Karidesler ve bitkiler hakkında sorularım...

OğuzhanÖlçay

Yumurta
Üye
Merhabalar. İyi sahurlar. Karidesler ve bitkilerim ile ilgili sorularım var, bitkiler konusunda kaşınıyor olabilirim, dediğimde anlayacaksınız...

WhatsApp Image 2023-04-12 at 03.02.14.jpegWhatsApp Image 2023-04-12 at 02.29.47.jpegWhatsApp Image 2023-04-12 at 03.02.15.jpeg
Karideslerimi görüyorsunuz. 14 tane net saydım fakat 1 tane daha olduğundan ve saklandığından eminim (umarım öyledir) fakat bu karidesler büyümüyor. Siyah ve öndeki kırmızı olanlar blodymary yani hepsi blodymary, bazıları kiraz. Bunlar büyümüyorlar. Karideslere özel yemde var göremiyorsunuz fakat bazı karideslerde yemleri yiyorlar. Bu karidesler büyüyecek erişkin çağa gelecek üreyecek dişi hamile kalacak falan 4-5 ayı bulur gibime geliyor fakat bunlar hızlı büyüyen karidesler, bu süreyi nasıl kısaltabilirim? Isıtıcı 25te sabit ve filtrem güzel su çeviriyor.

Şimdi bitkiye gelirsek. Fotoğrafta bacopa monnieri bitkilerim var. Bu bitkiler akvaryumda 2 aydır var diğer bitkiler herşeye rağmen öldü bu bacopa türü ölmedi, güzel bir bitkiymiş. Fakat bu karışıklık olan yerde bitki kumda değil. Dikkatli bakınca kumda olmadığını görüyorum fakat bu bitkiler sanırım bir köke yada birkaç köke bağlı. Sanırım aralarında bayağı yosunlaşma var. Ben bu kuma girmemiş havada duranları çıkarıp güzelce ayıklayıp tekrar güzel dikmek istiyorum oraya bunu nasıl yapabilirim? Sanki o yeri çekersem arkada sabit olanlarda gelecek kum kalkacak gibi geliyor, cımbız ile çekmeme rağmen korkuyorum.
--Şimdi inatla yapmaya çalıştığım ama yapamadığım bir şeyi diyeyim. Ben Repens Rubin bitkilerini diktim, çok diktim. Akvaryumun arka planı hep repens rubindi fakat bunlar ne yaparsam yapayım öldüler! Şuan 1-2 tanesi var ama cımbız ile suyu biraz hareketlendirsem onlarca bükülecek gibi, birisi taşın dibinde bilerek koydum taşa yaslı ellesem çıkacak yerinden çürümüş çünkü. Ben akvaryumda kırmızılık, kızıllık görmek istiyorum. Şuan zeytin bitkilerim var bunun dışında ve onlar güzel gidiyor. Sürgün verdiler, sürgünler günden güne uzuyor. Çürüme yok. Ben kırmızılık görmek istiyorum akvaryumumda. In Vito bitkiler güzel diyorlar fakat onlarda Co2 ihtiyacı yüksek bu repenslerde de yüksekti sanırım ve onlar öldüler 1 haftada. Kendi tankımı açıklayayım; Wolfmar Silver Plant. Mayalı sistem Co2. H100 Dophin Şelale Filtre. Sıvı gübreler; Seachem Flourish ve Potassium, Tropica Premium Nutrition ve Reeflowers Carbon, ev yapımıda excel var. Bu Carbonu ve exceli günlük 0.5ml kullanıyorum fazlası karideslere zarar veriyor. Diğerlerini günlerine göre kullanıyorum. Mayalı sistem 1 hafta güzel gidiyor sonra düşüyor 15 günde bir yeniliyorum. Ben kırmızılık istiyorum akvaryumda, hangi bitki bana uygun, daha doğrusu tanka uygun? Tankın görünüşünü atmak istiyorum;
WhatsApp Image 2023-04-12 at 03.14.43.jpeg
Ayrıca sormak istediğim başka bir soru da mosslar. Moss Ball ve Crismass mosslar büyümüyor, uzamıyor. Ball olanlar tamam ama diğerleri 2 aydır akvaryumda, ayıptır günahtır geldiklerinden beri kaliteli malzemeler kullanıyorum ama uzamıyorlar. Köke saracağım tanka uygun bir moss türü var mı? Ve evet şaka mı yapıyorsun diyebilirsiniz fakat monte carlo denemesi yapsam olur mu? Mesela sol önde veya ortada güzel alan var oraya monte carlo alsam diksem güzel şekilde tutar mı?

OğuzhanÖlçay

Yumurta
Üye
Ben bu kırmızı bitkileri acaba adaptasyon sürecinde mi kaybediyorum yoksa toprak mı kötü ondan mı kaybediyorum anlamadım. Ucuz topraklar kullandım hagen ve lav kırığı ve bunlar başarısız geldi sanırım bitkiye.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
1) ilk olarak karidesleriniz şu an kaç aylık? Ortalama bir karides yaklaşık 7-8 aylıkken uygun su değerleri ve akvaryum ortamında yumurta toplamaya başlarlar. Ayrıca kiraz ve bloody mary farklı soydan gelen neocardinia türleridir. Eğer her ikiside önceden var olan aynı koloniden üreyen yavrular ise muhtemelen kiraz dedikleriniz düşük kalite bloody marylerdir. Seleksiyon ile ayırmanızı tavsiye ederim aksi takdirde doğan yavrularında bir kısmı onlar gibi olacaktır. Eğer aynı koloniden üreyen karidesler değilde ayrı ayrı kolonilerden eklenmiş 2 farklı tür ise kesinlikle ayırmanızı tavsiye ederim aksi takdirde yavrular kırılacak ve doğan karidesler renksiz şeffaf ya da çok hafif bir kesikli kahverengi renge sahip olacaktır.

2) Bitkileri çok yavaşça aşama aşama topraktan çıkarırsanız bir sorun olacağını düsünmüyorum. Karides zaten çok fazla biyolojik atık üreten canlılar değiller. Hafif toprak kalkmasından zarar göreceklerini düşünmüyorum. Ben kendim kumun akvaryum içindeki rengini beğenmediğim için %70-80ini tamamen çıkardığımı dahi biliyorum.

3) Kırmızı bitkilerin çoğunluğu güçlü bir ışık kaynağı ( benim önerim powerled), stabil ve yeterli düzende verilen co2 (tüplü sistemler saha verimli oluyor), ve gübreleme gerektiriyorlar (verdiğiniz gübreler yeterli olur)
Bunlar dışında ben kendi karides tankımda bozmadan önce sadece güçlü bir ışık ile oval gül ve diamond gül bitkileri bakıyordum. Tabiki high-tech bitkiler kadar çok ve güzel bir kırmızısı olmuyordu fakat benim için sadece yeşilin verdiği tek renkli tonu bozmaya yetiyordu.

4) Mosslar genel olarak yavaş uzayan türlerdir. Ama yavaş uzamayıda geçtim hiçbir uzama olmuyorsa normal bir durum değildir. Ben her 3-4 ayda bir christmass mosslarımı budamama rağmen tekrar tekrar uzuyorlar. Hemen hemen her türlü moss türü uygun olacaktır akvaryumunuza.

OğuzhanÖlçay

Yumurta
Üye
1) ilk olarak karidesleriniz şu an kaç aylık? Ortalama bir karides yaklaşık 7-8 aylıkken uygun su değerleri ve akvaryum ortamında yumurta toplamaya başlarlar. Ayrıca kiraz ve bloody mary farklı soydan gelen neocardinia türleridir. Eğer her ikiside önceden var olan aynı koloniden üreyen yavrular ise muhtemelen kiraz dedikleriniz düşük kalite bloody marylerdir. Seleksiyon ile ayırmanızı tavsiye ederim aksi takdirde doğan yavrularında bir kısmı onlar gibi olacaktır. Eğer aynı koloniden üreyen karidesler değilde ayrı ayrı kolonilerden eklenmiş 2 farklı tür ise kesinlikle ayırmanızı tavsiye ederim aksi takdirde yavrular kırılacak ve doğan karidesler renksiz şeffaf ya da çok hafif bir kesikli kahverengi renge sahip olacaktır.

2) Bitkileri çok yavaşça aşama aşama topraktan çıkarırsanız bir sorun olacağını düsünmüyorum. Karides zaten çok fazla biyolojik atık üreten canlılar değiller. Hafif toprak kalkmasından zarar göreceklerini düşünmüyorum. Ben kendim kumun akvaryum içindeki rengini beğenmediğim için %70-80ini tamamen çıkardığımı dahi biliyorum.

3) Kırmızı bitkilerin çoğunluğu güçlü bir ışık kaynağı ( benim önerim powerled), stabil ve yeterli düzende verilen co2 (tüplü sistemler saha verimli oluyor), ve gübreleme gerektiriyorlar (verdiğiniz gübreler yeterli olur)
Bunlar dışında ben kendi karides tankımda bozmadan önce sadece güçlü bir ışık ile oval gül ve diamond gül bitkileri bakıyordum. Tabiki high-tech bitkiler kadar çok ve güzel bir kırmızısı olmuyordu fakat benim için sadece yeşilin verdiği tek renkli tonu bozmaya yetiyordu.

4) Mosslar genel olarak yavaş uzayan türlerdir. Ama yavaş uzamayıda geçtim hiçbir uzama olmuyorsa normal bir durum değildir. Ben her 3-4 ayda bir christmass mosslarımı budamama rağmen tekrar tekrar uzuyorlar. Hemen hemen her türlü moss türü uygun olacaktır akvaryumunuza.
Hocam kaç aylık inanın bilmiyorum. Ben de başka yerlerden aldım hep. Kiraz ve blodymary türleri de yani blodymary sakura gibi kiraz ise heryeri şeffaf ama birazcık kırmızılık var gibi diyorum ben. Farklı kolonilerden evet bende çok kırmızı bordoya kaçan karideste var. Bunları ayıramam zaten az var bunlar üresin istiyorum. Ortaya kiraz belkide kahverengi çıkacak farklı türler olduğu için fakat yapacak bir şey yok çocukları olsun da. Hocam bu akvaryum deney akvaryumu yani ben burda x y ve z yi öğrendim hataları öğrendim başka akvaryumda yapmayacağım. Karides deneyide yapıyorum sonraki akvaryumum karides olacak karidesleri öğrenmek istiyorum.
Tamamdır öyle yapacağım. Hocam benim ışık kaynağım kaliteli deniyor orta deniyor bence ortanın bir altı. Işık değiştirmeyi düşünüyorum zaten bir kez daha bir kırmızı bitki denicem muhtemelen in vitro denicem onlarda olmazsa artık vazgeçip arkayı yeşiller ile doldurmayı düşünüyorum, olursa tabii. Tamam hocam bende araştırcam evet stabil co2 iyi oluyor fakat onu yapamam. Aslında bu akvaryuma dış filtrede güzel olur sunsun 603b modeli çok güzel ekonomik alırım ama şimdi bile 5mm karidesler var içine çeker mazallah.

Mosslar evet yavaş büyüyorlar ve bir aksilik var. Gübreleride kaliteli yani ben low-tech bitkilere yeni bir tabir deniyor buna fakat medium-tech gibi yapıyorum. Bende de cristmass var fakat uzamıyor yani uzadı evet ama benim gibi dikkatli bakmayan birisi ilk ve şimdiki hali arasındaki farkı anlamaz. Bende okudum 1-1.5 aydır burdalar budama yapmalıyım diye 5x5lik 2 adet tel aldım sararım diye fakat bunlardan hayır gelmiyor. Java moss almayı düşünüyorum bir sonraki bitki alışverişimde kırmızı bitkilerden haricinde fakat java moss mevcut değil piyasada. Onlarıda köküme sarmak istiyorum ışık alan taraftara, karidesler seviyor onları. Neyse sağolun hocam. B

FurkanD

Yumurta
Üye
Bende repens rubin dikeli henüz 2 hafta olmasına rağmen çok güzel kök saldılar tabanda hagen ve lav kırığı karışımı kullandım. CO2 kullanmadığım için kıpkırmızı kızarmasa da ayrı bir hava katıyo. Dökülen yapraklar oldu tabi ama çok az belki 4-5 yaprak dökülmüştür. Kullandığım ışık çok kuvvetli ekstra olarak kapsül gübre ve creaqua low tech sıvı gübre kullanıyorum bu şekilde sonuç aldım. Moss olarakta anchor moss tele sarılı şekilde aldım yavaş yavaş uzuyolar. Christmas Moss almak istiyordum fakat hiçbir yerde bulamamıştım. Çok tecrübem yok ama belki bunlar işinize yarar ışık çok önemli sanırım bu noktada

Ekli dosyalar

• IMG20230413005302.jpg
    IMG20230413005302.jpg
    142.9 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG20230413004819.jpg
    IMG20230413004819.jpg
    50.9 KB · Görüntüleme: 4