İşçiyi canlı yem olarak kullanabilir miyim?

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Bahçeden bulduğum bir formica işçisini öldürüp sonra hemen kolonilerime verirsem ne kadar iyi olur? Kıyma ve etlerden alacakları proteinle farkı nasıl olur?

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Bahçeden bulduğum bir formica işçisini öldürüp sonra hemen kolonilerime verirsem ne kadar iyi olur? Kıyma ve etlerden alacakları proteinle farkı nasıl olur?
Hiçbir faydası olmaz gibi. En iyisi canlı yem almak. Ayrıca doğadaki koloniden işçi öldürmesi de pek etik değil. İyi hobiler.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Kıyma ve etten alacağı proteinden iyi olacağı kesin.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bunu defalarca anlattık ama yine anlatalım önemli değil. Hobide canlınızı beslerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bu canlıların doğada nasıl beslendiği. Doğada beslenme düzenine göre canlınızı beslemeniz en sağlıklı beslenme çeşididir. Şimdi sorularınız üzerinden yorumlayalım: Herhangi bir karınca hayatı boyunca et veya et türevlerine bir yıl boyunca ne kadar tüketiyordur? %5 bile değil. Hadi %10 diyelim. Bu, bu canlının doğada ete olan maruziyeti. O halde eğer karıncanızı, canlı yem besleyemediğiniz için kıyma ile her gün beslerseniz ne kadar sağlıklı bir diyet oluşturmuş olursunuz? Son derece sağlıksız bir diyet.

Yumurta üzerinden ilerleyelim, bir karınca kolonisi bir yılda kaç tane yumurta tüketir? Bir bile değil belki, o halde her gün yumurta ile beslemek sağlıklı mı? Değil.

Doğru yaklaşım ise şu olabilir: "ben karıncalarımı ayda bir yumurta ile besliyorum" bu gayet olabilir. Zaten bu canlılar da doğada bu seviyede bu besinlere maruz kalıyorlar.

Neden bu şekilde olmalı? Çünkü çevrenizde tükettiğiniz besinlerin çoğunluğu, sizin evrimsel süreçte hangi proteini sindirici enzime sahip olacağınızı belirler. Atalarınız büyük ölçüde bitki tüketmeselerdi siz şu an meyve sebze yiyemezdiniz. Atalarınızın diyetinin %95'i böcek olduğu zaman sizin durup dururken diyetinin tamamı komplike, işlenmiş besinlerden oluşan canlıları sindirebileceğinizi bekleyemezsiniz.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
O açıdan değilde, sindirim sistemlerine vereceği zarar açısından sordum.
Hocam dediğim gibi katı cansız besinler midelerinde parçalanırken hayvanları zorluyor. Orta bağırsakları sadece sıvı besin sindirebiliyor diye biliyorum. Ama sıvı halde olduğunu varsayarsak fark olmayabilir.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Evet ama karıncalar çiğnemez. Sıvı tüketirler. Larvalar çiğneme özelliğine sahiptir. Larvalar çiğner ve sıvı olarak verir.

Peki hangisine daha çok ilgi gösterirler?
Beni anlamadın sanırım. Karıncaların çiğnemediğini söylüyorsun ama benim dediğim o değil. Protein zaten larvalar için lazım, larvalar da çiğneyebiliyor. Yani et verilirse işçiler değil, larvalar tüketmeyecek mi?

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Beni anlamadın sanırım. Karıncaların çiğnemediğini söylüyorsun ama benim dediğim o değil. Protein zaten larvalar için lazım, larvalar da çiğneyebiliyor. Yani et verilirse işçiler değil, larvalar tüketmeyecek mi?
Larvalar tüketecek doğrudur, işçilerin ihtiyaçları olduğu kadarını geri kusar

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
O zaman neden işçi abdomeni vermenin daha iyi olduğunu söyledin?
Hocam her tür de larvalar katı besin tüketmez, bunu genellikle katı besini işleyip stoklayan türler yapar.Ama eti veya herhangi bir yiyeceği çoğu tür parçalar halinde stoklamıyor. Emebildikleri kadar kanı emiyor ve larvalara aktarıyor. Ama bir larvanın, eklem bacaklı hemolenfini tüketme yeteneği, eti işleme yeteneğinden daha güçlüdür. Dolayısıyla etin evet katkısı olur ve geliştirebilir.

Ama hem sindirim sistemini zorlar hem de uzun vadede canlı yemlerde ki besin değerleri ette olmadığı için koloni sağlığı kötü etkilenir ve hatta yok olmaya kadar gidebilir.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
O zaman neden işçi abdomeni vermenin daha iyi olduğunu söyledin?
Hocam ya anlamamakta ısrarcı olduğunuzu ya da son derece garip bir skeptik anlayışınız olduğunu söyleyebilirim.