Işık tuzağı kurulumu

Mert10

Pupa
Üye
Merhaba,

Akdeniz ikliminde (Antalya ve çevresinde) gece ışık tuzağı kurulumu ile ilgili deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. Yüksek nem (%70-80) ve uygun sıcaklık (çiğ noktası ~21°C) koşullarında ışık tuzağı verimliliği hakkında bilgi arıyorum.

Kullanmayı planladığım malzemeler:

· Güçlü bir LED ışık kaynağı (masa lambası veya projektör),
· Beyaz bir yüzey (çarşaf, tişört veya karton),
· Işığı sabitlemek için destek (tripod, sandalye veya taş).

Planlanan kurulum:
Beyaz yüzeyi yere sererek veya dikey bir yere asarak, ışık kaynağını yüzeyi homojen aydınlatacak şekilde (yukarıdan ~30-50 cm yükseklikten) sabitleyip 2-3 saat beklemeyi düşünüyorum.

Sorularım:

1. Bu kurulum Akdeniz ikliminde hangi türler için etkili olur?
2. Işık kaynağının parlaklığı ve rengi (beyaz/sarı) verimi nasıl etkiler?
3. Yapay ışık kirliliği (sokak lambası vb.) tuzak verimini düşürür mü?
4. Bekleme süresi ve ideal saat aralığı ne olmalı? (Örn: 21:00-01:00)

Şimdiden teşekkür ederim.

emreqpak

Pupa
Üye
Merhaba,

Akdeniz ikliminde (Antalya ve çevresinde) gece ışık tuzağı kurulumu ile ilgili deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. Yüksek nem (%70-80) ve uygun sıcaklık (çiğ noktası ~21°C) koşullarında ışık tuzağı verimliliği hakkında bilgi arıyorum.

Kullanmayı planladığım malzemeler:

· Güçlü bir LED ışık kaynağı (masa lambası veya projektör),
· Beyaz bir yüzey (çarşaf, tişört veya karton),
· Işığı sabitlemek için destek (tripod, sandalye veya taş).

Planlanan kurulum:
Beyaz yüzeyi yere sererek veya dikey bir yere asarak, ışık kaynağını yüzeyi homojen aydınlatacak şekilde (yukarıdan ~30-50 cm yükseklikten) sabitleyip 2-3 saat beklemeyi düşünüyorum.

Sorularım:

1. Bu kurulum Akdeniz ikliminde hangi türler için etkili olur?
2. Işık kaynağının parlaklığı ve rengi (beyaz/sarı) verimi nasıl etkiler?
3. Yapay ışık kirliliği (sokak lambası vb.) tuzak verimini düşürür mü?
4. Bekleme süresi ve ideal saat aralığı ne olmalı? (Örn: 21:00-01:00)

Şimdiden teşekkür ederim.
Youtubede anlatım videoları var ben sana yine bildiğim kadar söyleyeyim. Işık kaynağı olarak mavi bir floresan kullanılıyor pahalı fakat. Akdeniz ikliminde olur. Karınca tuzağından uv ışık vercegin için karıncalar muhtemel senin tuzağına gelir. Hava karardıktan sonra yarım saatle gece 1 arası bakmanı öneririm 👍

Mert10

Pupa
Üye
Youtubede anlatım videoları var ben sana yine bildiğim kadar söyleyeyim. Işık kaynağı olarak mavi bir floresan kullanılıyor pahalı fakat. Akdeniz ikliminde olur. Karınca tuzağından uv ışık vercegin için karıncalar muhtemel senin tuzağına gelir. Hava karardıktan sonra yarım saatle gece 1 arası bakmanı öneririm 👍
parası önemli değil fakat bu yöntemi gideceğimiz bir yerde uygulacağım yarın gidiyoruz onun için bir günde mavi floradan bulabilirmiyim bilmiyorum

Normal ışıklada olurmu

emre9293

Majör
Üye
parası önemli değil fakat bu yöntemi gideceğimiz bir yerde uygulacağım yarın gidiyoruz onun için bir günde mavi floradan bulabilirmiyim bilmiyorum

Normal ışıklada olurmu
Halojen lamba kullanabilirsiniz ama hayvan değerse yanar.

emre9293

Majör
Üye
Teşekkürler peki daha basit böyle güçlü bir fener gibi kaynaklar kullanılır mı?
395 nm dalga boyuna sahip ultraviyole fener kullanabilirsiniz. Fener tek yere odaklı ışık verdiği için yatay/çapraz şekilde kullanmak daha verimli olur.

Mert10

Pupa
Üye
395 nm dalga boyuna sahip ultraviyole fener kullanabilirsiniz. Fener tek yere odaklı ışık verdiği için yatay/çapraz şekilde kullanmak daha verimli olur.
Büyük ihtimalle yarına kadar elime geçmesinin imkanı yok. Hani normal fener veya lamba vs. Yeterli olmaz mı?

Teşekkürler bu arada.

emre9293

Majör
Üye
Büyük ihtimalle yarına kadar elime geçmesinin imkanı yok. Hani normal fener veya lamba vs. Yeterli olmaz mı?

Teşekkürler bu arada.
Halojen lamba heryerde bulabilirsiniz sarı klasik ısınan lambalar kraliçe değmesin diye yukardan sarkıtıp yada etrafına şeffaf cover yapıp kullanabilirsiniz klasik fener yada ampuller oluyor mu bilmiyorum ama tercih edilen birşey değil.

Mert10

Pupa
Üye
Halojen lamba heryerde bulabilirsiniz sarı klasik ısınan lambalar kraliçe değmesin diye yukardan sarkıtıp yada etrafına şeffaf cover yapıp kullanabilirsiniz klasik fener yada ampuller oluyor mu bilmiyorum ama tercih edilen birşey değil.
Tamamdır.

chapa

Nanitik
Üye
Konuyu takipteyim . Gelişmeleri bize de aktarırsanız sevinirim. İyi hobiler.