Karidesleri ölüyor yardım!

bariscalhan

Yumurta
Üye
Merhaba arkadaşlar ben Barış, geçtiğimiz ay bitkili akvaryum kurulumu yaptım zeminde monte carlo bitkilerim var ama ben ilk kez bu bitki için karbondioksit sistemi kullanıyorum. Mayalı sistem Co2'i difizör yardımıyla akvaryuma veriyordum ve kurulumdan itibaren 3-4 haftalık süreçte hiç su değişimi yapmadım. damla sayacı saniyede 1 damla civarıydı ve gece gündüz çıkış oluyordu. 3 gün önce aldığım 10 tane neocaridina aşılama yapmama rağmen 1 saat içinde ciddi rahatsızlık belirtileri gösterdi. 4 tanesi öldü 6 tanesini kurtarabildim şuan kavanozda bakıyorum. %35-40 su değişimi yaptım ve Co2 yi geceleri eklediğim vanayla kapatmaya başladım. Sizce karidesleri ne zaman eklemeliyim akvaryumumdaki sorun nedir? Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG_20260126_095433.jpg
    IMG_20260126_095433.jpg
    24.7 KB · Görüntüleme: 18

Emperorofinsects

Nanitik
Üye
co2 yi kes bir süre suyun ph değeri değişmiş olabilir. %20 su değişimi yap. mayalı sistemi de patlatmamaya çalış gece güüüm diye bir ses gelmesin.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Sorun muhtemelen CO2 kaynaklı gibi duruyor gece açık tutuyorsanız hortumun ucunu sudan çıkarın. Eğer zeminde aktif toprak kullandıysanız ilk kurulumda çok yoğun bir amonyak salınımı yapar su değişimi yapıp bu amonyağı uzaklaştırmamanız da önemli bir sebep.

Eğer aktif toprak yoksa bile ilk kurulumda akvaryumda canlı olmasa bile hafta 1 su değişimi yapın. Yeni kurulan bir akvaryumda henüz azot döngüsü başlamadığı için amonyak ve nitrit çok hızlı birikir.

CO2 ve Amonyok karidesler için en ölümcül su parametrelerinden bu yüzden kontrol altında tutmakta fayda var.