İşçilerim ölüyor

aliitheant

Yumurta
Üye
200 işçili Pheidole kolonim var ama sürekli işçilerim ölüyor sıcağı sevdiğini bildiğim için tüpü 5 6 kat aliminyum folyo ile kaplı. Ölmeye başlayınca tüpün su kısmının altına sıcak su ile ısıtmaya çalıştım fayda etmedi sorun nedir?

Ekli dosyalar

• IMG_20240902_144041.jpg
    IMG_20240902_144041.jpg
    89.3 KB · Görüntüleme: 29
  • IMG_20240902_144019.jpg
    IMG_20240902_144019.jpg
    43.4 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_20240902_144013.jpg
    IMG_20240902_144013.jpg
    44.8 KB · Görüntüleme: 28

kralkarıncamert

Yumurta
Üye
200 işçili Pheidole kolonim var ama sürekli işçilerim ölüyor sıcağı sevdiğini bildiğim için tüpü 5 6 kat aliminyum folyo ile kaplı. Ölmeye başlayınca tüpün su kısmının altına sıcak su ile ısıtmaya çalıştım fayda etmedi sorun nedir?
Isı fazla olmuş olabilir veya mite türemiş olabilir ısıyı ve mite oluşumunu kontrol et

kralkarıncamert

Yumurta
Üye
Son gelişmeleri yazarsan sevinirim

aliitheant

Yumurta
Üye

Dextrous

Yumurta
Üye
alimunyum yerine normal kap koysam bile bütün kraliçeler öldü :( bende kalan yumrutalarla koloniyi saldım.neden böyle oldu hiç bilmiyorum 3 günde bitin koloni yok oldu
Koloniye kimyasal bir şey bulaştırmış olabilirsin.

Ecakar

Pupa
Yardımsever
Üye
Dışarıdan yakaladığınız böcekler ile besleme yapmadınız değil mi?

yusufff01

Pupa
Üye
Siz yanlıs hatırlamıyorsam koloniyi patlatmıştınız,size yumurtaların büyük kısmını aldığınız koloniye iade edin çok az yumurta bırakın tüpte demiştim ama gördüğüm kadarıyla yapmamışsınız yaptıysanız da çok azını vermişsiniz.

Ölmelerinin nedeni tahminimce şu;

Patlatırken zarar görmüş,yaralanmış işçiler ve yumurtalar koloninin geri kalanına hızlı şekilde hastalık bulaştırır,özellikle de patlamış yumurtalar...

Tüpün içini koklayın hafif ağır bir koku var ise ölümler bahsettiğim ihtimalden kaynaklı olabilir.Kendi kolonilerim de manuel transfer yaptığım da zarar gören larvalar küflenip koloninin ölümüne yol açıyor.Onun dışında yanlış beslenme ve sıcaklık nem vs şartların da bir yanlışlık yapmış olabilirsiniz.Bir daha ki sefere koloni patlatmak yerine kraliçe bulmaya çalışın,bulamazsanız ve patlatmaktan başka çareniz kalmazsa(sadece multiqueen türleri) bir kraliçe ve bir kaç işçi alabilirsiniz sorun olmaz.Bunu en son seçenek olarak yapın yapacaksanız da koloniye hiçbir zarar vermeden yapın en iyi seçenek transfer sırasında kraliçeyi almaktır.İyi hobiler.

aliitheant

Yumurta
Üye
Siz yanlıs hatırlamıyorsam koloniyi patlatmıştınız,size yumurtaların büyük kısmını aldığınız koloniye iade edin çok az yumurta bırakın tüpte demiştim ama gördüğüm kadarıyla yapmamışsınız yaptıysanız da çok azını vermişsiniz.

Ölmelerinin nedeni tahminimce şu;

Patlatırken zarar görmüş,yaralanmış işçiler ve yumurtalar koloninin geri kalanına hızlı şekilde hastalık bulaştırır,özellikle de patlamış yumurtalar...

Tüpün içini koklayın hafif ağır bir koku var ise ölümler bahsettiğim ihtimalden kaynaklı olabilir.Kendi kolonilerim de manuel transfer yaptığım da zarar gören larvalar küflenip koloninin ölümüne yol açıyor.Onun dışında yanlış beslenme ve sıcaklık nem vs şartların da bir yanlışlık yapmış olabilirsiniz.Bir daha ki sefere koloni patlatmak yerine kraliçe bulmaya çalışın,bulamazsanız ve patlatmaktan başka çareniz kalmazsa(sadece multiqueen türleri) bir kraliçe ve bir kaç işçi alabilirsiniz sorun olmaz.Bunu en son seçenek olarak yapın yapacaksanız da koloniye hiçbir zarar vermeden yapın en iyi seçenek transfer sırasında kraliçeyi almaktır.İyi hobiler.
Evet o koloni büyük ihtimalle o yüzden her türlü şeyi denedim yine de 3 günde bütün koloni pert oldu bende kolonileri patlatmayı sevmem ama kendim kraliçe bulup başladığım 8 koloniden hepsi mahvoldu ya işçiler verdiğim hiç bir şeyi yemedi ya kraliçe öldü ya da işçiler kaçtı ya takviye için koloni patlatacaktım ya da parayla koloni satın alacaktım param olmadığı için ben de bizim köyde bulduğum kolonileri beslemeye başladım hobide yeteri kadar gelişince patlatmayı bırakacağım ve patlattığım Pheidole kolonisinin geri kalanını köyümüz 12 km uzakta ve haftada 1 gidebildiğim için bırakamadım

Moderatör tarafında düzenlendi:

yusufff01

Pupa
Üye
evet o koloni büyük ihtimalle o yüzden her türlü şeyi denedim yine de 3 günde bütün koloni pert oldu bende kolonileri patlatmayı sevmem ama kendim kraliçe bulup başladığım 8 koloniden hepsi mahfoldu ya işçiler verdiğim hiç bir şeyi yemedi ya kraliçe öldü ya da işçiler kaçtı ya takviye için koloni patlatacaktım ya da parayla koloni satın alacaktım param olmadığı için ben de bizim köyde bulduğum kolonileri beslemeye başladım hobide yeteri kadar gelişince patlatmayı bırakıcağım ve patlattığım Pheidole kolonisinin geri kalanını köyümüz 12 km uzakta ve haftada 1 gidebildiğim için bırakamadım
Anladım,geçmiş olsun.Kolonilerin ölmesi her zaman sahiplerinin suçu olmayabiliyor,bu hepimizin başına geliyor.

Dediğim gibi patlatmak gibi bir hedefiniz varsa şayet,lütfen geri de bıraktığınız koloniye zarar vermeyin ekstra olarak yumurta almak yerine sadece kraliçe ve çok az işçi alın.Bunu da multiqueen özellikleri barındıran türler de yapın.Multiqueen cins ve türler bünyesin de genellikle en az 10 kraliçe taşır.Bir tanesinin eksilmesi doğaya ve koloniye zarar vermez.Ama tek kraliçeli sisteme dayalı yaşayan türlerin kraliçelerini almayın,alırsanız geri de kalan işçiler bir süre sonra tamamen yok olur.Küçük türler de multiquuen'e daha sık rastlanır genelde.Plagiolepis, monomorium,tapinoma,pheidole vs.

Örnek veriyorum taşın altında bir koloni daha buldunuz diyelim, toprağı avuçlamayın ya da sert darbelerle hareket etmeyin,bolca kraliçe görürsünüz ince bir çubukla nazikçe kraliçeyi alıp test tüpüne geçirin.Tüpün ağzını kapatmadan koloninin yanına koyun biraz işçi kraliçe için girecektir ağzını kapatın.Taşı geri bırakmayın karıncalar ezilebilir,ölebilir.

Bu kadar uzun anlatmamın sebebi sizi biraz tecrübesiz görmemden kaynaklı.Koloni patlatmanın incelikleri vardır,bu sadece multiquuen ve istilacı türlerde yapılır.Yine de ısrarla kraliçe aramaktan vazgeçmeyin,koloni patlatmak kolaydır ama uçuşta kraliçe bulmak ve sıfırdan koloni kurmak daha keyiflidir iyi hobiler.