İşçiler çıkmadı ama su tükenmiş

ants123

Larva
Üye
İki messor kraliçem de yumurtalı. Yumurtalar tahminimce en geç bir buçuk iki hafta içinde işçi olacak. Kraliçeler yumurtlayalı rahat 15-16 gün oldu. Sorun şu ki tüplerde su bitmiş. Pamuklar hala ıslak ama suları tamamen tükenmiş. Yeni tükendiğini tahmin ediyorum çünkü pamuklar suyu emmiş halde, en ufak kuruluk yok.

1)Besin olmadan dayanabileceklerini biliyorum ama bir kraliçe su ve dolayısıyla nem olmadan ne kadar dayanabilir? İşçiler çıkana kadar bir sıkıntı olmaz ise işçiler çıktıktan sonra transfer yapacağım. Dayanamaz ise mecbur tıkandığı yerde transfer yapmam gerekecek.

1-1)"İşçileri çıkana kadar dayanamaz, transfer et." diyorsanız bir sorum var: Henüz işçileri çıkmadığı için transfer başarılı geçse dahi stres olmayacak mı?

huzmyr1942

Yumurta
Üye
İki messor kraliçem de yumurtalı. Yumurtalar tahminimce en geç bir buçuk iki hafta içinde işçi olacak. Kraliçeler yumurtlayalı rahat 15-16 gün oldu. Sorun şu ki tüplerde su bitmiş. Pamuklar hala ıslak ama suları tamamen tükenmiş. Yeni tükendiğini tahmin ediyorum çünkü pamuklar suyu emmiş halde, en ufak kuruluk yok.

1)Besin olmadan dayanabileceklerini biliyorum ama bir kraliçe su ve dolayısıyla nem olmadan ne kadar dayanabilir? İşçiler çıkana kadar bir sıkıntı olmaz ise işçiler çıktıktan sonra transfer yapacağım. Dayanamaz ise mecbur tıkandığı yerde transfer yapmam gerekecek.

1-1)"İşçileri çıkana kadar dayanamaz, transfer et." diyorsanız bir sorum var: Henüz işçileri çıkmadığı için transfer başarılı geçse dahi stres olmayacak mı?
Merhaba,

Durumu çok net anlatmışsın, o yüzden adım adım cevaplayayım.

Öncelikle mevcut duruma göre acil bir risk yok gibi görünüyor. Su rezervi bitmiş olsa bile pamuklar hâlâ tamamen ıslaksa, tüp içinde yeterli nem var demektir. Messor kraliçeleri suyu doğrudan içmekten ziyade büyük ölçüde ortam neminden ve metabolik sudan faydalanır. Bu şartlarda bir kraliçe günlerce hatta 1–2 haftaya kadar ciddi bir sorun yaşamadan dayanabilir. Yani işçilerin çıkmasına kadar büyük ihtimalle sıkıntı olmaz.

Özetle: Pamuklar ıslak olduğu sürece “susuzluk” var demek doğru değil.

İşçiler çıkana kadar dayanır mı?​

Büyük olasılıkla evet. Özellikle yumurtadan larvaya, pupaya geçmiş bir gelişim varsa artık süreç geri dönmez. İlk işçilerin çıkmasıyla birlikte zaten hem besin hem de yeni bir yuva planı devreye girecek.

“Dayanamaz, transfer et” durumu olursa​

Eğer pamukta kuruma başlarsa, tüp içi buğulanma tamamen kaybolursa veya kraliçeler huzursuzca pamukla oynayıp dışarı yönelmeye başlarsa, o zaman transfer düşünülür.

Burada önemli nokta şu:
İşçi yokken yapılan transfer, işçi varken yapılan transfere göre genellikle DAHA AZ streslidir.