Karga Günlüğüm ve Tecrübelerim

Domdom

Yumurta
Üye
Selamlar,
Öncelikle bu konuda bir profesyonel olmadığımı, bir hobici olarak kendi deneyimlerimi aktaracağımı söyleyerek başlayayım. Okuyacağınız yazılar, bir Zoolog tarafından değil, bir hobici tarafından yazılmıştır. Kısa süre önce başlamış olduğum ve yavaş yavaş ilerleyen bir sürecin içerisindeyim, bu süreci sizinle paylaşmak istedim...

Bir süre önce mahallemde yaşayan bir karga sürüsünün güvenini kazanmaya, onların sürü dinamiklerini anlamaya, anlayamasam bile gözlemlemeye karar verdim. Bu süreç için bolca araştırma ve makalenin ardından işi başlattım. Kargaları eğitmek veya evcilleştirmek amacında değilim, yalnız yaşayan bir adam olarak onların dilinden konuşmayı öğrenmeyi ve onları anlamayı hedefliyorum sadece. Bugün sürecin 7. Günü, şimdiye kadar beklediğimden çok daha iyi geçti ve yaşananları tek seferde yazacağım, ardından gün gün burayı güncelleyeceğim. Seviliyorsunuz, iyi okumalar.

Öncelikle bu işi nasıl yürütmeyi planladığımı anlatayım. Kargalar, ciddi anlamda zeki canlılar. Her hareketinizi izleyen, sizi hareketlerinize göre bir nevi bir güven skalasında işaretleyen canlılar. Alet kullanmayı, farklı canlılarla iş birliği yapmayı, (Doğada kurtlarla etkileşimleri örnek verilebilir.) Beslenme esnasında bile görev dağılımı yapmayı çözebilen inanılmaz canlılar. Bahsetmiş olduğum güven skalasında (Kendi koyduğum bir tabirdir, bilimsel kaynaklarda bu tabir bulunmamakta.) ilerleyebilmek temel iki şeye dayanıyor, Süreklilik ve soğukkanlılık. Bu planda da bu iki özellik üzerinden ilerleyeceğiz. Ani hareket yok, ileri sürece kadar ses çıkarmak yok ve erken süreçte el uzatma gibi hareketler yok. Her gün aynı yerde, aynı saatte besleme yapılacak (Ben günde 2 kere yapıyorum, saatleri kuşların uçuş saati ve güzergahına göre kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Besin seçimi: Kargalar Omnivor (Hepçil) Canlılar olduğundan dolayı çeşitli ürünlerle beslenebilirler. Bu ürünlerden bazılarını ve nasıl verilebileceğini kısa bir özet şeklinde aşağıya yazıyorum. (Dipnot: Beslemeyi yaparken besinleri tek noktaya yığmak yerine biraz dağıtmanızı öneririm, beslenirken sürü içerisinde oluşabilecek karmaşa ve agresyon riskini minimuma indirmenizde yardımcı olacaktır.)
UYARI: Tüm besinler için geçerli olacak şekilde Tuz ve baharatlar, çikolata, şeker ve kafein içerikli hiçbir şeyi kuşlara vermeyiniz. Sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

-Kuru Yemişler (Tuzsuz): Fındık, badem, yer fıstığı, kuru fıstık gibi kuruyemişler verebilirsiniz, tuzsuz olmasına dikkat edin. (Dipnot: Tuzlu fıstık alıp kabuğunu soyarak vermeniz bir şey değiştirmez, "tuzsuz" ibaresi yer alan ürünleri tercih edin.) Tuz küçük miktarlarda olsa bile kargalar için uzun vadede ciddi problemlere yol açabilir. Aynı zamanda ekstradan gözlem yapmak isterseniz kuruyemişleri kabuklu şekilde verebilirsiniz, problem çözme şekillerini gözlemleyebilirsiniz.
-Ceviz: Aslında, cevizi kuruyemiş kategorisine dahil ederdim fakat kişisel deneyimim olarak ayırmak istedim. Yağ ve protein açısından zengin olması bir yana, benim beslemekte olduğum sürü tarafından en çok sevilen kuru yemişin ceviz olduğunu gözlemledim. Bu diğer kargalar için değişiklik gösterebilir.
-Meyve ve sebzeler: Su, lif ve doğal şeker kaynağıdır. Elma, armut, havuç gibi meyve/sebzeleri küçük dilimler olarak verebilirsiniz. Çekirdekleri ayıklamanızı da ayrıca öneririm, bilhassa küçük çekirdekler güvenlik açısından sorun olabilir.
-Protein kaynakları: Haşlanmış yumurta, kurutulmuş veya haşlanmış tavuk (Küçük parçalar halinde), Böcekler (Protein değerinin yanında doğal av içgüdülerini tetikler, ben Morio kurdu tercih ediyorum.)
-Tahıllar ve ekmek: Karbonhidrat kaynağı, enerji verir. Haşlanmış pirinç, buğday, arpa, mısır (Tane tane verin), yulaf vb. Ekmek vermeyi düşünüyorsanız tam tahıllı tercih etmenizi veya öncesinde kurutup vermenizi öneririm.

Tür Analizi: Kargalar, türden türe değişen sürü dinamiklerine ve sosyal etkileşimlere sahiptirler. Bu nedenle, sürecin başlangıcında beslediğiniz kargaların türünü tespit etmenizi ve bu türdeki kargaların davranışlarını araştırmanızı öneririm.
Benim beslediğim sürüdeki kargalar; diğer türlere nazaran daha küçük gözükmelerinden, beyaz/gri arası ve güneşte parlayan gözlerinden, tiz seslerine bakarsak yüksek ihtimalle Corvus Monedula (Western Jackdaw) olduğunu düşünüyorum. Genelde şehirlerde görülebilen Jacdawlar, (Küçük karga ismiyle de geçerler.) Oldukça zeki ve sosyal etkileşime yatkın karga türleridir. Ortalama 33 santimetre boyları, siyah gövdeleri, gri enseleri ile Avrupa ve Batı Asya'da bolca görülebilirler. Aşağıya birkaç örnek görsel bırakıyorum:
original.jpg
1280px-K%C3%BC%C3%A7%C3%BCk_karga_%28Corvus_monedula%29%2C_01.jpg

Buradan sonrasında besleme günlüğümü ve kişisel deneyimlerimi yazacağım...

Son düzenleme: