Kaç işçide formikaryum geçireyim.

KayraButler

Pupa
Üye
10x10 formikaryumum var, kaç işçide geçireyim?
Camponotus Lateralis.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Mikrox

Minör
Üye
Hocam peki ilk işçi çıkınca direkt outworld'e bağlasak sorun olur mu?
Cevabı anakin hocam vermiş. Ben genel olarak ilk işçiden itibaren bağladığımda dışarıya çıkmadıklarını gözledim. Sonrasında ise 10 işçiye yakın bağladım. Fakat formicadan örnek vereyim. Ciddi derecede meraklı ve hızlı türler. Sürekli bir şekilde ilk işçide olsa dışarıya çıkma eğiliminde oluyorlar. Bundan dolayıda ilk işçiden itibaren bağlamak sorun yaratmıyor hatta daha iyi oluyor. Diğer yandan messorlarda ise nedenini bilmediğim şekilde dışa çıkma eğilimi olmuyor.

TurkistKayra

Pupa
Üye
Cevabı anakin hocam vermiş. Ben genel olarak ilk işçiden itibaren bağladığımda dışarıya çıkmadıklarını gözledim. Sonrasında ise 10 işçiye yakın bağladım. Fakat formicadan örnek vereyim. Ciddi derecede meraklı ve hızlı türler. Sürekli bir şekilde ilk işçide olsa dışarıya çıkma eğiliminde oluyorlar. Bundan dolayıda ilk işçiden itibaren bağlamak sorun yaratmıyor hatta daha iyi oluyor. Diğer yandan messorlarda ise nedenini bilmediğim şekilde dışa çıkma eğilimi olmuyor.
Hocam bendeki kraliçe Formica Rufibarbis, çok hızlı oldukları için ilk beslemeyi tüp içinde yapmak istemiyorum kaçarlarsa yakalamak zor oluyor. Yani bir outworld bağlamamda sorun yok gibi görünüyor.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Diğer yandan messorlarda ise nedenini bilmediğim şekilde dışa çıkma eğilimi olmuyor.
Belki de biz bol bol tohum verdiğimiz için stok yapıp sonra yiyecek arama ihtiyacı duymuyorlardır.

Hocam bendeki kraliçe Formica Rufibarbis, çok hızlı oldukları için ilk beslemeyi tüp içinde yapmak istemiyorum kaçarlarsa yakalamak zor oluyor. Yani bir outworld bağlamamda sorun yok gibi görünüyor.
Ben bağlamıştım 5 işçide. Aktif bir şekilde dışarı çıkıp geziyorlar verdiğiniz yemeği hızlıca alıyorlar. Hatta stresli oldukları için outworld bağlanması gerek bence. Güzel bir tür başarılar dilerim.

Mustafaf

Majör
Üye
Lateralis’ler için büyük bir outworld ve bir ağaç kabuğu kullanmak güzel olur. Zaten doğada da az sayılar şeklinde yaşadıkları için, iyi bir kurulumla ağaç kabuğu altına yuva yapmaları daha doğal bir görüntü sağlar.

Eğer imkanınız varsa deneyin derim. Ama mutlaka springtail eklemenizi de öneririm; ortam temizliği ve küf açısından çok işe yarar.

KayraButler

Pupa
Üye
Lateralis’ler için büyük bir outworld ve bir ağaç kabuğu kullanmak güzel olur. Zaten doğada da az sayılar şeklinde yaşadıkları için, iyi bir kurulumla ağaç kabuğu altına yuva yapmaları daha doğal bir görüntü sağlar.

Eğer imkanınız varsa deneyin derim. Ama mutlaka springtail eklemenizi de öneririm; ortam temizliği ve küf açısından çok işe yarar.
Tüp yerine ağaç kabuğu altındamı yaşasın diyorsun yoksa ow ye mi koy diyorsun ve springtail ne yapar ne eder anlatırmısın

Mustafaf

Majör
Üye
Tüp yerine ağaç kabuğu altındamı yaşasın diyorsun yoksa ow ye mi koy diyorsun ve springtail ne yapar ne eder anlatırmısın
Tabii ki, daha açık anlatabilirim.

Normalde kullanılan test tüpü düzenekleri veya formikaryumlar yerine bir teraryum kuracağız. Öncelikle tabana 2-3 santim torf dolduruyorsun. Daha sonra springtail kültürünü ekliyorsun.

Springtailler torftaki küfleri, pislikleri ve akarları (mite) yerler. Karıncalar için faydalıdırlar ve karıncalar da onlara zarar vermez. Temizlik açısından birebirdir. Bu tarz ürünler satan yerlerde rahatlıkla bulabilirsin.

Ekledikten sonra kullanacağın ağaç kabuğunu sterilize ediyorsun. Örneğin kaynar suda bekletme, dondurma veya fırınlama gibi yöntemlerle. Daha sonra kendi zevkine göre yerleştirip kraliçeyi salıyorsun. Büyük ihtimalle ağaç kabuğunun altına yuva yapacaktır. Böylece çok daha doğal bir görünüm elde edilir.

Ben bunu denedim fakat ilgi gösteremediğim bir döneme denk geldiği için düzenli besleme yapamamıştım. Bir de istersen yaprak, dal gibi doğal materyaller ekleyebilirsin. Yabancı YouTube kanallarında bunun birçok örneği var. Türkiye'de de 1 kişide görmüştüm ve sistem gayet iyi gidiyordu.

Özellikle Camponotus gibi türlerde bu tarz doğal kurulumlar oldukça güzel sonuç verebiliyor.