Karınca yaprak biti ilişkisi

Dwis

Yumurta
Üye
Bazı karınca türlerinin yaprak bitleriyle hayvancılık yaptığını duymuştum aklımda bunu yapıp gözlemlemek var 30x20x20 boyutlarında bir outworlde fasulye dikip doğadan bulduğum 10,15 kadar yaprak bitini fasulyeye geçirip fasulye her kuruduğunda yeni bir fasulye fidesi dikme(çünkü yaprak bitleri bitkileri kurutuyor) fikrim var bunun için hangi karınca türleri uygun olur bildiğiniz türleri yazarmısınız? Benim bildiğim lasius ve camponotus türleri bu davranışı yapıyorlarmış doğrumu dur?

Bu deney için küçük ve şekerden hoşlanan türleri kullanman uygun olacaktır lasius bu deney için kullanılabilir önerim ise genelde ağaçlarda yaşayan ve yaprak bitleriyle sürekli temas halinde olan crematogaster türüdür.

Componotuslar boyutlarından dolayı yaprak bitlerini göremezler ama küçük bir componotus türüyse o da kullanılabilir

samet_56

Yumurta
Üye
Bazı karınca türlerinin yaprak bitleriyle hayvancılık yaptığını duymuştum aklımda bunu yapıp gözlemlemek var 30x20x20 boyutlarında bir outworlde fasulye dikip doğadan bulduğum 10,15 kadar yaprak bitini fasulyeye geçirip fasulye her kuruduğunda yeni bir fasulye fidesi dikme(çünkü yaprak bitleri bitkileri kurutuyor) fikrim var bunun için hangi karınca türleri uygun olur bildiğiniz türleri yazarmısınız? Benim bildiğim lasius ve camponotus türleri bu davranışı yapıyorlarmış doğrumu dur?
Ben tapinomalarinda çok haşır neşir olduğunu gördüm.Gül dallarındaki bitlerin sıvılarını içiyorlar.

Dwis

Yumurta
Üye
Bu deney için küçük ve şekerden hoşlanan türleri kullanman uygun olacaktır lasius bu deney için kullanılabilir önerim ise genelde ağaçlarda yaşayan ve yaprak bitleriyle sürekli temas halinde olan crematogaster türüdür.

Componotuslar boyutlarından dolayı yaprak bitlerini göremezler ama küçük bir componotus türüyse o da kullanılabilir
Camponotus türleride yapıyor fotoğraflarını görmüştüm mesela camponotus festai

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye

"Camponotuslar boyutlarından dolayı yaprak bitlerini göremezler" kaynak ne mesela?

Ben de bu olayı hem gözlemlemek hem de fotoğraflamak için evde bir setup hazırlayıp üzerine Dolichoderus kraliçesi bırakmıştım. Kraliçe uzun süre yaprak bitlerinden şeker topladı ve beslendi. Dolichoderus fazla yaygın bir cins olmasa da bu gözlem için epey uygun bir cins. Çektiğim birkaç fotoğrafı ekliyorum:

1743452215029.jpeg
1743452226288.jpeg
1743452240513.jpeg

Son düzenleme:

Omewfaruk55

Larva
Üye
"Camponotuslar boyutlarından dolayı yaprak bitlerini göremezler" kaynak ne mesela?

Ben de bu olayı hem gözlemlemek hem de fotoğraflamak için evde bir setup hazırlayıp üzerine Dolichoderus kraliçesi bırakmıştım. Kraliçe uzun süre yaprak bitlerinden şeker topladı ve beslendi. Dolichoderus fazla yaygın bir cins olmasa da bu gözlem için epey uygun bir cins. Çektiğim birkaç fotoğrafı ekliyorum:

Ekli dosyayı görüntüle 47389
Ekli dosyayı görüntüle 47390
Ekli dosyayı görüntüle 47391
Yaprak bitlerini nereden buldunuz yahut temin ettiniz ?

Ekli dosyayı görüntüle 47390
Ekli dosyayı görüntüle 47391

Dostum bahsetmek istediğim büyük componotus türleri , deneyi yapacak olan şahıs türkiye dışında yapacaksa bilemem ama gözlemlediğim yaprak bitleri ; sanctus , fellah ... gibi türlerin yanında çok küçük kalıyor ve bundan yola çıkarak göremezler ifadesini kullandım doğruluğunun bir kaynağı yok çıkarım aslında bunu belirtmem lazımdı kusura bakmayın görüşlerimi bildirirken daha dikkatli olurum , iyi hobiler ☺️

Moderatör tarafında düzenlendi:

Omewfaruk55

Larva
Üye
Messor cinsi karıncalarla da yaprak bitleri bir ilişki kurar mi ?

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye