evet o koloni büyük ihtimalle o yüzden her türlü şeyi denedim yine de 3 günde bütün koloni pert oldu bende kolonileri patlatmayı sevmem ama kendim kraliçe bulup başladığım 8 koloniden hepsi mahfoldu ya işçiler verdiğim hiç bir şeyi yemedi ya kraliçe öldü ya da işçiler kaçtı ya takviye için koloni patlatacaktım ya da parayla koloni satın alacaktım param olmadığı için ben de bizim köyde bulduğum kolonileri beslemeye başladım hobide yeteri kadar gelişince patlatmayı bırakıcağım ve patlattığım Pheidole kolonisinin geri kalanını köyümüz 12 km uzakta ve haftada 1 gidebildiğim için bırakamadım
Anladım,geçmiş olsun.Kolonilerin ölmesi her zaman sahiplerinin suçu olmayabiliyor,bu hepimizin başına geliyor.
Dediğim gibi patlatmak gibi bir hedefiniz varsa şayet,lütfen geri de bıraktığınız koloniye zarar vermeyin ekstra olarak yumurta almak yerine sadece kraliçe ve çok az işçi alın.Bunu da multiqueen özellikleri barındıran türler de yapın.Multiqueen cins ve türler bünyesin de genellikle en az 10 kraliçe taşır.Bir tanesinin eksilmesi doğaya ve koloniye zarar vermez.Ama tek kraliçeli sisteme dayalı yaşayan türlerin kraliçelerini almayın,alırsanız geri de kalan işçiler bir süre sonra tamamen yok olur.Küçük türler de multiquuen'e daha sık rastlanır genelde.Plagiolepis, monomorium,tapinoma,pheidole vs.
Örnek veriyorum taşın altında bir koloni daha buldunuz diyelim, toprağı avuçlamayın ya da sert darbelerle hareket etmeyin,bolca kraliçe görürsünüz ince bir çubukla nazikçe kraliçeyi alıp test tüpüne geçirin.Tüpün ağzını kapatmadan koloninin yanına koyun biraz işçi kraliçe için girecektir ağzını kapatın.Taşı geri bırakmayın karıncalar ezilebilir,ölebilir.
Bu kadar uzun anlatmamın sebebi sizi biraz tecrübesiz görmemden kaynaklı.Koloni patlatmanın incelikleri vardır,bu sadece multiquuen ve istilacı türlerde yapılır.Yine de ısrarla kraliçe aramaktan vazgeçmeyin,koloni patlatmak kolaydır ama uçuşta kraliçe bulmak ve sıfırdan koloni kurmak daha keyiflidir iyi hobiler.