Karıncalarda koza örme

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Evet, hakkında birkaç güzel yazı okuduğum ama “Neden bazı karıncalar bunu yaparken, bazıları yapmıyor?” sorusuna direkt cevap bulamadığım bir konu 😄. Koza örmenin birçok açıdan tehlikelere karşı önemli ve etkili bir tedbir olduğu deneylerle ispatlanmış bir durum. Üstelik bu tehlikeler her karınca cinsinin hemen hemen her coğrafyada yaşayabileceği türden sıkıntılar. (hastalık, mantar, küf gibi) Bu durumda da insanın kafasına “O zaman neden hepsi bu önlemi olarak hem yumurta gelişimindeki nem-ısı dengesini sağlayıp, hem de işçilerin canlı doğma oranını artırmıyor?” gibi sorular takılıyor. Bu soru işaretleri hakkında güzel bir cevap olabilecek kaynağı olan varsa paylaşmasından veya açıklamasından mutluluk duyarım.

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Zamanında oturup 5-10 kişi bu konu hakkında fikir yürüttük, tartıştık, araştırma yaptık ama "neden" sorusuna herhangi bir cevap bulamadık. Bir cevabın ötesinde hipoteze bile denk geldiğimi söyleyemem. Yusuf yani forumdaki @Antlantis konu hakkında araştırma yapacağını söylemişti, şu an ne durumdadır bilmiyorum.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Yalnız bir şey fark ettim düzenli olarak konu açmayı planladığımız konularda soru soruyorsunuz. Geçen gün Yusufla konuşurken "ben semi claustral ile fully claustral arasındaki farkı merak ediyorum, bunu araştırıp konu açacağım" demiştim. Yusuf da "ben de koza durumunu merak ediyorum, onu araştıracağım" demişti. 2 soruyu da siz sordunuz. Takdir ediyorum bu konuda sizi. Yalnız sorular güzel, sorgulayıcı ama araştırma konusunda biraz zayıfsınız. Bu da farklı bir açıdan eleştiri olsun.

Son düzenleme:

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Ben “neden” sorusunu sadece http://scienceintheclouds.blogspot.com/2013/11/cocoons-protect-ants-from-disease-and.html?m=1 şöyle bir yerde okudum, ancak benim İngilizcemden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama sorudan bahsettikten sonra o kısıma hiç bağlanmamış cevap. Daha çok kozanın faydaları ve koza olmamasının zararlarına yönelik bir açıklama olmuş ki koza hakkında merak ettiklerim daha geniş çaplıydı ama bu yazı çoğunu azalttı diyebilirim.

Konular hakkında da aynı şeyleri merak etmemiz güzel denk gelmiş, açıkçası merak edilmeyecek noktalar da değiller bana kalırsa. Claustral ile ilgili soru Discord’da sizin öneriniz üstüne yabancı sunuculara bakınırken konuşmalarda gördüklerim ile aklıma takıldı. Tür tespiti yapan yetkili birisi karıncanın yapısıyla ilgili bir şeyden bahsederek semi claustral olduğunu buna bağlamıştı, detayları hatırlayamıyorum çok. Bunun üzerine de ne çeşit fiziksel farklılıkların olduğunu merak ettim ancak yabancı dilim anlık konuşmaya yetmeyince antwiki’ye bakıp orada da bir şey bulamadım. Sorularımın cevaplarını kendim öğrenmek isterdim ancak nereye bakacağını bilememek engelliyor biraz insanı. Google’a dümdüz yazarak bulabildiğim maksimum şey karıncaları yaprağa koyup yüzdüren çocukların videoları falan oluyor. Bu yüzden sağa sola bakınırken bir ümitle foruma da açıyorum bu tip konuları. Eleştiriniz için çok teşekkür ediyorum 🙂.

Zafer Murat

Minör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Benim de aklıma takılmıştı, araştırdığım da bir çok yer de cevap "Unclear" Yani belirsizdi. Ama tahminler şu yöndeydi istemsizce yavrulara zarar verebilecek türler yani formik asidi olan türler yanlışlıkla pupalara zarar vermesin diye etrafına koruyucu bir koza örüyor idi. Onun dışında bir diğer sebep ise bakteri,parazit ve herhangibi bir hastalıktan korunmak. En büyük sebebinin bunun olduğunu düşünüyorum, bazı türler hatta kozaların üstüne bir antivirüs (Anti-fungal) bir şey sürüyorlar. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için şu linki bırakacağım.

Kaynak;https://scienceintheclouds.blogspot.com/2013/11/cocoons-protect-ants-from-disease-and.html

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Zamanında oturup 5-10 kişi bu konu hakkında fikir yürüttük, tartıştık, araştırma yaptık ama "neden" sorusuna herhangi bir cevap bulamadık. Bir cevabın ötesinde hipoteze bile denk geldiğimi söyleyemem. Yusuf yani forumdaki @Antlantis konu hakkında araştırma yapacağını söylemişti, şu an ne durumdadır bilmiyorum.

Yalnız bir şey fark ettim düzenli olarak konu açmayı planladığımız konularda soru soruyorsunuz. Geçen gün Yusufla konuşurken "ben semi claustral ile fully claustral arasındaki farkı merak ediyorum, bunu araştırıp konu açacağım" demiştim. Yusuf da "ben de koza durumunu merak ediyorum, onu araştıracağım" demişti. 2 soruyu da siz sordunuz. Takdir ediyorum bu konuda sizi. Yalnız sorular güzel, sorgulayıcı ama araştırma konusunda biraz zayıfsınız. Bu da farklı bir açıdan eleştiri olsun.
Ah o günler be usta..

Bu konuda bende bir kaç araştırma yaptığımı hatırlıyorum ve bende net bir cevap bulamamıştım. Araştırmaya çalıştığım da bazen başka kaynaklarda başka bilgiler, bazen de sevgili Drusus ile benzer sorunu yaşıyordum.

Bu yüzden bende kendimce yorumlayabileceğimde bir sakınca olmadığını düşündüm, her ne kadar bilimsel temellere dayandırmasam da yorum yapmamam için hiç bir engel yok.

Bu durumun evrimsel süreçten kaynaklandığını düşünüyorum, koşul gereği zor şartlarda, yeterince verimli olmayan toprak tiplerinde yaşayan karınca türleri, pupaları koza örmeye evrimleşmiştir. Hal böyleyken verimli topraklarda varlığını sürdüren karınca türleri pupaları, koza örmeye evrimleşmemiştir, çünkü koza örmeye gerektirecek bir şart altında yaşamıyorlardır. Fakat şöyle bir soru meydana geliyor bu sefer, "tüp ortamında baktığımız karınca türlerine her zaman verimli bir ortam yaratıyoruz diyemeyiz. Madem öyle neden hiç koza örmeyen türleri koza örerken görmedik?" Bu soru aklıma gelmeden önce bu evrimsel süreçte koza örme yeteneğinin körelmesinden bahsedecektim. Eğer koza örme yeteneği körelmemiş olsaydı koza örmeyen türleri koza örerken illaki denk gelebilmeliydik. Bu da aslında koza örme yeteneğinin aslında koza ören ve koza örmeye türler de başta evrimleşmiş olması, fakat koza örmeyen türlerin şartları gereği koza örmeye ihtiyaç duymadıkları, buna bağlı olarak koza örmeye yeteneğinin körelmiş olduğu ortaya çıkıyor. Bu durumda da aklıma hemen bir soru daha geliyor, "ya gerçekten verimli olmayan toprak tiplerinde yaşayan koza örmeyen karınca türleri varsa?" Burda da biraz bilgisizlik işin içine giriyor sanırım ki hepsini bilmem biraz zor olurdu. :D

Not: Verimli ifadesini "koza örmeye gerektirmeyen toprak tipi" olarak değerlendirmenizi rica ediyorum.

Son düzenleme:

Antlantis

Nanitik
Üye
“Neden bazı karıncalar bunu yaparken, bazıları yapmıyor?” sorusuna direkt cevap bulamadığım bir konu 😄.
Bunu biraz yuva yapılarına bağlıyorum ben açıkçası. Koza konusunu araştırırken konu konuyu açtı, bu durum bu konu hakkında bi yazı hazırlamamı erteledi. Daha net bir düşünceye vardığımda bu konu hakkında bir yazı yayımlayacağım. Bu sıralar biraz yoğun olduğumdan ilgilenemiyorum ne yazık ki, keyifli hobiler.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Şöyle uzun uzun beyin fırtınalarını okumayı çok seviyorum. Bende biraz araştıracağım. Yorumsuz kalmıyım:D

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Ama hocam şimdi araştırmamak elde değil çok güzel bir konu. Şaşırtmayacağımdan emin olabilirsiniz. Bir de dm yoluyla size bir mesaj göndermiştim bakabilir misiniz?

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Hocam genel olarak yazılan makalelere baktığımda; çeşitli böcek bakteri ve hastalıklardan korunmak için böyle bir davranışta bulunuyorlarmış. Neden bazı karıncalar koza örerken diğerleri koza örer tam bilinmez. Bu genellikle türe bağlıdır, ancak birkaç istisnai durumda her ikisi de gözlenmiştir: aynı kolonide sarılmış kozalar ve çıplak pupalar. Özellikle kirli olan cinslerde daha fazlaymış koza örmek. Bazı türlerde aynı olmasına rağmen pupalara koza örerler diğerleri koza örmeden devam edebilirler. Koza mantar enfeksiyonuna karşı koruyucu bir bariyer oluşturuyor. Yeni bir yuvaya taşındıklarında bile, ilk gün o yuvayı formik asitlerle temizlerler. Yuva içinde asit kullanmak tehlikelidir ve savunmasız pupaları öldürebilir.
Aşağıya yapılan deneylerle ilgili makale bırakacağım. Ve daha bir çok makale var ve çoğunlukla aynı şeyleri diyorlar. Savunma olması açısından.
----------------------------------------------------
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854126/
Bu yapılan deneylerle alakalı bir makale
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181009115044.htm
Buradaki siteden pdf dosyasına erişebilirsiniz 20 sayfalık bir makale