Karınca Kolonim (2.Deneme)

İlayda999

Yumurta
Üye
Merhabalarr,
İkinci kez koloni kurmak için elime bir fırsat geçti ve bu fırsatı en iyi şekilde kullanabilmek için yöntem değiştirmeye karar verdim ve işte buradayımm. İlk defa karıncalara ilgi duyduğum zamanlar bundan 7-8 ay önceydi ve bir video sayesinde bunu fark ettim. Bu hobiye başlamadan önce birçok şey okudum, izledim ve en önemlisi gözlemledim fakat pek yeterli olmamış olacak ki ilk bulduğum kraliçe karıncayı sadece 3-4 ay yaşatabildim daha sonra sebebini hala çözemediğim bir nedenden dolayı öldü. İlk kraliçe karıncam öldükten sonra bir süre ara vermek istedim ve o süre zarfında birçok bilgi daha öğrenmeye devam ettim. İki hafta önce tekrardan kraliçe karınca arayışına geçtim ve tam beş gün önce yeni kraliçe karıncamı buldumm ve benim için yeni bir başlangıç oldu. Sizinle de bu süreçte yaptığım yanlışları fark edebilmek ve düzeltmek için paylaşım yapmak istedim...
Eklediğim fotoğraflardan anlaşılıyorsa türünü ve cinsini söyler misiniz?
IMG_20240925_171545_371.jpgIMG_20240925_221241_849.jpg

Begonza

Majör
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Bulduğunuz karınca Lasius cinsi bir prenses, 2-3 hafta içerisinde kanat dökmezse salmanız gerekir. Başlangıç için uygun bir cinstir.

İlayda999

Yumurta
Üye
Bulduğunuz karınca Lasius cinsi bir prenses, 2-3 hafta içerisinde kanat dökmezse salmanız gerekir. Başlangıç için uygun bir cinstir.
Aslında yolda gördüğüm zaman kanatlarından bir tanesini dökmüştü zaten ilk fotoğrafta karıncamın yanında kanadı duruyor. Cinsi hakkında verdiğin bilgi için ayrıca teşekkürler.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu rehbere biraz göz atıp bakımı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca hala bir çok türün ve cinsin uçuşu devam etmekte. Arayışa çıkarsanız bulabilirsiniz.

İlayda999

Yumurta
Üye
Bu rehbere biraz göz atıp bakımı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca hala bir çok türün ve cinsin uçuşu devam etmekte. Arayışa çıkarsanız bulabilirsiniz.
Önerileriniz için teşekkür ederim.

İlayda999

Yumurta
Üye
Karıncam yaklaşık 15 gündür benimle birlikte fakat hâlâ yumurtaları yok. Bir sorun olabilir mi? Çünkü okuduklarımın arasında genelde 5-6 gün içinde kraliçe karıncanın yumurtaları oluyordu. Yapmam gereken bir şey var mı?

Enes19

Yumurta
Üye
Karıncam yaklaşık 15 gündür benimle birlikte fakat hâlâ yumurtaları yok. Bir sorun olabilir mi? Çünkü okuduklarımın arasında genelde 5-6 gün içinde kraliçe karıncanın yumurtaları oluyordu. Yapmam gereken bir şey var mı?
Sonbahar kraliçeleri genelde kış aylarına yaklaştığımız için kış uykusu gereksinimi duyuyorlar. Yüksek ihtimalle bu yüzden yumurtlamıyordur.

Enes19

Yumurta
Üye
Peki benim ne yapmam gerekiyor? Kış uykusuna dair bir hazırlık yapmam gerekiyor mu?
Bi süre forumda veya YouTube de araştırırsan bulabilirsin öncesi için yapman gerekenleri. Genel anlamda uykuya yatırmadan önce 1 hafta kadar olabildiğince beslenmesi gerekiyor (yani benim gördüklerim öyleydi) özellikle de yağ ve protein eğer elinde varsa un kurdu ile besleyebilirsin. Ben 4 adet Messor kraliçesi buldum 30 Ağustos da ve hiç biri 1 ay yumurtlamadı bende bu ayın başında kış uykusuna yatırdım elimde canlı yem olmadığı için o şekilde besleyemedim ama şekerli su ve tohum verdim (umarım tohumları yerler) benimkiler hasatçı bı tür olduğu için tohum bıraktım ama senin kraliçelenin türü hakkinda bilgim yok yerler mi bilmiyorum. Sonrasında bu beslemeleri ardından da 6 derece buzdolabına koydum bunu da genelde önermiyorlar ama yapan da yok değil evin müsaitse havalar daha da soğuduğunda bı kap yada kutu içinde balkona da bırakabilirsin genel olarak 0-15 derece aralığında kış uykusuna geçiyorlar diye biliyorum. Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olmuşumdur. Keyifli hobiler :)

İlayda999

Yumurta
Üye
Bi süre forumda veya YouTube de araştırırsan bulabilirsin öncesi için yapman gerekenleri. Genel anlamda uykuya yatırmadan önce 1 hafta kadar olabildiğince beslenmesi gerekiyor (yani benim gördüklerim öyleydi) özellikle de yağ ve protein eğer elinde varsa un kurdu ile besleyebilirsin. Ben 4 adet Messor kraliçesi buldum 30 Ağustos da ve hiç biri 1 ay yumurtlamadı bende bu ayın başında kış uykusuna yatırdım elimde canlı yem olmadığı için o şekilde besleyemedim ama şekerli su ve tohum verdim (umarım tohumları yerler) benimkiler hasatçı bı tür olduğu için tohum bıraktım ama senin kraliçelenin türü hakkinda bilgim yok yerler mi bilmiyorum. Sonrasında bu beslemeleri ardından da 6 derece buzdolabına koydum bunu da genelde önermiyorlar ama yapan da yok değil evin müsaitse havalar daha da soğuduğunda bı kap yada kutu içinde balkona da bırakabilirsin genel olarak 0-15 derece aralığında kış uykusuna geçiyorlar diye biliyorum. Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olmuşumdur. Keyifli hobiler :)
Sanırım bir hafta daha beklemeye karar verdim hem bu süre içinde daha fazla bilgi toplarım hem de karıncama (adı artık çörek otu) biraz daha süre tanımış olurum. Ayrıca verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.

Enes19

Yumurta
Üye
Sanırım bir hafta daha beklemeye karar verdim hem bu süre içinde daha fazla bilgi toplarım hem de karıncama (adı artık çörek otu) biraz daha süre tanımış olurum. Ayrıca verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bakalım belki sonradan yumurtlayası gelir çörek otunun. Takipteyim merakla bekliyorum nasi bı süreç olacağını. Rica ederim, işine yaradıysa ne mutlu bana.

İlayda999

Yumurta
Üye
Bakalım belki sonradan yumurtlayası gelir çörek otunun. Takipteyim merakla bekliyorum nasi bı süreç olacağını. Rica ederim, işine yaradıysa ne mutlu bana.
Ben de neler olacağını sabırsızlıkla bekliyorum. Zaten her adımımı buradan paylaşırım.

YasinK

Yumurta
Üye
Hiç bekleme bence kış uykusu için çünkü bir iki ay kış uykusunda kalacak yatırmak istemezsen ilk öncelikle şekerli su ve proteini ver ardından 25 derece ortamını ısıtıcı ped ile ayarla bunları yaptıktan sonra 1 ay sonunda kış uykusuna derece arttırarak uyandır 12 derece yattığını düşünelim ilk gün 18 sonra 20 2 derece 2 derece arttırıp sürece tekrar başlaman daha iyi olur.

İlayda999

Yumurta
Üye
Hiç bekleme bence kış uykusu için çünkü bir iki ay kış uykusunda kalacak yatırmak istemezsen ilk öncelikle şekerli su ve proteini ver ardından 25 derece ortamını ısıtıcı ped ile ayarla bunları yaptıktan sonra 1 ay sonunda kış uykusuna derece arttırarak uyandır 12 derece yattığını düşünelim ilk gün 18 sonra 20 2 derece 2 derece arttırıp sürece tekrar başlaman daha iyi olur.
Kış uykusu için 1 ay yeterli olur mu ki? Araştırdığım zaman 4-5 ay diyordu.

İlayda999

Yumurta
Üye
Bugünden itibaren karıncamın kış uykusu için hazırlık yapmaya başladım. Öncelikle yem buldum daha sonra küçük bir pamuk ayarlayıp şekerli su topçuğu yaptım ve tüpün içine bıraktım. Böylece karıncamın hem protein hem de enerji ihtiyacını karşılamasını sağladım (en azından amacım bu yönde). Bir süre böyle devam edeceğim daha sonra yeterli olduğunu düşündüğüm zaman yavaş yavaş sıcaklığı azaltarak ortama adapte olmasını sağlayıp tam olarak kış uykusuna yatmasını sağlayacağım. Fotoğraf eklemek istiyordum fakat fotoğrafın büyük olduğu yazıyor o yüzden fotoğraf ekleyemedim. Şimdilik bu kadar...

İlayda999

Yumurta
Üye
En sonunda karıncamı kış uykusuna yatırdım. Şimdi sıradan 2-3 ay beklemek kalıyor.

İlayda999

Yumurta
Üye
Herkese yeniden merhabaa. Özlemişim buraya bir şeyler yazmayı.
Hemen güncellemelere geçiyorum. Çörek otum tam 60 gündür kış uykusundaydı ve ben bu gün dayanamayıp uyandırmaya karar verdim (gerçi bu kış uykusu diye yaptığımız şeyler tam olarak diğer kış uykusuna yatan hayvanlarda olduğu gibi olmuyormuş o yüzden tam olarak kış uykusu demek ne kadar doğru bilmiyorum). 2 ay boyunca hiç bir şekilde açıp bakmadım, yerinden hareket ettirmedim ve dereceyle hiç oynamadım (karıncam 2 ay boyunca buzdolabında kaldı). Aslında aklımdaki ocağın sonuna kadar bekletmekti ama dediğim gibi daha fazla dayanamadım çünkü ilk defa yaptığım bir şeydi ve karıncamın başına bir şey geldi mi ya da yanlış bir şey yaptım mı düşüncesi kötü hissettirmeye başlamıştı ben de sonlandırmaya karar verdim. Karıncamı bir anda buzdolabından çıkartıp sıcak bir odaya koymak istemediğim için yavaş yavaş alışmasını sağlayarak çıkarttım. İlk baktığım zaman gayet iyi durumdaydı fakat biraz zaman geçtikten sonra ayakta duramamaya ve kendini bırakmaya başladı (bir an ölüyor sandım ve çok korktum) ama sonra tekrardan eski haline geldi şu an çok daha iyi durumda. Bir de kış uykusuna yatırmadan önce şekerli su gibi takviyelerle beslemiştim ve o zaman abdomeni fazlasıyla şişmişti şu an ise normal duruyor. Son bir şey daha sormalıyım normalde karıncanın ilk işçisi çıkasaya kadar beslememem gerekiyor diye biliyorum ama aynı zamanda kış uykusundan uyanan karıncaların beslenmesi gerekir gibi bir şey de okumuştum. Tam olarak ne yapmam lazım?
Bu fotoğraf dengesini kaybettiği zaman çektiğim. Bir tane de normal fotoğraf koymak istiyordum ama şu an site hata veriyor başka zaman fotoğraf güncellemesi yaparım.
Screenshot_20241222-091132.jpg
Bugünlük bu kadar ilerleyen zamanlarda tekrardan görüşürüzz.