -özellikle de karıncamızı mikroskop altında incelemek istiyorsak- ne yapabiliriz? Daha önce bir çalışmada sirke sineklerinin eter yada kloroform ile bayıltılıp o şekilde incelendiğini görmüştüm (çalışma büyük ihtimalle çok eskidir bu aralar Darwin'in çalışmalarını ve benzeri şeyleri okuyorum). Yada karıncayı alkolde öldürüp öyle mi incelesek? Böcek koleksiyonu da yapmış oluruz. Yazarak düşünüyorum, eğer bir kraliçe karıncayı bayıltıp sonra tekrardan ayıldığında yumurtlaması ile ilgili bir problem yaşar mıyız? Bayıltırken canlıyı maruz bırakacağımız doz ne olmalı?
Fikirlerinizi bekliyor, iyi forumlar diliyorum.
 

Adz94

Pupa
Üye
Katılım
21 Haz 2023
Mesajlar
132
Çözümler
14
Tepkime puanı
132
Fotoğraf çekimi sırasında karıncaların hareketini minimuma indirmek için havalandırması kısıtlı, şeffaf bir kap kullanın. 0.5-1 LPM hızında CO₂’yi 10-15 saniye süreyle salın. Bu işlem, karıncaların metabolizma hızına bağlı olarak yaklaşık 2 ila 5 dakika arasında hareketsiz kalmalarını sağlar.

CO₂, karıncaların metabolizmasını yavaşlatarak geçici bir baygınlık oluşturur. 0.5-1 LPM arası bir akış hızı, genellikle güvenli kabul edilen bir doz olup karıncalar üzerinde geçici bir etkisi olur. Yine de her türün CO₂'ye toleransı farklı olabileceğinden, süreyi ve akış hızını dikkatli bir şekilde ayarlamak önemlidir.

Uygulama sonrası, kabın havalandırmasını artırarak karıncaların temiz hava almasını sağlayın. Karıncalar genellikle 1 ila 2 dakika içinde toparlanır. Kap tamamen kapalı olmamalıdır; kontrollü bir havalandırma sağlamak hem karıncaların hem de sizin güvenliğiniz için önemlidir.

(Verilen değerler ortalamadır ve değişkendir yüksek dozlara "1.5-2 LPM 30-40 saniye" çıkmadığınız sürece baygınlık ve uyanma süreleri değişebilir telaşa kapılmayın.)

CO₂ kullanımı entomolojik çalışmalarda kullanılan bir yöntemdir bkz.
 
Üst